1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που ξεχώρισαν το πρώτο τρίμηνο του 2022

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που ξεχώρισαν το πρώτο τρίμηνο του 2022

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που ξεχώρισαν το πρώτο τρίμηνο του 2022
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για άλλο ένα τρίμηνο οι ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας απέδειξαν την ανθεκτικότητα τους σε περιόδους κρίσης, αφού παρά το αβέβαιο περιβάλλον που δημιούργησε τον Φεβρουάριο η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κατάφεραν στην πλειοψηφία τους να ολοκληρώσουν το 1ο τρίμηνο του έτους με θετικό πρόσημο.

Με τον κλάδο να σημειώνει σημαντική αύξηση τόσο συνολικά αλλά και στους επιμέρους κλάδους, η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών είδαν τα έσοδα τους από ασφάλιστρα να αυξάνονται κατά το 1ο τρίμηνο, ενώ για όσες εταιρείες είχαν μείωση ασφαλίστρων, στην πλειοψηφία τους ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Γενικός Κλάδος

Ο Γενικός Κλάδος κατέγραψε ασφάλιστρα ύψους €107,6 εκατομμυρίων σημειώνοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με το 2021. Με εξαίρεση τον κλάδο «Ατυχημάτων και Υγείας», όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι σημείωσαν αύξηση ασφαλίστρων.

Οι εταιρείες με τα υψηλότερα ασφάλιστρα

Στην πρώτη θέση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών για το 1ο τρίμηνο του έτους, συναντάμε την CNP Ασφαλιστική που διατηρεί τα πρωτεία με καταγεγραμμένα μικτά ασφάλιστρα ύψους €14,77 εκατομμυρίων που αντιστοιχούν σε μερίδιο αγοράς 13,7%. Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση ασφαλίστρων 2,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021.

Στη δεύτερη θέση, επίσης σταθερά, θα συναντήσουμε τις Γενικές Ασφάλειες, εταιρεία μέλος του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, με καταγεγραμμένα μικτά ασφάλιστρα που φτάνουν τα €13,57 εκατομμύρια για τους πρώτους 3 μήνες του χρόνου. Η εταιρεία κατέχει μερίδιο αγοράς 12,6% ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 σημείωσε αύξηση 9,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5 παράνομα παρκαρίσματα και τα πρόστιμά τους

Την τρίτη θέση στην κατάταξη διατήρησε για άλλη μια περίοδο η εταιρεία Trust Insurance, με τα καταγεγραμμένα της μικτά ασφάλιστρα να παρουσιάζουν αύξηση 1,7% και να φτάνουν για τις πρώτες 90 μέρες του χρόνου τα €11,18 εκατομμύρια. Η εταιρεία διατηρεί μερίδιο αγοράς ύψους 10,4%.

Στην τέταρτη και πέμπτη θέση συναντάμε τις εταιρείες Παγκυπριακή Ασφαλιστική και AIG, με μικτά ασφάλιστρα ύψους €10,93 και €8,54 εκατομμυρίων αντίστοιχα. Η Παγκυπριακή Ασφαλιστική με μερίδιο αγοράς 10,2%, παρουσίασε αύξηση 4,4% σε σχέση με πέρσι ενώ η AIG με μερίδιο αγοράς 7,9% παρουσίασε επίσης αύξηση ύψους 4,8%.

Οι εταιρείες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη

Όσο αφορά τις εταιρείες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση ασφαλίστρων το 1ο τρίμηνο του χρόνου, στην πρώτη θέση συναντάμε την ALLIANZ με συνολικά μικτά ασφάλιστρα €1,55 εκατομμυρίων και αύξηση 38,3% (€1,12 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2021).

Ακολουθεί η Interamerican που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με το direct brand της, την Anytime, η οποία κατέγραψε ασφάλιστρα ύψους €2,04 εκατομμυρίων τα οποία ήταν αυξημένα κατά 19,9% σε σύγκριση με την περσινή ίδια περίοδο (1,70 το 1ο τρίμηνο του 2021).

Τέλος, στην τρίτη θέση όσον αφορά την μεγαλύτερη αύξηση ασφαλίστρων συναντάμε τις Γενικές Ασφάλειες με αύξηση, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, 9,8%.

