1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ο ιδρυτής της ΑΟΝ συνταξιοδοτήθηκε στα 71, και στη συνέχεια έχτισε...

Ο ιδρυτής της ΑΟΝ συνταξιοδοτήθηκε στα 71, και στη συνέχεια έχτισε μια επιχείρηση 10 δις

Ο ιδρυτής της ΑΟΝ συνταξιοδοτήθηκε στα 71, και στη συνέχεια έχτισε μια επιχείρηση 10 δις
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μία πολύ ενδιαφέρων ιστορία αποκάλυψε η παγκόσμια ειδησεογραφική ιστοσελίδα Βloomberg News. Πρόκειται για τον ιδρυτή και μέχρι το 2008 Διευθύνων Σύμβουλο του διεθνή ασφαλιστικού μεσίτη ΑΟΝ, Patrick Ryan.

Ο Patrick Ryan μέχρι τη στιγμή που παραιτήθηκε από την AΟΝ Plc σε ηλικία 71 ετών, είχε ήδη κερδίσει μια βασιλική σύνταξη.

Είχε ιδρύσει το δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική μεσιτική εταιρεία στον κόσμο σχεδόν από το μηδέν και την διοικούσε για 41 χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος. Αλλά την πρώτη φορά που βρέθηκε μακριά από το γραφείο του, δεν ήξερε τι να κάνει με τον εαυτό του. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του «Ένιωσα πραγματικά ότι χρειαζόμουν ακόμη μία καριέρα». Έτσι αποφάσισε να το ξανακάνει από την αρχή.

Μετά την αποχώρησή του από την AΟΝ το 2008, ξεκίνησε την Ryan Specialty Group Holdings Inc. επιδιώκοντας εξαγορές για να μετατρέψει την εταιρεία σε μία από τις μεγαλύτερες του είδους της. Η Ryan Specialty με έδρα το Σικάγο – με 3.300 υπαλλήλους και αγοραστική αξία σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων – προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σε μεσίτες ασφαλίσεων και πράκτορες για να τους βοηθήσει στην προστασία από κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Το περασμένο καλοκαίρι, στα 84 του χρόνια ο Ryan έβγαλε την εταιρεία στις αγορές με τον ίδιο να παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο άνω του 45%. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν αυξηθεί περίπου 60% από την αρχική δημόσια προσφορά του Ιουλίου και τώρα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων Bloomberg.

“Πολύ αποπνικτικό”

Γιος εμπόρου αυτοκινήτων, ο Ράιαν γεννήθηκε στο Μιλγουόκι και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Northwestern με πτυχίο οικονομικών και λογοτεχνίας. Ενώ εργαζόταν ως πράκτορας ασφάλισης ζωής στο Σικάγο, σκέφτηκε να προσφέρει συμβόλαια στους πελάτες των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και έπεισε την Continental Assurance Co. να τον υποστηρίξει.

Μέχρι την ηλικία των 26 ετών, είχε ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, Pat Ryan & Associates, σύμφωνα με το προφίλ του στην Ένωση Horatio Alger. Η εταιρεία εξελίχθηκε σε αυτό που τελικά θα γινόταν η Aon μέσω μιας σειράς εξαγορών, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας παγκόσμιας επέκτασης στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Ο Ryan αποσύρθηκε από διευθύνων σύμβουλος το 2005, αν και παρέμεινε εκτελεστικός πρόεδρος. Τους μήνες που ακολούθησαν έκανε την πρώτη του σοβαρή προσπάθεια ημι-συνταξιοδότησης, όταν ανέλαβε την ανεπιτυχή εκστρατεία του Σικάγο για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 κατόπιν αιτήματος του δημάρχου της πόλης, Richard M. Daley.

«Αυτό απασχόλησε το μυαλό μου για λίγο», είπε ο Ράιαν. «Αλλά αυτή ήταν μια πολύ απογοητευτική δουλειά γιατί για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν είχα τον έλεγχο σε τίποτα. Η επιτροπή των Ολυμπιακών είχε τον έλεγχο των πάντων. Και αν είσαι καινοτόμος και επιχειρηματίας αυτό είναι πολύ αποπνικτικό.»

Ο ασφαλιστικός κλάδος προσέφερε πιο οικείο έδαφος. Το 2009 ανακοίνωσε τη δημιουργία της Ryan Specialty για να βοηθήσει στην κάλυψη σύνθετων ή ασυνήθιστων κινδύνων για τους οποίους πολλές παραδοσιακές εταιρείες δεν προσφέρουν πολιτικές, όπως απώλειες που συνδέονται με διάφορους τύπους έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή ή τις παραβιάσεις υπολογιστών.

Κοινωνικός πληθωρισμός

Το Ryan Speciality βοηθά επίσης τους χρηματιστές να χειρίζονται τον λεγόμενο κοινωνικό πληθωρισμό ή το αυξανόμενο κόστος των απαιτήσεων που προκύπτουν από αυτό που ένας διευθυντής ασφαλιστικής εταιρείας αποκαλεί “αντι-εταιρικό συναίσθημα”.

«Χρειάζεστε πραγματικά ειδικούς που καταλαβαίνουν πώς να διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε ο Ryan. Η αγορά ειδικών ασφαλίσεων «είναι μόνο περίπου το 17% της εμπορικής αγοράς, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό 17%. Και εκεί είναι η ανάπτυξη.»

Οι άλλες πτυχές της δεύτερης καριέρας του είναι πιο οικείες. Η στρατηγική ανάπτυξης της Ryan Specialty είναι μια επανάληψη του τρόπου που ανέπτυξε την Aon, που επικεντρώνεται στην εξαγορά της μίας εταιρείας μετά την άλλη.  Έχει κάνει περίπου 40 εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης της περσινής αγοράς της All Risks με έδρα τη Φλόριντα, τη μεγαλύτερη συμφωνία μέχρι σήμερα.

Είναι μια στρατηγική που καθοδηγείται από την εστίαση του Ryan σε αυτό που βλέπει ως κατακερματισμό της βιομηχανίας. Μικρές και μεσαίες ασφαλιστικές μονάδες διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα αποτυγχάνουν να επωφεληθούν από μια από τις βασικές αρχές της ασφάλισης, η οποία είναι η ευρεία κατανομή του κινδύνου, ανέφερε.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.