1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Ευάγγελος Αναστασιάδης: «Είμαστε ένας κλάδος που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο...

Ευάγγελος Αναστασιάδης: «Είμαστε ένας κλάδος που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο να αντιμετωπίζει τα αναπάντεχα και τα απροσδόκητα της ζωής»

Ευάγγελος Αναστασιάδης: «Είμαστε ένας κλάδος που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο να αντιμετωπίζει τα αναπάντεχα και τα απροσδόκητα της ζωής»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

«Είμαστε, ένας κλάδος που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο να αντιμετωπίζει τα αναπάντεχα και τα απροσδόκητα της ζωής. Τα έχουμε καταφέρει στην κρίση του 2013, όπως και στην πρόσφατη υγειονομική κρίση», τονίζει στην πρώτη του συνέντευξη που στο Cyprus Insurance News ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κ. Ευάγγελος Αναστασιάδης.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μιλά για τον ρόλο του συνδέσμου στην ασφαλιστική αγορά, τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος ενώ συζητάμε και θέματα της επικαιρότητας όπως η συζήτηση στη βουλή για τις μικροσυγκρούσεις και τα σκούτερ αλλά και ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν τον πυρήνα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και είναι με μεγάλη χαρά και τιμή που φιλοξενούμε σήμερα στο Cyprus Insurance News τον πρόεδρο του ΣΑΕΚ, κ. Ευάγγελο Αναστασιάδη.

Κύριε Αναστασιάδη, ξεκινώντας πείτε μας δυο λόγια για τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, τον ρόλο του στην ασφαλιστική αγορά, την συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια και γενικά ότι πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζει το ευρύ κοινό.

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) είναι ο επίσημος φορέας της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας. Εκπροσωπεί 29 εταιρείες-μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 98% των ετήσιων ασφαλίστρων της εγχώριας αγοράς.  Εργάζεται για την προβολή συλλογικών θέσεων και προτάσεων προς την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Ενεργοποιείται για τη διαμόρφωση πολιτικής με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Σημαντική, είναι επίσης, και συμβολή του στην προώθηση βέλτιστων προτύπων εξυπηρέτησης του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, δραστηριοποιείται για την ενδυνάμωση του θεσμού της ασφάλισης και της περαιτέρω διεύρυνσης της ασφαλιστικής αγοράς.

Ο ΣΑΕΚ είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συνδέσμων (Insurance Europe) και συμμετέχει με τον ΓΔ του στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.  Μέσω της συμμετοχής μας παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για ασφαλιστικά θέματα.

Πως διαμορφώνεται το περιβάλλον για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες με βάση τα στοιχεία του συνδέσμου το πρώτο τρίμηνο του έτους λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία;

Βρισκόμαστε σίγουρα σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Αναμφίβολα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες, με την ανάπτυξή τους να κρίνεται αβέβαιη για το επόμενο σύντομο διάστημα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη το μέγεθος της επίδρασης των επιπτώσεων του πολέμου στην οικονομία μας και κατ΄ επέκταση στην Ασφαλιστική Βιομηχανία.

Είμαστε όμως, ένας κλάδος που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο να αντιμετωπίζει τα αναπάντεχα και τα απροσδόκητα της ζωής. Τα έχουμε καταφέρει στην κρίση του 2013, όπως και στην πρόσφατη υγειονομική κρίση. Πιστεύουμε πως τα μέλη μας, θα βρουν τη λύση και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και θα σταθούν δίπλα στον άνθρωπο, όπως σε κάθε στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο ΣΑΕΚ

Ποιες θεωρείτε είναι οι προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος τα επόμενα δύο χρόνια;

Το 2022 αποτελεί έτος ορόσημο, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2023 τίθεται σε εφαρμογή το λογιστικό πρότυπο IFRS17. Οι προκλήσεις που δημιουργούνται με την εφαρμογή του είναι τεράστιες. Θα υπάρξει σίγουρα οικονομικός αντίκτυπος, ο οποίος δεν θα περάσει απαρατήρητος.

Την ίδια στιγμή, σημαντική πρόκληση είναι και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας MID για μηχανοκίνητα οχήματα, που διαφοροποιεί το περιβάλλον της ασφάλισης μηχανοκινήτων και ως ΣΑΕΚ συμμετέχουμε ενεργά στη διαβούλευση για την ενσωμάτωση της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.

Το συνταξιοδοτικό βρίσκεται επίσης στο προσκήνιο της ασφαλιστικής βιομηχανίας, με τον κλάδο 7, του δεύτερου πυλώνα, να είναι στις προτιμήσεις των πελατών. Οι εταιρείες βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση, με στόχο να υποστηρίξουν τους πελάτες τους, καθώς μεγάλος αριθμός ταμείων προνοίας εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές για να μεταφέρουν το ενεργητικό και τα μέλη τους.

