1. Home
 2. »
 3. Blog
 4. »
 5. Συνεντεύξεις
 6. »
 7. A. Moraru (EBRD): Γιατί επενδύσαμε στην Hellas Direct

A. Moraru (EBRD): Γιατί επενδύσαμε στην Hellas Direct

A. Moraru (EBRD): Γιατί επενδύσαμε στην Hellas Direct
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Tο μοναδικό, ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο της Hellas Direct είναι αυτό που έκανε τη διαφορά, δηλώνει μεταξύ άλλων η Andreea Moraru, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για τις προτεραιότητες της EBRD στην Ελλάδα, τους επόμενους στόχους στη χώρα μας αλλά και για το λόγο που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επένδυσε στην Hellas Direct μιλά η Andreea Moraru.

Παράλληλα, η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο αναλύει τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην Ελλάδα και στο πως συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής αγοράς.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη η συνέντευξη της Andreea Moraru. 

Πότε ξεκίνησε το ταξίδι της EBRD στην Ελλάδα; Και με ποιους στόχους;

Η Τράπεζα άρχισε αρχικά να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και να συμβάλλει στην επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης το 2015. Αρχικά, οι μέτοχοί μας ψήφισαν υπέρ της επένδυσης της Τράπεζας στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020, αλλά τον Δεκέμβριο του 2018 συμφώνησαν να παρατείνουν την παρουσία της Τράπεζας στη χώρα έως το 2025.

Στην Ελλάδα εστιάζουμε στα εξής:

 • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της δημιουργίας συνθηκών για την επέκταση του ιδιωτικού τομέα
 • υποστήριξη της αειφόρου ενέργειας και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω  περιφερειακών δεσμών
 • περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα

Υποστηρίζουμε τις ελληνικές ΜμΕ μέσω του προγράμματος μας για Συμβουλές σε Μικρές Επιχειρήσεις. Από το 2018, έχουμε βοηθήσει περισσότερες από 120 επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, χάρη στη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ειδικό Ταμείο Μετόχων της EBRD και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Πρόσφατα υπογράψαμε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση για να υποστηρίξουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας και την επακόλουθη διάθεση χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία.

Το πρόγραμμά μας θα συνδυάζει δάνεια με ευνοϊκούς όρους της ΕΕ που διαχειρίζεται το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, εμπορική χρηματοδότηση της EBRD και χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές και εμπορικές τράπεζες για να επιτύχουμε σημαντικά πολλαπλά αποτελέσματα. Αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Λονδίνο: Ο πιο ελκυστικός προορισμός για ΑΞΕ. Ποιες πόλεις είναι οι ανταγωνιστές του

Ποια είναι μέχρι σήμερα η δραστηριότητα της EBRD στην Ελλάδα;

Είμαστε πολύ περήφανοι που επενδύσαμε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 82 έργα στην ελληνική οικονομία, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων και επενδυτικών προτεραιοτήτων. Οι πράσινες μεταβάσεις, η ψηφιοποίηση, ο εξαγωγικός προσανατολισμός, η καινοτομία και οι οικονομίες κλίμακας είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μας.

 1. *Στήριξη τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών με τις προσπάθειές τους για άντληση κεφαλαίων, επενδύοντας σε όλο το κεφαλαιακό δημιούργημα. Η EBRD έχει συμμετάσχει σε όλες τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν ξεκινήσει οι ελληνικές τράπεζες από το 2015, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης από την Alpha Bank. Ήμασταν ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές για την κάλυψη των κεφαλαιακών χρεών των τραπεζών και τις βοηθήσαμε να διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής τους και παρείχαμε 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις και εμπορικές χρηματοδοτικές εγγυήσεις για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου των SMEs. Υποστηρίξαμε επίσης τρεις συναλλαγές χαρτοφυλακίου NPL στη χώρα συνολικής αξίας 50,6 εκατομμυρίων ευρώ.
 2. *Η Τράπεζα υποστήριξε τηn εμβληματική παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέσω συμμετοχής 187 εκατομμυρίων ευρώ σε πακέτο χρηματοδότησης 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τον ιδιωτικό φορέα Fraport, ο οποίος υποστήριξε σημαντικές αναβαθμίσεις σε υποδομές βασικών αεροδρομίων.
 3. *Στον ενεργειακό τομέα, το 2020 η Τράπεζα χρηματοδότησε το Hellenic Petroleum’s landmar ισχύος 204 MW των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
 4. *Υποστηρίξαμε επίσης τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στις εντυπωσιακές προσπάθειές της να μετατραπεί σε μια πράσινη και βιώσιμη επιχείρηση. Μετά τη στρατηγική απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, έχουμε εργαστεί σε τρία έργα με τη ΔΕΗ, καταρχήν παρέχοντας επείγουσα χρηματοδότηση το 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Συνεχίσαμε το 2021 με την στήριξη της επιτυχούς επιστροφής της ΔΕΗ στις αγορές χρεωστικών κεφαλαίων, ενεργώντας ως βασικός επενδυτής στις δύο εκδόσεις ομολόγων της εταιρείας που συνδέονται με τη βιωσιμότητα. Πρόσφατα υποστηρίξαμε την αύξηση κεφαλαίου τους με συμμετοχή 75 εκατ. ευρώ.
 5. *Έχοντας εστιάσει δυναμικά στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίξαμε την αναγέννηση και την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η Τράπεζα έχει συμμετάσχει στην άντληση μετοχών της Lamda Development για το έργο του Ελληνικού, ενώ έχουμε επίσης επενδύσει σε κοινοπραξία με την κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, την Dimand, για την υποστήριξη βασικών έργων αστικής ανάπλασης. Η Τράπεζα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα μέσω ενός ειδικού πλαισίου για την υποστήριξη της ανάπτυξης των τοπικών κεφαλαιαγορών και την προώθηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν την πρώτη διεθνή έκδοση πράσινου ομολόγου της Μυτιληναίος και το ελληνικό ομόλογο αναφοράς της ΓΕΚ Τέρνα, εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Τράπεζα έχει επίσης εργαστεί  εκτενώς για τον εξαγωγικό προσανατολισμό των SMEs, παρέχοντας δάνεια στους Παπουτσάνη, Σαράντη και Χατζόπουλο για τη στήριξη της διεθνούς επέκτασής τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι ιδρυτές της Hellas Direct στους 2024 Endeavor Outliers

