1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Allianz: Προ πυλών μια νέα cyber-πανδημία! Ποιος ο ρόλος των ασφαλιστικών...

Allianz: Προ πυλών μια νέα cyber-πανδημία! Ποιος ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών;

Allianz: Προ πυλών μια νέα cyber-πανδημία! Ποιος ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να παλεύουν με την πανδημία της COVID-19, μια νέα πανδημία έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). Ο ειδικός ασφαλιστής αναφέρεται στην ψηφιακή πανδημία που οδηγείται από ransomware.

Η νέα ψηφιακή πανδημία εξαπλώνεται μέσω ransomware, με τις διαδικτυακές εισβολές παγκοσμίως να αυξάνονται κατά 125% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με την Accenture, με τις επιθέσεις ransomware και τους εκβιασμούς να αποτελούν τους σημαντικότερους συντελεστές της ραγδαίας αυτής αύξησης.

Στην νέα της έκθεση για τα Cyber ​​Insights, με τίτλο «Ransomware trends: Risks and Resilience», η AGCS επισημαίνει ότι η αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των περιστατικών ransomware οφείλονται:

  • Στην αύξηση της ποικιλομορφίας των μοτίβων επίθεσης, όπως περιστατικά διπλής και τριπλής εκβίασης.
  • Στο εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο γύρω από το “ransomware ως υπηρεσία” και τα κρυπτονομίσματα.
  • Στην εκτόξευση των εκβιασμών για λύτρα
  • Στην αύξηση επιθέσεων εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο Scott Sayce, παγκόσμιος επικεφαλής κυβερνοχώρου στην AGCS, διευκρίνισε ότι αποτελούν στόχο όλες οι επιχειρήσεις, καθώς οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο υιοθετούν συχνά μια προσέγγιση scattergun για να εκμεταλλευτούν τις επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν ή δεν κατανοούν τις ευπάθειες που μπορεί να έχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα $90 δισ. παγκοσμίως θα φτάσει η αγορά κυβερνοασφάλειας την επόμενη 10ετία

«Ως ασφαλιστές, πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων τους. Ταυτόχρονα, στη σημερινή ραγδαία εξελισσόμενη αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο, η παροχή υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, καθώς και οικονομική αποζημίωση, είναι πλέον το πρότυπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Sayce.

H Allianz διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο ζήτημα των αποζημιώσεων από cyber attacks, με τον ασφαλιστικό όμιλο να λαμβάνει περισσότερα από χίλια αιτήματα για αξιώσεις στον κυβερνοχώρο το 2020, από περίπου 80 το 2016. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απαιτήσεων ransomware (90) αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το 2019 ( 60).

Από την ανάλυση των αποζημιώσεων ο ασφαλιστικός κολοσσός διαπίστωσε ότι η διακοπή της επιχείρησης (BI) και το κόστος αποκατάστασης είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από απώλειες στον κυβερνοχώρο, όπως οι επιθέσεις ransomware, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της αξίας των αποζημιώσεων.

Πώς μπορούν λοιπόν οι εταιρείες να προστατευθούν από την «πανδημία ransomware» Η AGCS πρότεινε να επικεντρωθούμε στα εξής:

  • Ταυτοποίηση ransomware
  • Σχεδιασμός επιχειρησιακής συνέχειας ή σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων
  • Ασκήσεις και εκπαίδευση των χρηστών.
  • Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας
  • Ασφάλεια εγγράφων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστού και γραφείου.
  • Παρακολούθηση διορθώσεων και πολιτικών διαχείρισης ευπάθειας
  • Εκτέλεση δραστηριοτήτων δέουσας επιμέλειας και διαχείρισης κινδύνων πριν από συγχωνεύσεις και εξαγορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης

«Περίπου στο 80% των περιστατικών ransomware θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι οργανισμοί ακολουθούσαν τις βέλτιστες πρακτικές», δήλωσε ο Rishi Baviskar, διευθυντής στο τομέα του κυβερνοχώρου στην AGCS Risk Consulting. «Η τακτική ενημέρωση κώδικα, ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, καθώς και η εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών και την ευαισθητοποίηση και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης συμβάντων είναι απαραίτητα για την αποφυγή επιθέσεων ransomware και συνιστούν επίσης καλή υγιεινή στον κυβερνοχώρο.

«Εάν οι εταιρείες τηρούν τις συστάσεις βέλτιστων πρακτικών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνουν θύματα ransomware. Πολλά κενά ασφαλείας μπορούν να κλείσουν, συχνά με απλά μέτρα».

Πηγή: insuranceforum.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.