Συνεχίζεται αύριο στη βουλή η συζήτηση για τα τροχαία με μικροζημιές
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 22 Ιουνίου 2022, η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σημεία μικροσυγκρούσεων μηχανοκινήτων οχημάτων και την παρακώλυση της κυκλοφορίας που προκαλείται, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι την άφιξη των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιρειών για την καταγραφή των περιστατικών.
Η αυτεπάγγελτη εξέταση από την επιτροπή ξεκίνησε έπειτα από εισήγηση του βουλευτή κ. Δημήτρη Δημητρίου.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής για το πιο πάνω θέμα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου της Αστυνομίας Κύπρου, του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΤΑΜΟ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ).
Το πιο πάνω θέμα σχολίασε σε συνέντευξη του στο Cyprus Insurance News, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) κ. Ευάγγελος Αναστασιάδης. Στην συνέντευξη που θα δημοσιευθεί την ερχόμενη βδομάδα, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η πλήρης απουσία ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο του τροχαίου είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αφού κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει την εξακρίβωση και τεκμηρίωση των πραγματικών γεγονότων που οδήγησαν στο ατύχημα».
Πρόσθεσε ότι «Κατά συνέπεια θα προκύψουν δυσκολίες στη διαδικασία καταμερισμού της ευθύνης και καταβολής των σωστών αποζημιώσεων» τονίζοντας ότι «είναι φανερό ότι με αυτά τα δεδομένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να αποζημιώνουν εν λευκώ αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα αύξηση των απαιτήσεων και αύξηση στα ασφάλιστρα».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ) κ. Κυριάκος Ανδρέου, που θα παρευρεθεί στη συνεδρία, μας είπε ότι «υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν τα οχήματα να μετακινούνται σε χώρο παραπλήσιο του ατυχήματος μέχρι την άφιξη των ασφαλιστικών εταιρειών στη σκηνή». Οι προϋποθέσεις αυτές όπως μας είπε ο κ. Ανδρέου μπορεί να είναι η μη ύπαρξη τραυματισμών, τα οχήματα να είναι σε κατάσταση που μπορούν να οδηγηθούν και οι συνθήκες της σύγκρουσης να είναι ξεκάθαρες. O κ. Ανδρέου συμπλήρωσε ότι «αυτή η προϋπόθεση θα μπορεί να ρυθμιστεί μέσα από αλλαγή στις πρόνοιες του/των κανονισμών και της νομοθεσίας οι οποίες να υποχρεώνουν τους οδηγούς να μετακινούν τα οχήματα τους για αποφυγή νέων ατυχημάτων που μπορεί να προκληθούν διότι τα οχήματα εμποδίζουν την διέλευση άλλων οχημάτων και παράλληλα την αποφυγή ταλαιπωρίας των άλλων οδηγών». Θεωρούμε συμπλήρωσε «ότι η οποιαδήποτε περίπτωση άρνησης ασφαλιστικής εταιρείας να αποζημιώσει με το επιχείρημα ότι τα οχήματα έχουν μετακινηθεί δεν μπορεί είναι αποδεκτή πρόνοια μέσα σε οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο και αν υπάρχουν τέτοιες πρόνοιες θεωρούμε ότι είναι λανθασμένες και καταχρηστικές αφού δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να περιορίσουν την ευθύνη ασφαλιστικής εταιρεία».
Καταληκτικά ο κ. Ανδρέου ανάφερε ότι «Θα μπορούσε παράλληλα να ακολουθηθεί μια πρακτική κατόπιν προτροπής και των ασφαλιστικών εταιρειών προς τους πελάτες τους η οποία να προϋποθέτει τη φωτογράφιση της σκηνής του ατυχήματος (όπου και όταν είναι δυνατό) από τους ίδιους τους οδηγούς και στην συνέχεια να μετακινούν τα οχήματα τους μέχρις ότου να έρθει η οδική βοήθεια. Με την φωτογράφιση στην ουσία θα μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτά τα οποία θα δηλώσουν στην συνέχεια στην οδική βοήθεια όσον αφορά τις συνθήκες του ατυχήματος.»