1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Διαμεσολάβηση
  6. »
  7. Θα πάρει το ΑΙ τη δουλειά του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή;

Θα πάρει το ΑΙ τη δουλειά του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή;

Θα πάρει το ΑΙ τη δουλειά του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Παναγιώτης Σοφοκλέους, Δημιουργός του Insurance Media Lab & του Cyprus Insurance News

Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, συντηρείται, δικαίως θα έλεγα, μία συζήτηση στην ασφαλιστική βιομηχανία για τον ρόλο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε αυτή τη νέα εποχή.

Ειδικότερα μετά την έκρηξη των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης τον τελευταίο ένα χρόνο, η συζήτηση αυτή αλλάζει πρόσημο. Η ερώτηση πλέον δεν είναι εάν η τεχνολογία θα «πάρει» τη δουλειά του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, αλλά εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αχρείαστο.

Αυτή η συζήτηση όμως για το εάν η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πάρει τις δουλειές δεν συμβαίνει μόνο στον ασφαλιστικό κλάδο αλλά έχει πολύ πιο ευρύτερο πεδίο. Από δημοσιογράφους, στελέχη μάρκετινγκ, κειμενογράφους, οδηγούς μέχρι και μάγειρες η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία φαντάζουν σαν μία μεγάλη απειλή.

Θα μας πάρει τις δουλειές;

Στο ερώτημα εάν «η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πάρει τις δουλειές», η απάντηση που δίνουν πολλοί ειδικοί στον τομέα τόσο της τεχνολογίας αλλά και της προσωπικής ανάπτυξης είναι μία και έχει πολύ μεγάλη σημασία και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να την αντιληφθούν.

Η απάντηση αυτή, την οποία προσυπογράφω, τονίζει τη σημασία της προσαρμογής στις αλλαγές και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Στα της ασφάλισης λοιπόν, η απάντηση προς τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές πάει κάπως έτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τελευταίες ημέρες για συμμετοχή στο αφιέρωμα για τις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας!

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα σου πάρει τη δουλειά, αλλά ένας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη πιθανότητα θα το κάνει».

Η σημασία της προσωπικής ανάπτυξης και της προσαρμογής

Το συμπέρασμα λοιπόν της πιο πάνω απάντησης, τονίζει εμφαντικά τη σημασία για τον επαγγελματία Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή, της δια βίου επιμόρφωσης και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων.

Επαγγελματίες που αρνούνται πεισματικά να εξελιχθούν και να εφαρμόσουν νέες μεθόδους και πρακτικές στην εργασία τους, θα κινδυνεύσουν τα επόμενα χρόνια να βγουν εκτός αγοράς.

Παρασυρόμενοι από τη σημερινή τους ευημερία και την ευκολία εξεύρεσής πελατών με τον παραδοσιακό τρόπο, πιθανότητα τα επόμενα χρόνια να έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός. Αν παρατηρήσει κανείς πολύ πετυχημένους ασφαλιστές στο εξωτερικό, θα δει ότι αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζουν το μοντέλο λειτουργίας τους και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Εξειδίκευση και εύρος υπηρεσιών

Ειδικότερα όσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές βασίζουν την παραγωγή τους σε πιο απλά ασφαλιστικά προϊόντα όπως αυτά του Αυτοκινήτου και της Κατοικίας θα είναι οι πρώτοι που θα «κινδυνεύσουν». Παρότι η διείσδυση των απευθείας καναλιών στην χώρα μας είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες να λανσάρουν online προϊόντα.

Η εξειδίκευση σε ασφαλιστικά προϊόντα που δεν είναι τόσο εύκολο να αγοράσει κάποιος online είναι που θα κάνει τη διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνολογία προς όφελος των ασφαλιστών

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν, είναι ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιούργησε αρκετές εφαρμογές που πλέον είναι διαθέσιμες σε όλους. Εάν πριν 10 και 15 χρόνια, να έχει ένας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής δικό του CRM (Customer Relationship Management) ήταν απαγορευτικό, σήμερα συναντάμε εφαρμογές που το προσφέρουν μέχρι και δωρεάν. Εάν μέχρι χθες ήταν αδύνατο για έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή να αναπτύξει τα δικά του online προϊόντα, σήμερα είναι σε θέση να το κάνει με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν.

Και έχει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Την ευελιξία. Πολλές φορές οι μεγάλες εταιρείες αναλώνονται σε χρονοβόρες διαδικασίες για να πάρουν μία απόφαση. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, σαν ιδιοκτήτης της δικής του επιχείρησης, μπορεί γρήγορα να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται για να πάει την επιχείρηση του στην επόμενη ημέρα.

Το Insurance Media Lab ως σύμμαχος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Insurance Media Lab έρχεται για να αποτελέσει τον κυριότερο σύμμαχο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Το Insurance Media Lab είναι ένα Digital Agency που δημιουργήθηκε ακριβώς για να προσφέρει λύσεις στους επαγγελματίες και τις εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου. Με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στον ασφαλιστικό κλάδο και με καθημερινή ενασχόληση με όσα συμβαίνουν σε αυτόν τόσο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, το Insurance Media Lab ήρθε για να βοηθήσει τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές να πάνε στην επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ρωτήσαμε το CHAT GPT πώς μπορεί να βοηθήσει έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή στη σχέση με τους πελάτες του

Με υπηρεσίες που ξεκινάνε από το Marketing και την επικοινωνία και επεκτείνονται σε εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις, το Insurance Media Lab μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σας στο ταξίδι για την ψηφιακή μεταμόρφωση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Insurance Media Lab και να επικοινωνήσετε μαζί μας, με μία απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

https://www.insurancemedialab.com/

Το συμπέρασμα λοιπόν από όλα όσα είπαμε πιο πάνω καταδεικνύουν την ανάγκη για κάθε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, να εξελίσσετε, να επενδύει στην προσωπική του ανάπτυξη, να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές και να μην διστάζει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δούλευε μέχρι σήμερα.

Εάν θέλετε αυτό να μην το κάνετε μόνοι σας, το Insurance Media Lab είναι εδώ για να γίνει ο σύμμαχος σας σε αυτό το ταξίδι.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.