1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Χαράλαμπος Χαμπουρής: Το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου είναι ταγμένο στην εκπαίδευση των...

Χαράλαμπος Χαμπουρής: Το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου είναι ταγμένο στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου!

Χαράλαμπος Χαμπουρής: Το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου είναι ταγμένο στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ξεκινώντας την κουβέντα μας με το αγαπημένο του ρητό από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πλάτωνα, το οποίο λέει ότι «ο καθείς δικαιούται να έχει γνώμη, το ζητούμενο είναι, υπάρχει γνώση για να έχει κάποιος γνώμη;», ο Πρόεδρος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, κ. Χαράλαμπος Χαμπουρής, μας τονίζει ότι ο θεσμικός ρόλος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου έτσι ώστε να μπορούν μέσα από τη γνώση που θα αποκτήσουν να έχουν εμπεριστατωμένη γνώμη.

Η εκπαίδευση είναι το σημαντικότερο εχέγγυο για κάθε επαγγελματία και για τον λόγο αυτό θέλαμε στο Cyprus Insurance News να ξεκινήσουμε αυτή τη σειρά συνεντεύξεων με εκπροσώπους των θεσμών της ασφαλιστικής βιομηχανίας, με τον πρόεδρο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, κ. Χαράλαμπο Χαμπουρή τον οποίο και ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Με τον κ. Χαμπουρή μιλήσαμε για τον ρόλο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου στην ασφαλιστική βιομηχανία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει ενώ μας δίνει σημαντικές συμβουλές για τους νέους που είναι σε αναζήτηση της επαγγελματικής τους πορείας. Δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε φυσικά για το Ασφαλιστικό Συνέδριο, την κοινωνική προσφορά του Ινστιτούτου ενώ μας αποκάλυψε και τον μεγάλο στόχο της φετινής χρονιάς που είναι η λειτουργία του 1ου Ψηφιακού Μουσείου για την ασφάλιση στη χώρα μας.

Κύριε Χαμπουρή, πείτε μας αρχικά ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου στην εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία.

Όπως ο κάθε θεσμικός φορέας, έτσι και το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου έχει να επιτελέσει τον δικό του ρόλο τόσο στην ίδια την ασφαλιστική βιομηχανία αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Στη δική μας περίπτωση αυτός δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου, μιας και το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου αποτελεί τον θεσμικό εκπαιδευτικό φορέα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στη χώρα μας.

Η εκπαίδευση είναι λοιπόν ο τομέας που έχουμε ταχθεί να συμβάλουμε έτσι ώστε οι επαγγελματίες του κλάδου να μπορούν μέσα από τη γνώση που θα αποκτήσουν να έχουν εμπεριστατωμένη γνώμη. Είμαστε ταγμένοι να προσφέρουμε στα στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας την κατάλληλη επιμόρφωση, την οποία, κατά τη γνώμη μου, ο κάθε επαγγελματίας οφείλει πρώτα στον εαυτό του και ακολούθως στους πελάτες του και στην κοινωνία των πολιτών. Έτσι όλοι μαζί θα καταφέρουμε η εκτίμηση της κοινωνίας προς τον θεσμό της ασφάλισης να συνεχίσει να αυξάνεται.

Πως κρίνετε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, το καταναλωτικό κοινό, τον ασφαλιστικό κλάδο;

Πιστεύω ότι η ασφαλιστική παιδεία είναι συνυφασμένη με το πνευματικό επίπεδο ενός λαού και θεωρώ ότι το καταναλωτικό κοινό σήμερα, οι πελάτες δηλαδή των ασφαλιστικών εταιρειών, έχουν αλλάξει ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ασφάλισης. Ένας παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό είναι ότι μία μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έζησε στο εξωτερικό και αυτό βοήθησε η συνδιαλλαγή των καταναλωτών με τις εταιρείες να ξεπεράσει το συναισθηματικό επίπεδο που επικρατούσε στο παρελθόν κάνοντας την πιο ορθολογική. Δηλαδή πλέον οι καταναλωτές απαιτούν μία εμπεριστατωμένη ανάλυση από τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο, που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η φήμη της εταιρείας όπως φυσικά και η προσωπικότητα και οι γνώσεις του ίδιου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πενθήμερη εκπαίδευση του ΑΙΚ: Certified Digital Insurance Marketing

Και εδώ είναι που τονίζεται ξανά ο δικός μας ρόλος στη βιομηχανία αφού η γνώση είναι εκείνη που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του κάθε επαγγελματία.  Η ασφάλιση είναι μία ανθρωποκεντρική υπηρεσία, ένα άυλο προϊόν και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με τον άνθρωπο που ο ασφαλισμένος έρχεται σε επαφή.  

