1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ασφάλιση φορτηγών: νέες τεχνολογικές λύσεις στο underwriting και στην τηλεματική

Ασφάλιση φορτηγών: νέες τεχνολογικές λύσεις στο underwriting και στην τηλεματική

Ασφάλιση φορτηγών: νέες τεχνολογικές λύσεις στο underwriting και στην τηλεματική
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο τομέας των μεταφορών βιώνει μια περίοδο μειωμένων ναυλών και πλεονάζουσας χωρητικότητας, καθώς η ζήτηση για αγαθά έχει μειωθεί από την κορύφωση της πανδημίας το 2021 και το 2022. Ειδικότερα, ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της συνεχιζόμενης έλλειψης οδηγών, των υψηλών τιμών του ντίζελ και του αυξημένου λειτουργικού κόστους.

Το 2021 και το 2022, όταν δηλαδή η πανδημική κρίση βρισκόταν στην κορύφωσή της, η ζήτηση αγαθών από τους καταναλωτές αυξήθηκε δραματικά με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές δαπάνες να αυξηθούν όπως επίσης και αντίστοιχα η ζήτηση για υπηρεσίες μεταφoρών.

Ωστόσο, και καθώς η κοινωνία ξεκίνησε να επαναφέρεται σε κανονικούς ρυθμούς οι δαπάνες μετατοπίστηκαν. Τα 3 χρόνια που πέρασαν από την αρχή της πανδημίας υπήρξαν ιδιαιτέρως ασταθή για τον κλάδο των μεταφoρών.

Τα σημερινά δεδομένα στην ασφάλιση

Σήμερα, οι εταιρείες φορτηγών, αντιμετωπίζοντας στενότερα περιθώρια κέρδους, αναζητούν εναγωνίως πιο οικονομικά ασφαλιστικά προγράμματα, όπως αναφέρουν ειδικοί στην ασφάλιση μεταφoρών.

Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες προσφορές, η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη μεταξύ των ασφαλιστών είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις τιμών για να αντισταθμιστούν τα κόστη της οικονομικής και κοινωνικής αύξησης τιμών.

Ο οικονομικός πληθωρισμός και η έλλειψη εξειδικευμένων τεχνικών και ανταλλακτικών, έχει αυξήσει το κόστος επισκευής κατά πολύ. Μία ακόμη πρόκληση αποτελεί το γεγονός πως οι χρόνοι επισκευής παραμένουν αργοί, όπως διαπίστωσε η έρευνα “October Wells Fargo Research“.

Στα θετικά ο κλάδος μεταφορών είδε μία μικρή αύξηση σε βασικές επιχειρησιακές αποδόσεις που μεταφράστηκαν σε βελτιωμένο κύκλο εργασιών. Ταυτόχρονα η συχνότητα των αξιώσεων έχει μειωθεί καθώς οι οδηγοί υιοθετούν ασφαλέστερα μέτρα και αυτόματο εξοπλισμό.

Καθώς, όμως, η αγορά των μεταφoρών συνεχίζει να ψάχνει για την πιο οικονομική προσφορά, ο κλάδος της ασφάλισης φορτηγών βιώνει μία ασταθή περίοδο.

Νέοι παίκτες εισέρχονται στην αγορά προσφέροντας χαμηλότερα ασφάλιστρα, ενώ άλλοι απομακρύνονται εντελώς από τις εμπορικές μεταφορές.

Ο κλάδος ασφάλισης φορτηγών έχει ακόμα πολλά να δώσει. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που παρατηρείται αυξημένος ανταγωνισμός σε έναν τετριμμένο κλάδο. Τον τελευταίο καιρό σημειώνονται αρκετές καινοτομίες τεχνολογικής φύσεως, ενώ για ακόμα μία φορά, η τηλεματική παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες στην ασφάλιση φορτηγών

Παράδειγμα του πως η τεχνολογία μπορεί να φέρει σημαντική ανάπτυξη εργασιών στον ασφαλιστικό κλάδο αποτελεί το παράδειγμα της Cover Whale. Η Cover Whale, ένας πάροχος εμπορικής ασφάλισης φορτηγών και ταχέως αναπτυσσόμενη insurtech, ανακοίνωσε τον Ιούνιο πως ξεπέρασε τα 500 εκατ. δολάρια σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα -η μεγαλύτερη αύξηση στο ιστορικό της εταιρείας-  σε μόλις 3 χρόνια.

Η Εταιρεία απέδωσε την αύξηση αυτή στην ωριμότητα της αγοράς, η οποία υιοθετεί νέες τεχνολογικές λύσεις στο underwriting και στην τηλεματική

Για μια ακόμα φορά η τηλεματική έρχεται στο προσκήνιο. Οι νέες τεχνολογίες τηλεματικής μπορούν να παρακολουθούν την οδική συμπεριφορά παράγοντας αξιόπιστες πληροφορίες στους ασφαλιστές, μετριάζοντας τον κίνδυνο και έπειτα καθορίζοντας τα ασφάλιστρα βάση δεδομένων «πραγματικού χρόνου».

Ωστόσο, η στάση των οδηγών είναι διατακτική καθώς φοβούνται πως ο διαμοιρασμός των δεδομένων τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίων τους.

Είναι σημαντικό όμως να κατανοηθεί πως οι πληροφορίες που κοινοποιούνται δεν χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση ενός μεμονωμένου κινδύνου, αλλά περισσότερο για την συνολική ενημέρωση των μοντέλων τιμολόγησης.

Ήδη η μετάβασή μας σε ένα τεχνολογικό τοπίο έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια. Σε πολλούς κλάδους της ασφάλισης νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για να επαναπροσδιοριστούν υπάρχοντα μοντέλα αξιολόγησης κινδύνου ενώ οι πελάτες γίνονται ολοένα και πιο δεκτικοί, ιδίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν τιμολογιακά κίνητρα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα δρόμος προς μία ευρεία υιοθέτηση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.