1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Η υπόσχεση για το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας εξαρτάται πλέον από...

Η υπόσχεση για το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας εξαρτάται πλέον από την ασφαλιστική βιομηχανία

Η υπόσχεση για το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας εξαρτάται πλέον από την ασφαλιστική βιομηχανία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Η συζήτηση περί μαγικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους αποτελεί ένα σύνηθες θέμα συζήτησης, τόσο στον ιατροφαρμακευτικό κλάδο, όσο και μεταξύ φίλων, συνήθως έπειτα από κάποιο λουκούλλειο και απολαυστικό γεύμα. Όσο ουτοπικό και αν μοιάζει το εν λόγω σενάριο η επιστήμη έχει όντως προχωρήσει και είναι ικανή να βρει μαγικές λύσεις, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του ανθρώπου. Τι συμβαίνει ωστόσο όταν το όνειρο για το μαγικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας εξαρτάται από την ασφαλιστική κάλυψη;

Ένα πολλά υποσχόμενο νέο φάρμακο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και είναι πλέον διαθέσιμο προς πώληση. Σε κλινικές δοκιμές, οι εβδομαδιαίες ενέσεις Wegovy, βοήθησαν πολίτες να μειώσουν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού τους βάρους, ποσοστό τριπλάσιο από τα συμβατικά φάρμακα αδυνατίσματος που κυκλοφορούν στην αγορά. Το πλέον σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία παραγωγής του δεν αναφέρει κάποια σοβαρή παρενέργεια στις αντενδείξεις της χρήσης του εν λόγω σκευάσματος, εν αντιθέσει με τα προηγούμενης τεχνολογίας φάρμακα αδυνατίσματος.

Ασφαλώς η τιμή του μαγικού αυτού σκευάσματος δεν είναι προσιτή για το μέσο πολίτη, δεδομένου ότι το κόστος του κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 $ το μήνα. Εδώ προκύπτει και το φλέγον ερώτημα: Θα καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες το κόστος της εν λόγω αγωγής, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικών υπηρεσιών υγείας

Η ασφαλιστική κάλυψη των φαρμάκων έναντι της παχυσαρκίας αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τον ασφαλιστικό κλάδο. Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες στο εξωτερικό περιλαμβάνουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας στη λίστα των φαρμάκων που καλύπτουν. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν οι ενέσεις Wegovy θα συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη λίστα. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι πολλοί γιατροί και ασθενείς είναι αισιόδοξοι, επειδή μία παρόμοιας σύστασης αγωγή κατά του διαβήτη που ονομάζεται Ozempic καλύπτεται συχνά από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στις ΗΠΑ μερικά επιλεγμένα προγράμματα Medicaid καλύπτουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, το σύστημα Medicare δεν καλύπτει φάρμακα παχυσαρκίας, με την πλειοψηφία των εταιρειών να ακολουθεί το παράδειγμά του.

Το συγκεκριμένο φάρμακο δρα κατευθείαν στον εγκέφαλο, ώστε οι άνθρωποι να τρώνε λιγότερο και να αποθηκεύουν λιγότερα από αυτά που τρώνε. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους, καθώς και στην αντιμετώπιση ασθενειών στο ήπαρ και στην καρδιά.

Σε κλινικές ερευνητικές μελέτες, οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τη λήψη του Wegovy επηρέασαν κατά βάση το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας ναυτία, διάρροια, έμετο, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος ή εντερικές λοιμώξεις.

Ο Eneli, διευθυντής του Κέντρου Υγιεινής Βάρους και Διατροφής στο Nationwide Children Hospital στο Columbus του Οχάιο, δήλωσε ότι τέτοιες παρενέργειες είναι ήπιες σε σχέση με προβλήματα που έχουν προκύψει στο παρελθόν. Αυτό το καλό προφίλ ασφάλειας μπορεί να σημαίνει ότι το φάρμακο είναι “λιγότερο πιθανό να εμφανίσει απρόβλεπτους κινδύνους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς η προσωπικότητά σας επηρεάζει την υγεία σας;

«Πριν ακόμη εμφανίσω αυτό το φάρμακο στους ασθενείς μου, ψάχνω να δω ποια ασφάλιση έχουν στην αριστερή πλευρά της οθόνης μου – γιατί αυτό θα καθορίσει το αν θα τους το προτείνω”, αναφέρει ο Stanford , γιατρός του Χάρβαρντ. “Αν δεν είναι δυνατό, όπως είπα, δεν θα το αναφέρω.»

Η Novo Nordisk, η εταιρεία που κατασκευάζει τις ενέσεις Wegovy, βρίσκεται σε συνομιλία με ασφαλιστικές εταιρείες με σκοπό την εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης για το φάρμακο. Ο Douglas Langa, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Novo Nordisk North America, υπογραμμίζει την ανάγκη αναγνώρισης της παχυσαρκίας ως ασθένειας από την ιατρική κοινότητα, τους ασθενείς και τους πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το κόστος της ιατρικής θεραπείας της.

«Υπάρχουν ιατρικά δεδομένα για τις προεκτάσεις για την παχυσαρκία που πρέπει να αναγνωριστούν. Είναι μια ασθένεια την οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε όπως κάθε άλλη νόσο», τονίζει ο Langa, υπογραμμίζοντας ότι το 40% των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών καλύπτουν τη Saxenda, το παρόμοιο φάρμακο για την απώλεια βάρους που παράγει η εταιρεία.

Η εταιρεία ασκεί έντονη πίεση στο Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία για να επιτρέψει στο Medicare να καλύψει φάρμακα για την παχυσαρκία. Είναι λογικό από οικονομικής άποψης, η άποψη αυτή να υποστηριχθεί επειδή η παχυσαρκία είναι η βάση πολλών άλλων ασθενειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γερή καρδιά στα 50; Γιατί σε αφορά αν είσαι νεότερος;

«Πιστεύουμε ότι οι ασφαλιστές καταλαβαίνουν ότι η [παχυσαρκία που δεν έχει υποστεί αγωγή είναι μια πύλη για 60 άλλες ασθένειες», δηλώνει ο Langa, προσθέτοντας ότι «Η ανάγκη είναι δύσκολο να αγνοηθεί», προσθέτει. «Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ παλεύουν με την παχυσαρκία.»

Με πληροφορίες από npr.org

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.