1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Θετικές για θεσμοθέτηση του «δικαιώματος στη λήθη» οι Ασφαλιστικές Εταιρείες!

Θετικές για θεσμοθέτηση του «δικαιώματος στη λήθη» οι Ασφαλιστικές Εταιρείες!

Θετικές για θεσμοθέτηση του «δικαιώματος στη λήθη» οι Ασφαλιστικές Εταιρείες!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε κατά τη χθεσινή της συνεδρία πρόταση νόμου με την οποία εισάγονται ρυθμίσεις, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό καρκίνου, σε περίπτωση που έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη διάγνωση και εφόσον επήλθε πλήρης θεραπεία.

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Μαρίνα Νικολάου και Γιώργος Λουκαΐδης.

Όπως σημειώθηκε στην Επιτροπή από τους εισηγητές, πρώην καρκινοπαθείς που αποθεραπεύτηκε είχαν πρόβλημα στη σύναψη δανείων και ασφαλειών ζωής λόγω του ιστορικού τους, ενώ αναφέρθηκε ότι σε άλλες χώρες το διάστημα που πρέπει να περάσει μετά την αρχική διάγνωση, ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό, είναι μικρότερο από τα δέκα έτη.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργείο συμφωνεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι από πρώτη Ιανουαρίου 2023 υπήρξε σχετική συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και Europa Donna, ωστόσο αυτό που μένει είναι να θεσμοθετηθεί.

Από την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου αναφέρθηκε ότι πλέον σήμερα οι θεραπείες του καρκίνου είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και πολλοί ασθενείς αποθεραπεύονται. Θα πρέπει όπως είπε, να αφαιρεθούν τα εμπόδια στην ομαλή επανένταξη των καρκινοπαθών στην κοινωνία και δήλωσε υπέρ του νομοσχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Θετικός ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Ανδρέας Αθανασιάδης ανέφερε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη νομική κατοχύρωση του «δικαιώματος στη λήθη». Αντίθετα όπως είπε, πριν από ένα χρόνο η σχετική πρόταση που συζήτησαν στο Υπουργείο Υγείας έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τις εταιρείες μέλη τους, με ημερομηνία έναρξης την 1.1.2023. Σημείωσε ωστόσο ότι βλέποντας την πρόταση νόμου υπάρχει ανησυχία μήπως δημιουργήσει διακρίσεις σε σχέση με άλλους ασθενείς. Δήλωσε ετοιμότητα να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε κάτι που να είναι νομικά και ηθικά σωστό.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, καθώς και άλλοι σύνδεσμοι για τον καρκίνο, εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την πρόταση νόμου.

Εκ μέρους της Europa Donna, η οποία πρωτοστάτησε στο δικαίωμα στη λήθη, αναφέρθηκε ότι αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να κατοχυρωθεί και νομικά, μετά τη συμφωνία που υπήρξε με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ανέφερε ακόμα ότι είναι κάποιοι καρκίνοι που έχουν άριστη πρόγνωση και θα πρέπει να υπολογίζονται λιγότερα χρόνια για αυτό το δικαίωμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.