1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Η Σημασία της Ασφάλισης Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων στο Διεθνές Εμπόριο

Η Σημασία της Ασφάλισης Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων στο Διεθνές Εμπόριο

Η Σημασία της Ασφάλισης Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων στο Διεθνές Εμπόριο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Χριστόδουλος Προεστός, F.C.I.I., Chartered Insurer

Στο δυναμικό κόσμο του διεθνούς εμπορίου, η διασυνοριακή μεταφορά εμπορευμάτων είναι μια συχνή πρακτική. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μεταφορά εμπορευμάτων δια θαλάσσης ή χερσαίας μεταφοράς ή / και αεροπορικώς δεν πρέπει να αγνοούνται. Για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι και να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή του παγκόσμιου εμπορίου, προκύπτει η ανάγκη για ασφάλιση των εμπορευμάτων που διακινούνται. Αυτό το άρθρο τονίζει τη σημασία της ασφάλισης εμπορευμάτων τόσο για εξαγωγείς όσο και για εισαγωγείς.

Προστασία από Απώλειες και Ζημίες:

Η ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων παρέχει ζωτική προστασία από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω οποιουδήποτε τρόπου μεταφοράς. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, τα εμπορεύματα εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους, όπως άσχημες καιρικές συνθήκες, ατυχήματα, κλοπές και ακόμη και πειρατεία. Στην ατυχή περίπτωση απώλειας, ζημιάς ή πλήρους καταστροφής του φορτίου, η ασφάλιση εμπορευμάτων προσφέρει χρηματική αποζημίωση στον ασφαλισμένο. Μέσω της ασφάλισης, οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς μπορούν να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους και να μειώσουν τις πιθανές απώλειες που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Συμμόρφωση με Διεθνείς Εμπορικές Πρακτικές:

Στον κόσμο του διεθνούς εμπορίου, η ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συμμόρφωση με τις καθιερωμένες εμπορικές πρακτικές. Πολλές χώρες, ειδικά αυτές που συμμετέχουν σε παγκόσμιους εμπορικούς κόμβους, απαιτούν απόδειξη κάλυψης ασφάλισης ως προϋπόθεση για τον εκτελωνισμό του εμπορεύματος. Η μη συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις, πρόστιμα και ακόμα και στην απόρριψη του φορτίου. Η ασφάλιση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με αυτές τις διεθνείς εμπορικές απαιτήσεις, διευκολύνοντας τις τελωνειακές διαδικασίες τελωνείου και ελαχιστοποιώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Κατακερματισμός του Κινδύνου και Οικονομική Σταθερότητα:

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της ασφάλισης των μεταφερόμενων εμπορευμάτων είναι η δυνατότητά της να κατακερματίζει τους κινδύνους σε διάφορους εμπλεκόμενους φορείς. Με τη μεταβίβαση των κινδύνων που συνδέονται με τη μεταφορά των εμπορευμάτων στους ασφαλιστικούς φορείς, οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς μπορούν να επικεντρωθούν στις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Σε περίπτωση απώλειας, η οικονομική επιβάρυνση κατανέμεται ανάμεσα στον ασφαλισμένο και τον ασφαλιστή, παρέχοντας ένα ασφαλές δίκτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις προάγοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομική σταθερότητα. Επιπλέον, η ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της εμπορικής ισορροπίας, προωθώντας την ανάληψη κινδύνων και προάγοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπορικών εταίρων.

Ηρεμία και Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα:

Η ασφάλιση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων προσφέρει ηρεμία στους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς. Παρέχει αίσθηση ασφάλειας, γνωρίζοντας ότι οι πολύτιμες αποστολές τους προστατεύονται από απρόβλεπτα γεγονότα. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην επέκταση του εμπορίου τους, στην εξερεύνηση νέων αγορών και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων με πελάτες και προμηθευτές. Επιπλέον, η ασφαλιστική κάλυψη των μεταφερόμενων εμπορευμάτων μπορεί να ενισχύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας εταιρείας στον κόσμο του διεθνούς εμπορίου. Αποτελεί ένα σήμα αξιοπιστίας, επαγγελματισμού και δέσμευσης προς τους πελάτες, πιθανώς προσελκύοντας περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες και συνεργασίες.

Συμπέρασμα:

Στον συνδεδεμένο κόσμο της σημερινής εποχής, η ασφάλιση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων είναι απαραίτητη για εξαγωγείς και εισαγωγείς. Προστατεύει από κινδύνους, διασφαλίζει τη συμμόρφωση με εμπορικούς κανονισμούς, προωθεί την οικονομική σταθερότητα και εμπνέει εμπιστοσύνη στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.


O Χριστόδουλος Προεστός θα είναι ο εκπαιδευτής στο σεμινάριο με θέμα την Ασφάλιση Μεταφορών και Ευθύνης μεταφορέως που διοργανώνει το Terramedia Insurance Training Institute.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2023 και απευθύνεται σε σε διοικητικά στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές όλων των βαθμίδων, στελέχη πωλήσεων, marketing, product engineering, αναλογιστικών τομέων και εκπαίδευσης ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, στελέχη operations, στελέχη εξυπηρέτησης πελατών ασφαλιστικών εταιρειών, στελέχη τραπεζών που χειρίζονται ασφαλιστικά θέματα, λογιστές και οικονομικούς διευθυντές επιχειρήσεων, διικηγόρους,  διευθυντές εταιρειών που ασχολούνται με εισαγωγές-εξαγωγές ή το διαμετακομιστικό εμπόριο, επιμετρητές ζημιών.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.