1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων
  6. »
  7. Τα 6 επαγγέλματα που είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης!

Τα 6 επαγγέλματα που είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης!

Τα 6 επαγγέλματα που είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Κάθε εταιρεία ή ελεύθερος επαγγελματίας που προσφέρει υπηρεσίες είναι πιθανών μέσα από την άσκηση του επαγγέλματός του να βρεθεί αντιμέτωπος με αξιώσεις πελατών του λόγο λαθών ή παραλείψεων κατά την προσφορά των υπηρεσιών του.

Στο πιο συνηθισμένο παράδειγμα που μπορούμε όλοι να σκεφτούμε και σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια στιγμή, είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία δεν πήγε καλά και ο γιατρός μηνύεται από τον ασθενή ή τους οικείους του για ιατρική αμέλεια.

Αυτό μπορεί να ισχύει σε κάθε επαγγελματία που προσφέρει υπηρεσίες, από τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή μέχρι τον Life Coach, ένα επάγγελμα που γνωρίζει μεγάλη άνθιση σήμερα. Λύση και προστασία σε αυτό το ενδεχόμενο έρχεται να προσφέρει η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης που προσφέρουν οι περισσότερες Ασφαλιστικές Εταιρείες Γενικού Κλάδου στη χώρα μας.

Η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης έρχεται ακριβώς να προσφέρει εκείνη την προστασία που χρειάζεται ο κάθε επαγγελματίας για να μπορέσει να εξασκεί τα καθήκοντα του με καθαρό μυαλό χωρίς να έχει συνεχώς την ανησυχία μίας πιθανής μήνυσης που μπορεί να δεχθεί.

Σε ποιους απευθύνεται η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης;

Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο επαγγελματικής ευθύνης είναι επί της ουσίας αναγκαίο για κάθε επαγγελματία ή εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες όπως Ιατρικά και Παραιατρικά επαγγέλματα, ψυχολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, αρχιτέκτονες και άλλα πολλά επαγγέλματα που δεν προσφέρουν κάποιο υλικό προϊόν στον πελάτη τους.

Για ποια επαγγέλματα είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης;

Πέραν της λογικής ανάγκης κάθε επαγγελματία να έχει ένα τέτοιο συμβόλαιο, η νομοθεσία υποχρεώνει συγκεκριμένους επαγγελματίες να διατηρούν σε ισχύ ένα συμβόλαιο Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης. Πιο κάτω θα δούμε εκείνα τα επαγγέλματα που υπάρχει σε ισχύ νομοθεσία που υποχρεώνει όσους τα εξασκούν να διατηρούν ένα συμβόλαιο Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης.

  1. Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σαν την υγεία εν έσσιει! Ασφάλιση Υγείας: Ένα σχέδιο ασφάλισης που προσφέρει σιγουριά και αξιοπρέπεια

Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές είναι υπόχρεοι κατά την εγγραφή τους στα Μητρώα της εποπτικής αρχής αλλά και στη διάρκεια ολόκληρου του έτους που έχουν δραστηριότητες διανομής ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών προϊόντων να έχουν σε ισχύ ένα συμβόλαιο Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης.

Τα ελάχιστα ποσά κάλυψης για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές είναι τα μεγαλύτερα που θα συναντήσουμε για όλα τα επαγγέλματα και φτάνουν το €1.250.000 ανά απαίτηση και €1.850.000 ανά έτος.

Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές δεν είναι υπόχρεοι να έχουν ασφαλιστική κάλυψη μόνο στην περίπτωση που αυτή παρέχεται από την Ασφαλιστική Εταιρεία για την οποία ο διαμεσολαβητής εξασκεί το επάγγελμα.

2. Λογιστές / Ελεγκτές μέλη του ΣΕΛΚ

Άλλο ένα επάγγελμα που η συγκεκριμένη ασφάλιση είναι υποχρεωτική είναι αυτό των Λογιστών και Ελεγκτών, που για την εξάσκηση του επαγγέλματος στην Κυπριακή Δημοκρατία απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα αυτή απορρέει από την απαίτηση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) τα μέλη του να έχουν Ασφαλιστική Κάλυψη με ελάχιστο ποσό τις €200.000 ενώ για τους ελεγκτές σύμφωνα με την Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος το κατώτατο όριο ασφαλιστικής κάλυψης πρέπει να είναι ίσο με το επταπλάσιο της ελεγκτικής αμοιβής του μεγαλύτερου πελάτη για τον οποίο διενεργείται υποχρεωτικός έλεγχος, με ελάχιστο ποσό τις €200.000.

3. Δικηγόροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης αδειοδοτουσών αρχών

Όπως και στην περίπτωση των λογιστών, για να εξασκεί κάποιος Δικηγορία θα πρέπει να είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου. Για να εξασφαλίσει κάποιος την άδεια εξασκήσεων επαγγέλματος από τον Δικηγορικό Σύλλογο θα πρέπει να έχει ασφαλιστική κάλυψη Επαγγελματικής Ευθύνης με ελάχιστα ποσά €170.860 ανά απαίτηση και €341.720 ανά ασφαλιστική περίοδο.

Επιπρόσθετα απαιτείται ελάχιστο ποσό ασφάλισης €25,630 για έξοδα υπεράσπισης επιπρόσθετα των πιο πάνω ασφαλιστικών ορίων, ενώ το Αφαιρετέο Ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% του ισχύοντος Ασφαλιστικού Ορίου για κάθε απαίτηση.

4. Κτηματομεσίτες

Αντίστοιχα με τα πιο πάνω επαγγέλματα και οι Κτηματομεσίτες υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ασφαλιστική κάλυψη για Επαγγελματική Ευθύνη με ελάχιστο ποσό ανά απαίτηση τις €200.000.

Σκοπός της κάλυψης είναι η καταβολή αποζημίωσης σε αγοραστή,  σε περίπτωση παράβασης της νομικής υποχρέωσης του κτηματομεσίτη για πλήρη ενημέρωση του αγοραστή. Ένα αντίγραφο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα πρέπει να κατατεθεί στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών από τον κτηματομεσίτη ενώ το πρωτότυπο ή το πιστό αντίγραφο του συμβολαίου θα πρέπει να είναι αναρτημένο στο επίσημο γραφείο του κτηματομεσίτη.

5. Αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, επιμετρητές ποσοτήτων μέλη του ΕΤΕΚ

Η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης για τα πιο πάνω επαγγέλματα είναι επίσης υποχρεωτική.

Συγκεκριμένα η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης είναι υποχρεωτική για τα νομικά πρόσωπα που εγγράφονται στα μητρώα του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) μέσω Εσωτερικού Κανονισμού που εφαρμόζεται από το 2013.

Ο κανονισμός αυτός υποχρεώνει τις εταιρείες μέλη του, να εξασφαλίζουν Ασφαλιστική Κάλυψη Έναντι Αστικής Ευθύνης για Επαγγελματική Αμέλεια ή Παραλείψεις (Errors and Omissions) που απορρέουν από την  προσφορά των υπηρεσιών τους. Το Ελάχιστο Όριο Κάλυψης που απαιτεί το ΕΤΕΚ είναι €300.000 ανά απαίτηση και €300.000 ανά περίοδο ασφάλισης συμπεριλαμβανομένων εξόδων και τόκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι βασικές παροχές του ΓεΣΥ και οι εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και πολίτες!

Επίσης από 1η Οκτωβρίου 2020 είναι υποχρεωτική η σύναψη κατάλληλης ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης  και από φυσικό πρόσωπο, αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό, μελετητή /επιβλέποντα του έργου. Η ασφάλιση αυτή είναι προϋπόθεση για υποβολή μελέτης τόσο για σκοπούς έκδοσης πολεοδομικής άδειας, όσο και για σκοπούς έκδοσης άδειας οικοδομής που αφορούν οικιστική ανάπτυξη μέχρι 2 μονάδων κατοικίας, σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο

6. Επαγγελματίες υπηρεσιών υγείας μέλη του ΓεΣΥ

Τα πιο πρόσφατα επαγγέλματα που η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης κατέστη υποχρεωτική είναι αυτά των υπηρεσιών υγεία που είναι μέλη του ΓεΣΥ όπως γιατροί, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα.

Τα όρια κάλυψης για τους Επαγγελματίες Υπηρεσιών Υγείας μέλη του ΓεΣΥ, που είναι υπόχρεοι να εξασφαλίζουν ασφαλιστική κάλυψη διαφέρουν ανάλογα με το εάν είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά και βάσει της ειδικότητα τους. Πιο συγκεκριμένα ανά ασφαλιστική περίοδο τα ποσά καθορίζονται ως ακολούθως:

  • Φυσικά Πρόσωπα
    • Προσωπικός Ιατρός – €300.000
    • Ειδικός Ιατρός – €450.000
    • Οδοντίατρος – €50.000
    • Φαρμακείο – €300.000
    • Εργαστήριο – €300.000
    • Νοσηλευτής – €100.000
    • Μαία – €100.000
    • Επαγγελματίας Υγείας – €100.000
    • Ασθενοφόρου – €100.000
  • Νομικά Πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες:
    • Προσωπικών Ιατρών – €600.000
    • Ειδικών Ιατρών – €900.000
    • Οδοντιάτρων – €120.000
    • Φαρμακείων – €600.000
    • Εργαστήριων – €600.000
    • Νοσηλευτών – €200.000
    • Ασθενοφόρων – €200.000
    • Κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας υγείας – €1.000.000
    • Κέντρου ιατρικής αποκατάστασης – €1.000.000

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.