Μιλήστε μας λίγο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους εκπαιδευτές του Ινστιτούτου.

Το ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει κάθε χρόνο πάνω από 40 εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ για κάποια από αυτά είμαστε και συμβεβλημένοι με οργανισμούς του εξωτερικού όπως το American College της Αμερικής και το Charter Insurance Institute του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου να αναφέρουμε ότι τα βιβλία του έχουμε μεταφράσει και προσαρμόσει στα εγχώρια δεδομένα και τα προσφέρουμε επικαιροποιημένα στην αγορά. Ακόμη είμαστε συμβεβλημένοι και αποτελούμε ενεργό μέλος του Financial Certification Organization με έδρα το Μόναχο, οργανισμός που βασική του ασχολία είναι να πιστοποιεί την επάρκεια των εκπαιδευτικών ασφαλιστικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου έχει επίσης ένα δίκτυο με έμπειρους και καταξιωμένους εκπαιδευτές, τόσο από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν γνώση της εγχώριας αγοράς. Τα προγράμματα μας στοχεύουν πάντα να ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς και εποπτεύονται συνεχώς με σκοπό να διασφαλίζουμε ότι είναι ωφέλιμα και χρήσιμα για τους επαγγελματίες του χώρου.

Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για να μπορεί κάποιος να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ασφαλιστική βιομηχανία;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η ασφάλιση είναι ένα άυλο προϊόν, μία υπηρεσία, και η εκπαίδευση έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Ειδικότερα για όσους διανέμουν ασφαλιστικά προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό, η ίδια η νομοθεσία και η εποπτεύουσα αρχή έχουν θέσει συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών ωρών που πρέπει ο καθένας να παρακολουθεί κάθε χρόνο, ενώ για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αυτές οι ώρες αυξομειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των εταιρειών που συνεργάζονται.

Άρα η ίδια η νομοθεσία έρχεται και επιβάλει στους επαγγελματίες να διατηρούν τη γνώση τους επίκαιρη, πάντα προς όφελος του καταναλωτή – ασφαλισμένου. Να αναφέρω επίσης ότι και ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να έχει αυτογνωσία, να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του και να φροντίζει μέσω της εκπαίδευσης να τις βελτιώσει. 

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο στο μέλλον;

Όπως υπογράμμιζε και ο τίτλος του πρόσφατου μας συνεδρίου, πεποίθηση μας στο Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου είναι πως «το μέλλον είναι τώρα», εννοώντας φυσικά ότι θα πρέπει σήμερα να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα καθορίσουν το μέλλον μας.

Αδιαμφησβήτητα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, ήταν η αναστολή της δυνατότητας να διεξάγουμε εκπαιδευτικά προγράμματα με φυσική παρουσία, την οποία σαν ινστιτούτο θεωρούμε πολύ σημαντική αφού όλη αυτή η αλληλεπίδραση που έχουν οι εκπαιδευόμενοι και η επαφή τους με άτομα άλλων εταιρειών και ειδικοτήτων τους δίνει μία ευρύτερη αντίληψη για την ασφαλιστική αγορά. Παρόλα αυτά το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο αντέδρασε άμεσα και μέσα από την τεχνολογική του αναβάθμιση, κατάφερε γρήγορα να είναι σε θέση να προσφέρει τα προγράμματα του και διαδικτυακά. Μέχρι και σήμερα αρκετά από τα προγράμματα μας προσφέρονται και με τους δύο τρόπους είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Diploma in Insurance Practice: Μάθε πώς θα το αποκτήσεις

Ακόμη ένας στόχος για το άμεσο μέλλον, είναι να αναπτύξουμε συνεργασία με ακόμη δύο πανεπιστήμια έτσι ώστε να προσφέρουμε ασφαλιστική εκπαίδευση σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπρόσθετα, ετοιμάζουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς θα μπορούν να λαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση EQF5.

