1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις όλων των εποχών!

Οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις όλων των εποχών!

Οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις όλων των εποχών!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πολύ συχνά τα ποσά των αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη των ζημιών έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή ζαλίζουν. Το κόστος άλλωστε για την αποκατάσταση των καταστροφών που αφήνουν στο πέρας του φυσικά φαινόμενα, οικονομικές κρίσεις, χρεοκοπίες, τρομοκρατικά χτυπήματα και πανδημίες, συνήθως ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ασφαλιστική βιομηχανία καλείται να σηκώσει στις πλάτες της το οικονομικό βάρος που απαιτείται για την επιστροφή στην κανονικότητα, λειτουργώντας ως αρωγός τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις κυβερνήσεις, επιταχύνοντας τους ρυθμούς για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ποιες είναι όμως οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις όλων των εποχών;

10. Σεισμός στην Κίνα 2008 – 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Στις 12 Μαΐου 2008, η Κίνα επλήγη από σεισμό ύψους 8,0 Ρίχτερ, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε πάνω από 69.000 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 374.175, καταστρέφοντας πάνω από το 80% όλων των κτιρίων στη ζώνη του σεισμού. Η ζημιά ήταν τόσο σοβαρή που έφτασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν κυμάνθηκαν σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια λόγω του χαμηλού ποσοστού των ασφαλισμένων κτηρίων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν εν τέλει άστεγοι περιμένοντας οικονομική βοήθεια από το κράτος.

9. Hurricane Ike – 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο τυφώνας Ike έπληξε την Αμερική τον Σεπτέμβριο του 2008, καταστρέφοντας κατοικίες και κτήρια στη Βόρεια Αμερική αλλά και κάποιες από τις μεγαλύτερες γεωργικές μονάδες στο κόσμο, με τις ζημιές με επεκτείνονται σε εδάφη της Κούβας, του Τέξας και της Αϊτής. Ο Ike προκάλεσε 195 θανάτους είτε έμμεσα, είτε άμεσα 113 εκ των οποίων ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζημιά που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση 131.000 ασφαλιστικών αποζημιώσεων που κατατέθηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της καταιγίδας μόνο στο Οχάιο, με μια εκτίμηση άνω των 553 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτήν την πολιτεία. Στο Τέξας, υποβλήθηκαν 44.000 αιτήματα αποζημιώσεων για πλημμύρες και 800.000 για καταιγίδες που κόστισαν έως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

8. Σεισμός Northridge – 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Στις 17 Ιανουαρίου 1994, ένας ισχυρός σεισμός έπληξε μια γειτονιά του Λος Άντζελες στην κοιλάδα San Fernando με μέγεθος 6,7 Ρίχτερ. Πάνω από 8.700 πολίτες τραυματίστηκαν και 57 σκοτώθηκαν, με τις ζημιές να είναι τόσο σημαντικές που καθιστoύν τον εν λόγω σεισμό τον πιο δαπανηρό στην ιστορία των ΗΠΑ με ζημιές σε περισσότερες από 40.000 κατασκευές και κτίρια. Συνολικά, περίπου 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν, με ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσουν την παροχή ασφαλιστηρίων συμβολαίων για τον κλάδο περιουσίας και την προστασία κατά σεισμών εντός της πολιτείας της Καλιφόρνιας.

7. Τυφώνας Andrew – 25 δισεκατομμύρια δολάρια

Το 1992 ένας τυφώνας κατηγορίας 5 χτύπησε τις ΗΠΑ με ισχυρό άνεμο 175 μιλίων την ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στη Λουιζιάνα, τη Φλόριντα και τις Μπαχάμες. Ο τυφώνας Άντριου κόστισε 65 ζωές και τραυμάτισε πολλούς ακόμη, με 930.000 ασφαλισμένους της Φλόριντα να χάνουν τις αποζημιώσεις τους λόγω της πτώχευσης 11 ασφαλιστικών εταιρειών στην προσπάθειά τους να πληρώσουν τις 600.000 ασφαλιστικές απαιτήσεις.