Κλάδος Ζωής

Η αύξηση ασφαλίστρων που σημείωσαν οι εταιρείες του  κλάδου ζωής για το 1ο τρίμηνο του 2022, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εντυπωσιακός αφού με ασφάλιστρα ύψους 166 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων συμβολαίων του κλάδου «Ατυχημάτων και Υγείας», παρουσίασε αύξηση 19,9% ενώ εάν αφαιρέσουμε τα ασφάλιστρα του κλάδου «Ατυχημάτων και Υγείας», η αύξηση ξεπερνά το 25%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Νέα σειρά διαλέξεων για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία

Κλάδος Ζωής – Οι εταιρείες με τα περισσότερα ασφάλιστρα και την μεγαλύτερη ανάπτυξη

Όπως είπαμε και πιο πάνω ο κλάδος ζωής σημείωσε αύξηση άνω του 25%, με τα συνολικά μικτά ασφάλιστρα να φτάνουν τα 139,1 εκατομμύρια ευρώ ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ήταν στα €110,86 εκατομμύρια.

Στην πρώτη θέση παραμένει η εταιρεία Eurolife, με ασφάλιστρα €38,95 εκατομμυρίων, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021 και μερίδιο αγοράς 28%.

Ακολουθεί η CNP Cyprialife που είδε τα μικτά της ασφάλιστρα να αυξάνονται κατά 10,6% και να φτάνουν τα €29,51 εκατομμύρια που της δίνουν μερίδιο αγοράς ύψους 21,2%.

Στην τρίτη θέση συναντάμε την Universal Life, η οποία είδε επίσης τα ασφάλιστρα της να αυξάνονται το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 18,7%. Τα μικτά ασφάλιστρα της εταιρείας ανήλθαν στα €16,97 εκατομμύρια και το μερίδιο αγοράς της εταιρείας ήταν 12,2%.

Όσο αφορά τις εταιρείες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη εργασιών ξεχώρισε η Ancoria Insurance που σχεδόν διπλασίασε τα ασφάλιστρα της αφού σημείωσε αύξηση ύψους 94,1%. Η εταιρεία κατέγραψε ασφάλιστρα ύψους €9,8 εκατομμυρίων το 1ο τρίμηνο του έτους και έχει μερίδιο αγοράς 7%. Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσε επίσης η Hellenic Life, εταιρεία μέλος του συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας, όπου με €16,5 εκατομμύρια ασφάλιστρα σημείωσε αύξηση ύψους 83,3% σε σχέση με πέρσι. Η εταιρεία κατέχει μερίδιο αγοράς ύψους 11,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ιδανική σχέση ανάμεσα σε έναν ασφαλιστικό σύμβουλο και ένα διευθυντή ομάδας

Κλάδος Ατυχημάτων και Υγείας

Ο κλάδος «Ατυχημάτων και Υγείας» παραμένει ο μοναδικός που δοκιμάζεται και κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 αν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σε φάση σταθεροποίησης. Ο κλάδος σημείωσε ασφάλιστρα ύψους 34,72 εκατομμυρίων το 1ο τρίμηνο, παρουσιάζοντας μείωση 3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Από αυτά τα €26,94 εκατομμύρια παράχθηκαν από εταιρείες του κλάδου ζωής και τα υπόλοιπα από εταιρείες Γενικού Κλάδου.  

Οι εταιρείες που ξεχώρισαν

Στην κορυφή του κλάδου συναντάμε την Universal Life με ασφάλιστρα ύψους €10,85 εκατομμυρίων τα οποία είναι μειωμένα κατά 3,1% σε σχέση με τα €11,06 εκατομμύρια του 2021. Το μερίδιο αγοράς στον κλάδο για την Universal Life είναι στο 31,3%.

Ακολουθεί η εταιρεία Metlife με τα ασφάλιστρα της να ανήλθαν στα €5,95 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με τα €5,85 εκατομμύρια της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Το μερίδιο αγοράς τις εταιρείας ήταν στο 17,1%.

Τέλος, στην τρίτη θέση του κλάδου με μερίδιο αγοράς επίσης 17,1%, συναντάμε την Eurolife, η οποία για τις πρώτες 90 μέρες του χρόνου κατέγραψε ασφάλιστρα ύψους €5,95 εκατομμυρίων σημειώνοντας ελαφριά μείωση ύψους 0,4% σε σχέση με το 2021.

Σημειώση: Το άρθρο αφορά τις εταιρείες μέλοι του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), οι οποίες κατέχουν το 98% των συνολικών ασφαλίστρων της εγχώριας αγοράς.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.