Πως αντιμετωπίζει ο κλάδος τα μηδενικά (και κάποτε αρνητικά) επιτόκια και πως αυτά επηρεάζουν την πορεία και εξέλιξη του κλάδου;

Η Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Κύπρο με επενδύσεις που φτάνουν τα 2.9 δις. Φυσιολογικά οι αλλαγές στα επιτόκια επηρεάζουν την επενδυτική πολιτική των εταιρειών και δημιουργούν κάποιες πιέσεις. Όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιδεικνύουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες διατηρούν πολύ ψηλή κεφαλαιουχική επάρκεια η οποία δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την πορεία των επιτοκίων. Παράλληλα η πολύπλευρη διασπορά των επενδύσεων που αποτελούν τα ασφαλιστικά ταμεία τύπου Unit linked, περιόρισε σημαντικά τις απώλειες των ασφαλισμένων.

Ενδεχομένως η αύξηση του κόστους ζωής να επηρεάσει τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώσουν τα ασφάλιστρα τους. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα όμως, δείχνουν ότι δεν προκύπτει κάποιο θέμα, αντιθέτως φαίνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τα ασφάλιστρα τους στα επίπεδα που επιτρέπουν στους ασφαλισμένους να κρατήσουν τα συμβόλαια τους και να μην χάσουν το πλεονέκτημα που τους παρέχει η συνέχιση ενός συμβολαίου χωρίς διακοπή.

Πρόσφατα βρεθήκατε στη βουλή για διάφορα θέματα που συζητούνται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Μεταξύ αυτών τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σημεία μικροσυγκρούσεων μηχανοκινήτων οχημάτων και την παρακώλυση της κυκλοφορίας που προκαλείται σε κάποιες περιπτώσεις και της υποχρεωτικής ασφάλισης των ηλεκτρικών σκούτερ. Ποιες οι θέσεις του συνδέσμου για αυτά τα θέματα;

Όσον αφορά, τις μικροσυγκρούσεις μηχανοκινήτων οχημάτων και την παρακώλυση της κυκλοφορίας, το οποίο έχει τεθεί και ενώπιον της Βουλής, η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Η  πλήρης απουσία ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο του τροχαίου είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αφού κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει την εξακρίβωση και τεκμηρίωση των πραγματικών γεγονότων που οδήγησαν στο ατύχημα. Κατά συνέπεια θα προκύψουν δυσκολίες στη διαδικασία καταμερισμού της ευθύνης και καταβολής των σωστών αποζημιώσεων. Είναι φανερό ότι με αυτά τα δεδομένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να αποζημιώνουν εν λευκώ αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα αύξηση των απαιτήσεων και αύξηση στα ασφάλιστρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εξαιρετικές αποδόσεις στα επενδυτικά ταμεία τον Ιανουάριο του 2024

Σε ότι αφορά το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των ηλεκτρικών σκούτερ, αυτό συζητήθηκε πολλές φορές με τους αρμόδιους φορείς σε μια μακρά περίοδο διαβούλευσης. Για να λειτουργήσει σωστά ένας θεσμός υποχρεωτικής ασφάλισης θα πρέπει να τηρούνται σειρά προϋποθέσεων.  Μέσα από τις διαβουλεύσεις διαφάνηκε η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και έτσι η πρόνοια για υποχρεωτική ασφάλιση αποσύρθηκε, κάτι που μας βρήκε απολύτως σύμφωνους.

Στην Ελλάδα υπήρχε πρόσφατα συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης πυρός σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Πιστεύετε ότι είναι μία συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει και στη χώρα μας;

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην περιοχή της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού, ανέδειξαν έντονα την απουσία της κουλτούρας της ασφάλισης στην Κύπρο. Το κράτος, μπορεί να δίνει προσωρινές λύσεις που επουλώνουν κάπως τις πληγές των κατοίκων, αλλά δεν αποζημιώνουν ολόκληρο το κόστος των ζημιών ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και κατά συνέπεια ο φορολογούμενος πολίτη.

Με την κλιματική αλλαγή να γίνεται ολοένα και εντονότερη στις ζωές μας, πρέπει να καλλιεργήσουμε ευρύτερα την ανάγκη ασφάλισης της περιουσίας μας, έναντι των φυσικών καταστροφών. Αυτό ήταν και ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο της Insurance Europe το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Πράγα, όπου είχα την τιμή, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΑΕΚ κ Ανδρέα Αθανασιάδη, να εκπροσωπήσουμε τον ΣΑΕΚ.

Η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ έφερε μείωση των ασφαλίστρων του Κλάδου Ατυχημάτων και Υγείας. Ποιος ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης σε αυτό το περιβάλλον και τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον για την προώθηση αυτού του ρόλου;

Η εισαγωγή του ΓεΣΥ, έχει καταδείξει το σημαντικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η ιδιωτική ασφάλιση, ως συμπληρωματική του εθνικού συστήματος υγείας, παρέχοντας καλύψεις στους ασφαλισμένους οι οποίες ενισχύουν τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ.

