1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλισης Κατοικίας
  6. »
  7. Γιατί υπάρχει κόσμος που δεν ασφαλίζει τα περιεχόμενα του;

Γιατί υπάρχει κόσμος που δεν ασφαλίζει τα περιεχόμενα του;

Γιατί υπάρχει κόσμος που δεν ασφαλίζει τα περιεχόμενα του;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές όλοι μας αδυνατούμε να σκεφτούμε την πραγματική αξία των περιεχομένων της κατοικίας μας. Είναι ακόμη γεγονός ότι πολλοί ασφαλισμένοι διερωτώνται πολλές φορές αν πρέπει να ασφαλίσουν τα περιεχόμενα της κατοικίας τους είτε πρόκειται για την κύρια ή για την εξοχική τους κατοικία.

Πράγματι, όταν ακούμε για «Ασφάλιση Κατοικίας» το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι οι τοίχοι και οι κολώνες του κτηρίου, υποτιμώντας πολλές φορές την αξία των περιεχομένων που βρίσκονται ανάμεσα στους 4 τοίχους.

Τι είναι τα «περιεχόμενα» μίας κατοικίας;

Ο όρος «περιεχόμενα» αναφέρεται στον κινητό εξοπλισμό της κατοικίας και στα προσωπικά αντικείμενα όσων διαμένουν σε αυτή. Σε ένα φανταστικό σενάριο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα περιεχόμενα μιας κατοικίας είναι εκείνα τα αντικείμενα που θα έπεφταν εάν γυρνάγαμε το σπίτι ανάποδα.

Κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε πριν ασφαλίσετε τα περιεχόμενα σας, είναι ότι οι εντοιχισμένες συσκευές τους σπιτιού όπως τα κλιματιστικά, ο φωτισμός ή οι εντοιχισμένοι φούρνοι, θεωρούνται μέρος του κτηρίου και δεν πρέπει η αξία τους να συμπεριλαμβάνεται στην αξία των περιεχομένων.

Ακόμη, στα διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια που υπάρχουν στην αγορά, θα συναντήσουμε αντικείμενα που εξαιρούνται του ορισμού των περιεχομένων. Τέτοια μπορεί να είναι τα μηχανοκίνητα οχήματα, εκτός κι αν πρόκειται για εξοπλισμό κηπουρικής, μετοχές, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, ζώα και περιεχόμενα που έχουν σχέση με την επαγγελματική χρήση.

Ακόμη μία πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεται και είναι σημαντική, αφορά το ανώτατο όριο που οι εταιρείες ορίζουν συνήθως για αντικείμενα που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους (π.χ. στον κήπο) αφού είναι λογικό ότι αυτά είναι εκτεθειμένα σε περισσότερους κινδύνους.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι επίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες εξαιρούν από τον γενικό όρο των «περιεχομένων» τα πολύτιμα αντικείμενα ζητώντας αυτά να δηλώνονται ξεχωριστά.

Τι αξίζουν όμως τα περιεχόμενα σας; Οδηγός υπολογισμού της αξίας τους και τι να περιμένετε κατά την αποζημίωση!

Η πιο σημαντική στιγμή στη σχέση του ασφαλισμένου και της ασφαλιστικής του εταιρείας, είναι η αποζημίωση μετά από κάποια ζημιά. Εκείνο που είναι ωφέλιμο να γνωρίζετε εδώ είναι ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των περιεχομένων σας κατά την αποζημίωση. Συγκεκριμένα αυτό αναφέρεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ως «αξία αντικατάστασης» και είναι εκείνος ο παράγοντας που θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο για τον υπολογισμό της αξίας των περιεχομένων σας τόσο κατά τη σύναψη του συμβολαίου αλλά και κατά την αποζημίωση.

Συνήθως στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που υπάρχουν στην αγορά, θα συναντήσουμε δύο τρόπους αντικατάστασης. Αρχικά θα βρούμε την αντικατάσταση με βάση την τρέχουσα αξία του αντικειμένου τη στιγμή της απαίτησης. Αυτό ουσιαστικά και πρακτικά σημαίνει ότι κατά τον υπολογισμό της αξίας των αντικειμένων που έχουν καταστραφεί θα ληφθεί υπόψη η παλαιότητα τους και θα αφαιρεθεί η απόσβεση τους στην πάροδο των χρόνων.

Ο δεύτερος τρόπος, που είναι και ο πιο σύνηθες στα σύγχρονα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικιών, είναι η λεγόμενη «αντικατάσταση παλιού με καινούργιο» ή στα αγγλικά «new for old». Αυτός ο όρος αναφέρεται στο γεγονός ότι η ασφαλιστική εταιρεία θα αντικαταστήσει ή θα αποζημιώσει για το κατεστραμμένο αντικείμενο στην αξία που το ίδιο ή παρόμοιο κοστίζει σήμερα σαν καινούργιο.

Ακόμη, μία χρήσιμη πρακτική να ακολουθήσετε για να είστε βέβαιοι για τη σωστή σας ασφάλιση, είναι να κάνετε μια σύντομη απογραφή των αντικειμένων του σπιτιού σας και να υπολογίσετε την αξία τους. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να είστε πιο βέβαιοι ότι το ποσό που τα ασφαλίσατε αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των περιεχομένων σας.

Όλα τα πιο πάνω είναι πολύ σημαντικά να τα γνωρίζετε αφού η ευθύνη για καθορισμό των ασφαλισμένων αξιών σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι στον ασφαλισμένο, παρότι πολλές φορές η ασφαλιστική σας εταιρεία ή ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος μπορούν να σας συμβουλεύσουν για τον σωστό υπολογισμό.

Γιατί η ασφάλιση των περιεχομένων είναι σημαντική;

Είναι πραγματικότητα ότι για τα περισσότερα σπίτια, η αξία των περιεχομένων τους είναι αρκετά μικρότερη από την αξία του κτηρίου. Αυτός φυσικά δεν είναι λόγος να αμελήσουμε να τα ασφαλίσουμε ή ότι η αξία τους τελικά είναι αμελητέα. Ένα μέσο σπίτι έχει περιεχόμενα αξίας περίπου 40,000, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για μία μέση οικογένεια σήμερα.

Κάτι επίσης σημαντικό, είναι ότι ορισμένοι κίνδυνοι που διατρέχει η κατοικία μας αφορούν κυρίως τα περιεχόμενα παρά το κτήριο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κλοπή.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το κόστος ασφάλισης για τα περιεχόμενα μας είναι σημαντικά μικρό σε σχέση με το κόστος του κτηρίου και ως αποτέλεσμα θα λέγαμε ότι δεν αξίζει να πάρουμε το ρίσκο αυτό και να τα αφήσουμε ανασφάλιστα.

Όπως λέμε πάντα, επειδή τα συμβόλαια και οι όροι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, είναι πάντα φρόνιμο να ενημερώνεστε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.