1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Insurtech
  6. »
  7. Πώς η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία πελατών στον ασφαλιστικό κλάδο;

Πώς η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία πελατών στον ασφαλιστικό κλάδο;

Πώς η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία πελατών στον ασφαλιστικό κλάδο;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για πολλές δεκαετίες ο Ασφαλιστικός Κλάδος ήταν ένας συντηρητικός κλάδος που χαρακτηριζόταν από πολλές χειροκίνητες και άκρως γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως τα τελευταία χρόνια και η ραγδαία ανάπτυξη του Insurtech οικοσυστήματος, έχει βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πελάτες.

Καθώς λοιπόν η τεχνολογία μεταμόρφωνε μία σειρά από κλάδους του επιχειρηματικού κόσμου, οι ασφαλιστικές εταιρείες εξέταζαν και εξετάζουν μέχρι σήμερα τους τομείς που η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση και ανάπτυξη του κάθε οργανισμού και ποιες τεχνολογίες θα αξιοποιούσαν.

Από την άλλη, με τους καταναλωτές πλέον να είναι πιο απαιτητικοί και να ψάχνουν την καλύτερη λύση ή το καλύτερο προϊόν, ένας τομέας που η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα είναι η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών. Το λεγόμενο Customer Experience (CX) είναι η συνολική αντίληψη που έχει ο κάθε πελάτης για μία εταιρεία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Περιλαμβάνει όλα τα σημεία επαφής που έχει ένας πελάτης με μία εταιρεία, από την πρώτη αλληλεπίδραση μέχρι την παροχή εξυπηρέτησης πελατών και το after sales service.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δωρεάν διαδικτυακή συνάντηση για την τεχνητή νοημοσύνη

Γιατί είναι σημαντικό το Customer Experience;

Το επίπεδο της εμπειρίας του πελάτη αποτελεί σήμερα έναν παράγοντα που μπορεί να εκτοξεύσει ή να καταρρακώσει μία εταιρεία. Ένα υψηλού επιπέδου Customer Experience μπορεί να ενισχύσει την ικανοποίηση των πελατών με αποτέλεσμα αυτοί οι ικανοποιημένοι πελάτες να συστήσουν την εταιρεία και τις υπηρεσίες της σε άλλους.

Ακόμη, μία υψηλού επιπέδου εμπειρία πελάτη είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις πωλήσεις της επιχείρησης αφού πέραν των νέων πελατών που θα έρθουν από συστάσεις, οι ήδη ευχαριστημένοι πελάτες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν περισσότερες υπηρεσίες από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Επιπρόσθετα, συμβάλει στη μείωση των δαπανών για τον οργανισμό αφού η διατήρηση των πελατών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης πελατών και το συνολικό κόστος προσέλκυσης νέων πελατών ενώ όλα τα πιο πάνω θα συμβάλουν συσσωρευτικά στην αύξηση της κερδοφορίας του οργανισμού.

Πως η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία των πελατών στον ασφαλιστικό κλάδο;

Και πάμε τώρα στο κύριο ερώτημα του άρθρου μας που είναι το πως η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία των πελατών στον ασφαλιστικό κλάδο.

Πιο εύκολη και γρήγορη λήψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων: Οι πελάτες μπορούν πλέον να υποβάλουν αιτήσεις για ασφαλιστήρια συμβόλαια online ή μέσω εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Αυτό τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία σε λίγα λεπτά, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν ένα κατάστημα. Όπως είδαμε και σε άλλο άρθρο, αρκετές εταιρείες στη χώρα μας έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια εφαρμογές πελατών (customer portals) μέσα από τις οποίες προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες που βελτιώνουν την εμπειρία του πελάτη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης

Πιο προσωπική και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση πελατών: Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον την τεχνολογία για να παρέχουν στους πελάτες μια πιο προσωπική και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων, τα οποία επιτρέπουν στις ασφαλιστικές εταιρείες να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους και να τους προσφέρουν τις λύσεις που χρειάζονται.

Περισσότερες επιλογές και ευελιξία: Η τεχνολογία έχει επίσης οδηγήσει σε μια αύξηση των επιλογών και της ευελιξίας για τους πελάτες. Οι πελάτες μπορούν πλέον να επιλέξουν από μια ποικιλία ασφαλιστικών προϊόντων που ταιριάζουν στις ατομικές τους ανάγκες και προϋπολογισμούς. Επιπλέον, μπορούν να αλλάξουν τα συμβόλαιά τους πιο εύκολα, εάν οι ανάγκες τους αλλάξουν.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.