Πώς συμβάλλει η EBRD στην ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής αγοράς, ιδιαίτερα στον τομέα των Ασφαλίσεων;

Η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης και η απελευθέρωση της δύναμης της τεχνολογίας ώστε να φέρει αλλαγές προς το καλύτερο, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της EBRD. Γι’ αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την Hellas Direct, καθώς είναι μια ασφαλιστική εταιρεία που καθοδηγείται από την τεχνολογία και προσφέρει καινοτόμα προϊόντα ψηφιοποιώντας την ασφαλιστική αλυσίδα αξιών στην Ελλάδα.

Είναι πράγματι σημαντικό όταν έχετε την ευκαιρία να υποστηρίξετε την ανάπτυξη ενός «παίκτη» της ασφαλιστικής αγοράς που βρίσκεται σε καλή θέση στην μετά Covid-19 εποχή για να κλιμακώσει τις δραστηριότητές του, να βελτιώσει τις υπηρεσίες αιχμής και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του.

Επιπλέον, είμαστε βέβαιοι ότι η χρηματοδότηση της EBRD, η τεχνογνωσία και η ισχυρή παρουσία στην αγορά θα βοηθήσουν την Hellas Direct να επεκτείνει την προσφορά της σε νέα προϊόντα, όπως λύσεις χρηματοδότησης κινητικότητας ή ακόμη και να επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αναπαράγοντας το πολλαπλό προϊόν, πολλαπλής καναλικής προσέγγισης που έχει επιτυχώς αναπτύξει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όντας ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια και έχοντας παράσχει τόσες πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, γιατί επιλέξατε την Hellas Direct;

Το μοναδικό, ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο της Hellas Direct είναι αυτό που έκανε τη διαφορά:

 • Ενδυναμώνεται από την τεχνολογία και τη χρήση προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και έχει χτίσει τη δική του πλατφόρμα αναδοχής και διαδικτυακής διανομής.
 • Από την πρώτη μέρα, εισάγει παγκοσμίως καινοτόμες υπηρεσίες, όπως ασφάλιση με την ημέρα, 24ωρη εξυπηρέτηση και συναλλαγές χωρίς χαρτί (διαδικτυακές).
 • Εξάλλου, έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα διαχείρισης απαιτήσεων αιχμής, η οποία προσφέρει στους Έλληνες οδηγούς άμεσους διακανονισμούς απαιτήσεων μέσω εικονικών και απομακρυσμένων διαδικασιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5 επιχειρήσεις που σώθηκαν από την Ασφάλιση Ζωής

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της EBRD για τα υπόλοιπα 4 χρόνια του προγράμματος;

Επί του παρόντος εστιάζουμε στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα για να υποστηρίξουμε την ανάκαμψή της στη μεταπανδημική περίοδο. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα να διατηρήσει τη δυναμική της και να διατηρήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει πριν από την πανδημία, βοηθώντας στην αντιμετώπιση βαθύτερων και ευρύτερων προκλήσεων και αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν.

Οι κύριες προτεραιότητές μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και η διευκόλυνση της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα, η υποστήριξη βιώσιμων έργων ενέργειας και υποδομών και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι επενδύσεις μας, μαζί με την παροχή τεχνικής βοήθειας, στοχεύουν στην ενίσχυση και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας ώστε να συμβάλουν στην ανάκαμψή της.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.