Οι ασφαλισμένοι πάντα θα επιζητούν πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον  κλάδο Υγείας παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσαρμόζουν ανάλογα τα προϊόντα τους, δίνοντας ολοένα και περισσότερες επιλογές στους πελάτες τους, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για τον αριθμό των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Πόσο πιθανό είναι να δούμε τα επόμενα χρόνια συγχωνεύσεις ή εξαγορές; Πιστεύετε ότι τις χρειάζεται η αγορά ή όχι;

Σήμερα, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, είναι στην ατζέντα του τραπεζικού τομέα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αποκλείουμε κάτι ανάλογο στην Ασφαλιστική Βιομηχανία. Σε μια περίοδο, όπου τα έσοδα συρρικνώνονται διαρκώς, οι εποπτικές απαιτήσεις αυξάνονται και οι επενδύσεις στο ψηφιακό μετασχηματισμό είναι μεγάλες, οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες και αναγκαίες για να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας, εάν επιθυμούμε να θωρακίσουμε τον κλάδο. Ωστόσο, λειτουργούμε σε μια ελεύθερη οικονομία και η αγορά λειτουργεί με το δικό της τρόπο, δηλαδή ελεύθερα. Τα οικονομικά δεδομένα είναι αυτά που θα καθορίσουν τις όποιες εξελίξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εξαιρετικές αποδόσεις στα επενδυτικά ταμεία τον Ιανουάριο του 2024

Πως επηρεάζει τις Ασφαλιστικές εταιρείες, η ψηφιακή επανάσταση που είναι σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Πως βλέπετε να αλλάζει η αγορά στο μέλλον και πόσο πιστεύετε ότι θα διαφοροποιηθεί το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της πλειοψηφίας των εταιρειών;

Η Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι εξ ορισμού ανθρωποκεντρική. Στις δύσκολες στιγμές, της καταστροφής ή της ασθένειας, ο άνθρωπος, πάντα θα απευθύνεται στον ασφαλιστή του.

Ζούμε όμως, σε μία σύγχρονη εποχή, όπου οι ρυθμοί της ζωής έχουν επιταχυνθεί, αλλάζοντας παράλληλα και τον τρόπο που επικοινωνούμε και συναλλασσόμαστε. Με το χρόνο να αποτελεί πλέον πολύτιμο αγαθό, η ανέπαφη εξυπηρέτηση επικρατεί, αλλά δεν εκθρονίζει την ανθρώπινη επικοινωνία του πελάτη με τον ασφαλιστή του, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, όταν αυτός τον χρειαστεί και έχει κομβικό ρόλο να παίξει στην αλυσίδα της εξυπηρέτησης του ασφαλισμένου

Η βιομηχανία είναι ταυτισμένη με την εξέλιξη και την τεχνολογία. Οι νέες μορφές επικοινωνίας και παροχής υπηρεσιών, εξοικονομούν ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα, ενώ καταργούν την ταλαιπωρία της φυσικής παρουσίας και των διαδικασιών πληρωμής και παραλαβής εγγραφών που είναι διαδικαστικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα και δεν συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εμπειρίας εξυπηρέτησης που απολαμβάνει ο ασφαλισμένος .

Είναι γενική παραδοχή ότι η χώρα μας έχει να κάνει πολλά βήματα για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Πως κρίνετε την κατάσταση σε σχέση με τα ασφαλιστικά, την ασφαλιστική συνείδηση και παιδεία που έχουν οι κύπριοι καταναλωτές;

Ως χώρα παραμένουμε χαμηλά σε ότι αφορά το μέσο ασφάλιστρο ανά κάτοικο. Η αύξηση όμως που παρατηρούμε από την έναρξη της πανδημίας μας κάνει αισιόδοξους, παράλληλα όμως μας επιφορτίζει με περισσότερη ευθύνη έναντι της κοινωνίας.

Τα αναπάντεχα πάντα θα παραμονεύουν στη ζωή μας. Η συνταξιοδότηση των επόμενων γενεών θα είναι πιο κοστοβόρα, καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται, η ποιότητα ζωής αναβαθμίζεται και συνεπώς κοστίζει περισσότερο, και η υπογεννητικότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες συνεπάγεται λιγότερα άτομα εργάζονται σε σχέση με αυτούς που έχουν περάσει το κατώφλι της συνταξιοδότησης. Για αυτό πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην εκπαίδευση της κοινωνίας. Να κατανοήσει ο άνθρωπος πως δεν πρέπει να ζει με το παρόν, αλλά να βλέπει μακροπρόθεσμα και να φροντίζει από νωρίς και επαρκώς για ένα εισόδημα μετά την αφυπηρέτηση, το οποίο θα του επιτρέψει να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.