1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Είχες ατύχημα με όχημα που ήταν ανασφάλιστο; Μάθε ακριβώς τι πρέπει...

Είχες ατύχημα με όχημα που ήταν ανασφάλιστο; Μάθε ακριβώς τι πρέπει να κάνεις

Είχες ατύχημα με όχημα που ήταν ανασφάλιστο; Μάθε ακριβώς τι πρέπει να κάνεις
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα τροχαία ατυχήματα είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στους Κυπριακούς δρόμους και προκαλούν ταλαιπωρία για όλους τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου, τα ατυχήματα που χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας έφτασαν το 2021 τα 422, με 207 από αυτά να είναι σοβαρά και άλλα 44 θανατηφόρα.  Ο συνολικός αριθμός βέβαια των ατυχημάτων που συμβαίνουν στους δρόμους κάθε μέρα είναι πολλαπλάσιος.

Η Ασφάλιση αποτελεί τον μηχανισμό που έρχεται να προσφέρει αποζημίωση στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων. Η Ασφάλιση Μηχανοκίνητων Οχημάτων είναι υποχρεωτική στη χώρα μας από το 1957 όπου εφαρμόστηκε ο «Νόμος περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων» ενώ τα περιεκτικά συμβόλαια που υπάρχουν στην αγορά μπορούν να προσφέρουν περισσότερη προστασία στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Παρόλο που η ασφάλιση οχημάτων είναι υποχρεωτική στη χώρα μας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα. Σύμφωνα με το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΤΑΜΟ) τον Οκτώβριο του 2021 υπήρχαν στην Κύπρο περισσότερα από 67,000 ανασφάλιστα οχήματα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,9% του συνόλου των εγγεγραμμένων οχημάτων.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το να τρακάρουμε με ανασφάλιστο όχημα δεν αποτελεί και τόσο σπάνιο φαινόμενο.  Ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για να αποζημιώνει τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από ανασφάλιστα ή άγνωστα οχήματα, είναι το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΤΑΜΟ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Μέλη του Ταμείου είναι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Ασφάλισης Μηχανοκίνητων Οχημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία και χρηματοδοτείται από την επιβολή επιβάρυνσης στα ασφάλιστρα μηχανοκίνητων οχημάτων σε ποσοστό 5% επί των καθαρών ασφαλίστρων.

Τι πρέπει να κάνει ένας οδηγός όμως σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα;

Σε περίπτωση που ένας οδηγός είναι εμπλεκόμενος σε αυτοκινητιστικό ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα στην Κύπρο, για το οποίο δεν ευθύνεται, θα πρέπει να ζητήσει αποζημίωση από το ταμείο.

Ο εμπλεκόμενος θα πρέπει αρχικά να ειδοποιήσει την αστυνομία πληροφορώντας την για την εμπλοκή του ανασφάλιστου οχήματος και καλώντας την να παραστεί στη σκηνή του ατυχήματος. Σε περίπτωση που η Αστυνομία αρνείται να προσέλθει στη σκηνή του ατυχήματος για τον λόγο ότι δεν υπάρχουν σωματικοί τραυματισμοί, θα πρέπει να αναφέρετε ότι εμπλέκεται ανασφάλιστο ή αλλοδαπό όχημα ή εάν έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα π.χ. παράβαση φώτων τροχαίας, καθώς υπάρχουν και άλλες συνθήκες που απαιτούν την παρουσία της Αστυνομίας στη σκηνή.

Επίσης από τη στιγμή που το δικό σας όχημα είναι ασφαλισμένο, θα πρέπει να ειδοποιήσετε και τη δική σας εταιρεία για να έρθει στη σκηνή και να καταγράψει το ατύχημα. Εάν το όχημα σας είναι ασφαλισμένο με περιεκτική κάλυψη, τότε θα μπορέσετε να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία με εκείνη να αναλαμβάνει την ανάκτηση των χρημάτων από το ταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

Ακολούθως θα πρέπει να ειδοποιήσετε το Ταμείο να επιθεωρήσει τη ζημιά του οχήματός σας πριν την έναρξη των επιδιορθώσεων και να υποβάλετε απαίτηση πάνω στο καθορισμένο έντυπο του ταμείου, προσκομίζοντας Τίτλο Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Ασφάλισης του οχήματος σας που ίσχυε κατά την ημέρα του ατυχήματος.

Εάν έχετε σωματικές βλάβες τότε θα πρέπει επιπρόσθετα να επισυνάψετε όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά και δικαιολογητικά όπως και να προσκομίσετε όλα τα αναγκαία στοιχεία και άλλα έγγραφα.

Όσο αφορά ατύχημα με άγνωστο όχημα για το οποίο δεν έχετε ευθύνη, μπορεί να δικαιούστε αποζημίωση από το Ταμείο σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή θανάτου  και υπό συγκεκριμένους όρους για υλική ζημιά πάνω των €500.

Στοιχεία Επικοινωνίας και Έντυπα

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΤΑΜΟ) είναι τα πιο κάτω:

Διεύθυνση: Ζήνωνος Σώζου 23, 2 όροφος Λευκωσία 1075 Κύπρος

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: [email protected]

Τηλέφωνο:                          +357 22 763913

Φαξ:                                       +357 22 761007

Έντυπα:        

ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ Σε σχέση με ατυχήματα με ανασφάλιστα οχήματα

ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΔΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑMΕΙΟ ΓΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΖΗΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΕΡΣΗ ΑΓΩΓΗΣ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.