Επιπλέον, με την ευκαιρία των 50 χρόνων λειτουργίας του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, ετοιμάζουμε εντός της τρέχουσας χρονιάς να προσφέρουμε κάτι ιδιαίτερο τόσο για τον ίδιο τον κλάδο αλλά και το ευρύ κοινό. Πρόκειται για ένα ψηφιακό μουσείο, όπου θα ενώσουμε το παρελθόν με το παρών και το μέλλον. Στο μουσείο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό ιστορικών στοιχείων, όπως ασφαλιστικά έγγραφα τόσο από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό. Ανάμεσα τους βρίσκεται και το πρώτο, κατά την γνώμη μας, συμβόλαιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το οποίο είχε ανακαλυφθεί στο Αρχαίο Ιδάλιο. Θα έχουμε ακόμη λογότυπα εταιρειών πολλών χρόνων πίσω, τόσο από Κύπρο αλλά και από Ελλάδα, διαφημιστικό υλικό εταιρειών του περασμένου και προπερασμένου αιώνα, παλιά συγγράμματα και βιβλία.

Τι ακαδημαϊκές επιλογές έχει ένας νέος σήμερα που θέλει να ασχοληθεί με τον ασφαλιστικό τομέα; Ποια προγράμματα είναι διαθέσιμα τόσο προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά;

Ένας από τους κορυφαίους φορείς εκπαίδευσης στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία είναι το

Charter Insurance Institute του Λονδίνου, με το οποίο το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου έχει συμβληθεί και παρέχουμε το «Δίπλωμα Ασφαλιστικών Σπουδών» το οποίο το CIIM το αναγνωρίζει σαν προϋπόθεση για να παρακολουθήσει κάποιος τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει η συγκεκριμένη σχολή.  

Αυτό το δίπλωμα μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα, πιστεύω ότι είναι δύο επιλογές που δίνουν τα κατάλληλα εφόδια σε όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν και να απασχοληθούν στην ασφαλιστική βιομηχανία. Βεβαίως τα συγκεκριμένα διπλώματα μπορεί να τα παρακολουθήσει και κάποιος με γενικές σπουδές όπως οικονομικά ή νομικά, με σκοπό να αποκτήσει εξειδίκευση στα ασφαλιστικά.

Ποια η κοινωνική προσφορά και δράση του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου και ποια η συμβολή του στη δημιουργία ασφαλιστικής παιδείας;

Επιδίωξη μας, είναι μέσα από την κοινωνική δράση του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου να φέρουμε τον θεσμό της ασφάλισης πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο κάνει μία σειρά από ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα όπως δεντροφυτέυσεις, ποδηλασίες αλλά και συγκεκριμένες δραστηριότητες, σε συγκεκριμένες μέρες όπως η Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης τον Νοέμβριο, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τον θεσμό της ασφάλισης. Έχουμε, ακόμη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Χάρισμα» για στήριξη του έργου που επιτελεί το συγκεκριμένο ίδρυμα.

Γενικότερα θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας προς την κοινωνία να επιστρέψουμε πίσω ένα μέρος από αυτά που έδωσε στον καθένα από εμάς και το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου μέσα από αυτές και άλλες ενέργειες επιδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο. Επίσης, σύντομα θα ξεκινήσουμε συνεργασία με ένα τηλεοπτικό σταθμό, για να παρέχουμε με προσοχή και υπηρετώντας τον ρόλο μας που είναι η εκπαίδευση, κάποιες συμβουλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γίνε Certified Marine Insurance Specialist

