1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλισης Κατοικίας
  6. »
  7. Σεισμός & Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τη σωστή προστασία...

Σεισμός & Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τη σωστή προστασία της κατοικίας σας!

Σεισμός & Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τη σωστή προστασία της κατοικίας σας!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όπως είδαμε πρόσφατα σε γειτονικές χώρες, το φαινόμενο του σεισμού μπορεί να είναι καταστροφικό! Με τη χώρα μας να βρίσκεται σε μία σεισμογενή ζώνη, ο κίνδυνος ενός σεισμού που θα προκαλέσει ζημιές είναι πάντα υπαρκτός.

Είναι σίγουρο ότι το φαινόμενο του σεισμού τρομάζει μικρούς και μεγάλους, αφού θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων ενώ προκαλεί ζημιές σε περιουσίες όπως η κατοικία μας. Αυτές οι ζημιές, κάποτε μπορεί να είναι μεγάλες και κάποτε μικρές, όμως το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένας τρόπος να προστατευτούμε τουλάχιστο από την οικονομική ζημιά που ο σεισμός μπορεί να μας προκαλέσει.

Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την Ασφάλιση της Κατοικίας μας όπου η κάλυψη του σεισμού είναι από τις πιο συνηθισμένες καλύψεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας. Η κάλυψη του Σεισμού είναι θεμελιώδης και θα τη συναντήσουμε σε όλα τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας που υπάρχουν στην αγορά.

Η κάλυψη του Σεισμού θα μας αποζημιώσει για τις ζημιές που θα προκληθούν στο κτήριο και τα περιεχόμενα του, μετά από ένα σεισμό. Πρακτικά αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ύπαρξη ρωγμών στο κτήριο, την καταστροφή μέρους του σπιτιού ή την καταστροφή των περιεχομένων του σπιτιού.

Ένα παράδειγμα όπου μπορεί να έχουμε ζημιές στα περιεχόμενα χωρίς αντίστοιχες καταστροφές στο κτήριο μπορεί να είναι η πτώση της τηλεόρασης μας από τη βάση της λόγο των δονήσεων που θα προκαλέσει ο σεισμός με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά ή να καταστραφεί.

Προσοχή στο αφαιρετέο ποσό!

Κάτι πολύ σημαντικό για την κάλυψη του σεισμού, είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό που υπάρχει σε όλα τα συμβόλαια. Και ενώ συνήθως στις περισσότερες καλύψεις ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας θα συναντήσουμε ένα μικρό αφαιρετέο ποσό, στην κάλυψη του σεισμού αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Το αφαιρετέο ποσό του σεισμού, θα το συναντήσουμε αποτυπωμένο σε μορφή ποσοστού επί του ασφαλισμένου ποσού του κτηρίου και των περιεχομένων. Παράδειγμα εάν το αφαιρετέο ποσό του σεισμού είναι 1,5% και έχουμε 200,000 κάλυψη για το κτήριο και 20,000 για τα περιεχόμενα μας, αυτό σημαίνει ότι για οποιεσδήποτε ζημιές, τι πρώτες €3,000 για το κτήριο και τα πρώτα 300 ευρώ για το περιεχόμενο θα τα πληρώσουμε εμείς και μετά θα ξεκινήσει η κάλυψη από την ασφαλιστική μας εταιρεία.

Στην αγορά το ποσοστό αυτό διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και επηρεάζετε από κάποιους παράγοντες με πιο συχνό την ηλικία του κτηρίου. Δηλαδή διαφορετικό αφαιρετέο ποσό θα έχει ένα καινούργιο κτήριο και διαφορετικό ένα κτήριο που κτίστηκε πριν 50 χρόνια.

Από την άλλη, η ηλικία του κτηρίου και η κατασκευή του μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και κατά τη διαδικασία της αποδοχής του κινδύνου από την ασφαλιστική μας εταιρεία. Γενικότερα, η κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει το δικαίωμα να αποδεχθεί ή να απορρίψει κάποιον έναν κίνδυνο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την εξολοκλήρου άρνηση της να εκδώσει το συμβόλαιο είτε εφαρμόζοντας σε αυτό συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως πχ. να μην συμπεριλάβει την κάλυψη του σεισμού.

Καταληκτικά, το φαινόμενο του σεισμού είναι κάτι που μπορεί να μην συμβαίνει καθημερινά αλλά είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους που είναι εκτεθειμένη κάθε κατοικία μας και αποτελεί ένα πολύ καλό λόγο για να την έχουμε ασφαλισμένη.   Όπως πάντα, επειδή τα συμβόλαια και οι όροι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, είναι πάντα φρόνιμο να ενημερώνεστε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.