1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Οι τεχνολογικές τάσεις σήμερα και οι προκλήσεις για ασφαλιστικές εταιρείες και...

Οι τεχνολογικές τάσεις σήμερα και οι προκλήσεις για ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές!

Οι τεχνολογικές τάσεις σήμερα και οι προκλήσεις για ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις είχε στο επίκεντρο της η πρόσφατη εκπομπή Insurance Talks Live, που φιλοξένησε τρεις ανθρώπους της τεχνολογίας σε μία συζήτηση που θέλησε να αναδείξει πως οι εξελίξεις αυτές θα μεταμορφώσουν τον ασφαλιστικό κλάδο ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Ο Γιώργος Γιωργαλλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Tecvault, αναφέρθηκε εκτενώς στη χρήση των Cloud τεχνολογιών τονίζοντας ότι σήμερα πλέον οι περισσότερες τάσεις περιστρέφονται γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Όπως είπε ο κ. Γιωργαλλίδης, η χρήση των τεχνολογιών αυτών που βρίσκονται εκτός των χώρων εργασίας των εταιρειών, ακόμη δεν έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα τους ενώ τόνισε ότι παρότι σήμερα υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτές, στο μέλλον αναμένετε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξή τους.

Ανάφερε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν ακόμη ενδοιασμούς να μεταβούν σε τέτοιες τεχνολογίες προβλέποντας ότι η εικόνα στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετική.  Εξήγησε ότι το cloud άρχισε να κερδίζει έδαφος στην προσπάθεια των εταιρειών τόσο για να ρίξουν τα κόστη συντήρησης όσο και για την ευκολία πρόσβασης από οπουδήποτε στον κόσμο ενώ αναφέρθηκε και στους κίνδυνους που ελλοχεύουν και που πρέπει οι επιχειρήσεις να είναι προσεκτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τεχνητή νοημοσύνη και εργασία - Χαρτογραφώντας το μέλλον του εργασιακού τοπίου

Μιλώντας για την ευελιξία που προσφέρει η τεχνολογία του Cloud, είπε ότι πλέον οι εταιρείες μπορούν να αγοράζουν πόρους και όχι ολόκληρες μονάδες (server) όπως στο παρελθόν, με βάση τις σημερινές τους ανάγκες έχοντας την ευελιξία να αυξήσουν ή να μειώσουν αυτούς τους πόρους στο μέλλον με βάση και πάλι τις ανάγκες τους.  

Αναφέρθηκε ακόμη στην τεχνολογία του blockchain λέγοντας ότι αυτή δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τα κρυπτονομίσματα όπως νομίζουν πολλοί, αλλά είναι μία τεχνολογία η οποία αναμένετε να αλλάξει τον τρόπο προγραμματισμού στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Ευσταθίου, Μηχανικός Λογισμικών στην εταιρεία Emergent Systems, μίλησε για τους κινδύνους που έχουν να διαχειριστούν οι εταιρείες στο ταξίδι τους προς τη ψηφιακή μετεξέλιξη. Αρχικά ανάφερε την ανάγκη αυτή η μετεξέλιξη να γίνει σε στάδια και να αφορά συγκεκριμένες διαδικασίες, κάνοντας ένα-ένα τα βήματα προς την τεχνολογική τους αναβάθμιση.

Επίσης τόνισε την ανάγκη οι εταιρείες να εμπλέξουν από την αρχή στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού το προσωπικό τους, με τρόπο που να νιώθει μέρος της όλης διαδικασίας δίνοντας το μήνυμα ότι αυτή πραγματοποιείτε για να κάνει την εργασία τους πιο εύκολη. Επίσης πρότεινε ότι θα πρέπει η εταιρεία να αξιολογήσει το επίπεδο που κάθε άτομο του προσωπικού της βρίσκεται σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας και να ξεκινήσει τη μετεξέλιξη από αυτούς που είναι πιο εξοικειωμένοι μέχρι να μπορέσει η εταιρεία να εκπαιδεύσει και τους υπόλοιπους ενώ θα ήταν καλή ιδέα, είπε, οι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία εργαζόμενοι να εμπλακούν και στη διαδικασία εκπαίδευσης των υπολοίπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024

Ακόμη κάτι που ανάφερε ο κ. Ευσταθίου ήταν την ανάγκη ύπαρξης εφεδρικών – μη τεχνολογικών διαδικασιών στην αρχή, έτσι ώστε εάν κάτι δεν πάει καλά να μην επηρεάσει τη λειτουργία της εταιρείας. Σχετικά με αυτό έδωσε το παράδειγμα όπου μία ασφαλιστική εταιρεία δημιουργεί εφαρμογή για να μπορούν οι πελάτες της να καλούν οδική βοήθεια, λέγοντας ότι θα πρέπει ο πελάτης να μπορεί να ειδοποιήσει την εταιρεία και με άλλο τρόπο (π.χ. τηλεφωνικά) στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η χρήση της εφαρμογής δεν είναι εφικτή.

Κλείνοντας, μίλησε για την ανάγκη συνεχής αξιολόγησης των τεχνολογικών λύσεων που έχουν υλοποιηθεί με στόχο τη διόρθωση οποιονδήποτε προβλημάτων αλλά και την περαιτέρω βελτίωση των λύσεων που εφαρμόστηκαν.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ο Λεωνίδας Διαμαντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας TECHINS, μίλησε για την πιθανή άρνηση των ασφαλιστικών συμβούλων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τον κίνδυνο να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις. Όπως είπε, μέσω των δραστηριοτήτων της εταιρείας τους, έχουν δει πολλούς επαγγελματίες να κάνουν κτήμα τους τις νέες τεχνολογίες και να αξιοποιούν τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο εκσυγχρονισμός με αποτέλεσμα να βλέπουν το πελατολόγιο τους και την παραγωγικότητα τους να αυξάνετε.

Όπως είπε ο κ. Διαμαντόπουλος, είναι η ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία που οι επιχειρήσεις έχουν αμέτρητες ευκαιρίες για την εφαρμογή απλών λύσεων που θα τους επιτρέψει να μεταμορφώσουν τον τρόπο που δουλεύουν. Φτάνει τόνισε, να ξεβολευτούν και να ξεκινήσουν αυτό το «ταξίδι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τεχνητή νοημοσύνη και εργασία - Χαρτογραφώντας το μέλλον του εργασιακού τοπίου

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή πιο κάτω.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.