6. Tohoku Earthquakes & Tsunami – 35 δισεκατομμύρια δολάρια

Στις 11 Μαρτίου 2011, σημειώθηκε ο τέταρτος ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία με μέγεθος 9,0 Ρίχτερ, προκαλώντας τσουνάμι και κύματα ύψους έως 40,5 μέτρων. Στην εθνική αυτή τραγωδία έχασαν τη ζωή τους 15,894 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 6,152 και 2,562 άτομα είναι ακόμη αγνοούμενοι. Η συγκλονιστική αυτή καταστροφή ήταν μια από τις πιο δύσκολες στη διαχείριση των συνεπειών, με πλήρη κατάρρευση των παράκτιων δρόμων, υποδομών και 129.225 κτιρίων. Αν και η ζημιά ανήλθε σε περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο 35 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα και καλύφθηκαν από αποζημιώσεις.

5. Τυφώνας Sandy – 36 δισεκατομμύρια δολάρια

Το 2012 ο Ατλαντικός είδε τον τυφώνα Sandy να σαρώνει και να προκαλεί ζημιές έως και 75 δισεκατομμύριων δολαρίων με 233 θανάτους στις Μπαχάμες, τον Ανατολικό Καναδά και το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής πλευράς των ΗΠΑ. Χιλιάδες σπίτια και κτήρια καταστράφηκαν, γεγονός που προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες που άγγιξε το ποσό των 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός, ο τυφώνας Sandy ήταν γεμάτος από ασφαλιστικές απάτες, με χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών να μην καλύπτονται από αποζημιώσεις λόγω των δόλιων αναφορών μηχανικών. Ένας μηχανικός που πραγματοποιούσε επιθεωρήσεις επεσήμανε ότι τουλάχιστον 175 από τις επιθεωρήσεις του είχαν υποκινηθεί από διευθυντές ασφαλιστικών εταιρειών, σε μια προσπάθεια να μειώσουν ή να απορρίψουν αιτήματα αποζημιώσεων για πλημμύρες, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα.

4. 9/11 – 40 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οιοποίες σκόρπισαν το τρόμο σε ολόκληρη την υφήλιο, στέρησαν τη ζωή σε 2.996 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 6.000 πολίτες, Οι αποζημιώσεις αποκλειστικά για το κλάδο περιουσίας από τις ασφαλιστικές εταιρείες έφτασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το συνολικό τους κόστος να αγγίζει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. 38 δισεκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν στα θύματα της τραγωδίας ως αποζημίωση, ενώ πολλοί ασφαλιστικοί φορείς έχουν αφαιρέσει έκτοτε την αυτόματη κάλυψη από την τρομοκρατία από τα σχέδιά τους.

3. The Lehman Brothers – 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι Lehman Brothers ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα επενδύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών πίσω από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Merrill Lynch πριν κηρύξουν πτώχευση το 2008. Οι αποζημιώσεις από την πτώχευση της εταιρείας άγγιξαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από πληρωμές σε πιστωτές, φορολογούμενους και επενδυτές.

2. Τυφώνας Κατρίνα, Ρίτα & Βίλμα – 130 δισεκατομμύρια δολάρια

Τα αρχεία δείχνουν ότι η εποχή του τυφώνα Κατρίνα 2005 ήταν η πιο ενεργή περίοδος από τυφώνες που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία. Οι 15 τυφώνες που εξελίχθηκαν προκάλεσαν το θάνατο 3.913 ανθρώπων. Το κόστος της ζημιάς που προκλήθηκε ήταν περίπου 158,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια να καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες, τα 45 δισεκατομμύρια από τα οποία καταβλήθηκαν αποκλειστικά για ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα.

1. Οικονομική κρίση του 2008 – 21 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 θεωρείται η χειρότερη οικονομική κρίση μετά το 1929. Μαζικά προγράμματα διάσωσης επιστρατεύθηκαν για την προστασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ενεργοποιήθηκαν πολιτικές για την πρόληψη της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η οικονομική κρίση έδειξε ότι πολλοί ασφαλιστικοί φορείς είχαν έλλειψη επαρκών κεφαλαίων για να στηρίξουν τις οικονομικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Η AIG, για παράδειγμα, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο, παραλίγο να χρεοκοπήσει από τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πολλοί ασφαλιστικοί όμιλοι αναγκάστηκαν να παγώσουν τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμοι και να καλύψουν τα δικά τους έξοδα.

Με πληροφορίες από ashburnham-insurance.co.uk/blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.