Αξίζει να σημειώσω ότι μέσα από τον εκπαιδευτικό μας ρόλο και τους χιλιάδες επαγγελματιών που παρακολουθούν κάθε χρόνο τα διάφορα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, έχουμε πιστεύω μία σημαντική διείσδυση στην κοινωνία ως αποτέλεσμα της μετάδοσης μέσω των ανθρώπων αυτών της ασφαλιστικής γνώσης.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε ένα νέο που σκέφτεται σήμερα να επιλέξει την ασφαλιστική βιομηχανία για την επαγγελματική του σταδιοδρομία; 

Αρχικά να πω ότι η ασφαλιστική βιομηχανία χρειάζεται νέα και ικανά στελέχη, ανθρώπους που θα τη στελεχώσουν και θα αποτελέσουν το μέλλον της. Κατά τη γνώμη μου ο ασφαλιστικός κλάδος, είναι ένας όμορφος τομέας που αξίζει ένας νέος να δοκιμάσει. Προσωπικά βιώνω τον ασφαλιστικό κλάδο τα τελευταία 40 χρόνια, έχω αποζημιώσει άμεσα πάνω από 310 περιπτώσεις και λέω με σιγουριά ότι εάν ξεκινούσα ξανά, θα έκανα τις ίδιες επιλογές. Η ενασχόληση με την ασφάλιση, ταιριάζει ιδιαίτερα σε όσους ανθρώπους επιζητούν μέσα από την εργασία τους να προσφέρουν και στην ίδια την κοινωνία.

Πείτε μας λιγα λόγια για τον θεσμό του Ασφαλιστικού Συνεδρίου που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου. Γιατί είναι σημαντικό για τη βιομηχανία και ποιοι οι σχεδιασμοί σας για το φετινό συνέδριο;

Μιλώντας για το συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, το μυαλό μου πάει στο πρώτο συνέδριο που διοργανώσαμε πριν 17 χρόνια και στο οποίο για πρώτη φορά ένιωσα πως είναι να κάθεται κάποιος σε «ηλεκτρική καρέκλα». Θα έλεγα ότι όταν ξεκινούσαμε, ήταν ένα παράτολμο εγχείρημα, αφού πρώτα είχαμε αμφιβολίες για τους ίδιους μας του εαυτούς αλλά και για το ίδιο το εγχείρημα και το αν θα μπορούσαμε να το φέρουμε εις πέρας.

Αποδείχτηκε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, ότι ήταν ένας θεσμός που η αγορά είχε ανάγκη αφού αποτελούσε μία πολύ καλή ευκαιρία να συναντηθούν όλοι οι φορείς της βιομηχανίας και διαφάνηκε όλα αυτά τα χρόνια, ότι μέσα από το συνέδριο αναπτύχθηκε ο σεβασμός και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς.

Σιγά σιγά το συνέδριο απόκτησε περισσότερο κύρος και διοργανωνόταν υπό την αιγίδα είτε του υπουργού οικονομικών ή του προέδρου της βουλής ή του δημάρχου Λευκωσίας. Κάτι σημαντικό επίσης τα τελευταία χρόνια, είναι η ευκαιρία να παρουσιάζουμε στην βιομηχανία μία εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς που πραγματοποιείται σταθερά κάθε χρόνο και μας δίνει σημαντικά συγκριτικά στοιχεία.

Γενικά το Ασφαλιστικό Συνέδριο, είναι ένα όμορφο γεγονός για την ασφαλιστική βιομηχανία που δίνει την ευκαιρία στους επαγγελματίες του χώρου να μαζευτούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να θέσουν εισηγήσεις. Φέτος το συνέδριο μας θα είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια προσφοράς του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την ασφαλιστική βιομηχανία.

Κλείνοντας, να σας ρωτήσω πως βλέπετε την παρουσία ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στον ασφαλιστικό κλάδο.

Το θεωρώ πολύ καλό και ωφέλιμο, αφού ο πλουραλισμός και η συναγωνιστικότητα είναι βασικά στοιχεία που θα βοηθήσουν να φτάσει η εκπαίδευση εκεί που πρέπει. Ο στόχος μας εμάς είναι μέσα από την εκπαίδευση να πετύχουμε την καταξίωση του θεσμού της ασφάλισης στη συνείδηση της κοινωνίας και όποιοι συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενοι. 

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.