1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλισης Κατοικίας
  6. »
  7. Γιατί ενδιαφέρει την ασφαλιστική μου εάν μένει το σπίτι μου ακατοίκητο;

Γιατί ενδιαφέρει την ασφαλιστική μου εάν μένει το σπίτι μου ακατοίκητο;

Γιατί ενδιαφέρει την ασφαλιστική μου εάν μένει το σπίτι μου ακατοίκητο;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Εξ ορισμού η ασφάλιση αποτελεί μία συμφωνίας ή σύμβαση μεταξύ εμάς (του ασφαλισμένου) και της ασφαλιστικής μας εταιρείας. Και όπως σε κάθε συμφωνία, θα πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη σημασία στους όρους της.

Στα ασφαλιστήρια συμβόλαια θα πρέπει πάντα να προσέχουμε δύο σημεία. Το πρώτο είναι το μέρος του συμβολαίου που περιγράφει τις καλύψεις του και το δεύτερο τις εξαιρέσεις του. Η περιγραφή της κάλυψης μαζί με τις εξαιρέσεις διαγράφουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το συμβόλαιο μας θα μας προσφέρει κάλυψη και η ασφαλιστική μας εταιρεία θα μας αποζημιώσει για τις ζημιές που θα έχουμε υποστεί.

Η κάθε εταιρεία πριν την έκδοση προσφοράς αλλά και πριν την σύναψη του συμβολαίου θα μας κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διεύθυνση του σπιτιού, τη χρονολογία κατασκευής και τα υλικά του κτηρίου ενώ μπορεί να συναντήσουμε και άλλες ανάλογα την πολιτική κάθε εταιρείας.

 Ο λόγος που οι ασφαλιστικές εταιρείες χρειάζονται τις απαντήσεις αυτές είναι για να είναι σε θέση να αξιολογήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κίνδυνο που θα αναλάβει. Για παράδειγμα, διαφορετικός είναι ο κίνδυνος σε ένα σπίτι που κτίστηκε το 1950 και διαφορετικός σε ένα σπίτι που μόλις έχει ολοκληρωθεί.

Μία από τις βασικές ερωτήσεις που σχεδόν πάντα θα συναντήσουμε, είναι εάν το σπίτι μας μένει ακατοίκητο και για πόσες συνεχόμενες μέρες. Μπορεί κάποιους να τους ξενίζει  η συγκεκριμένη ερώτηση αλλά είναι απολύτως λογική και σημαντική. Ας εξηγήσουμε!

Εάν ένα σπίτι μένει ακατοίκητο για αρκετές μέρες, τότε είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε μερικούς κινδύνους ενώ εάν γίνει κάποια ζημιά η έκταση της θα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού υπήρχε κανείς να επιβλέπει το σπίτι και να αντιληφθεί εγκαίρως τη ζημιά.

Φανταστείτε να έχουμε μία διαρροή νερού και να την ανακαλύψουμε 40 μέρες μετά το συμβάν αφού απουσιάζαμε από το σπίτι για δύο μήνες. Καταλαβαίνουμε ότι οι ζημιές που θα έχουν προκληθεί θα είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με το αν αντιλαμβανόμασταν την ζημιά έγκαιρα.

Για τον λόγο αυτό η ασφαλιστική μας εταιρεία πρέπει να γνωρίζει αυτή την πληροφορία. Η συνήθης πρακτική είναι ότι το συμβόλαιο μας εξαιρεί συγκεκριμένες καλύψεις στην περίπτωση που το σπίτι μένει ακατοίκητο για πάνω από 30, συνήθως, ημέρες.

Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι η διαρροή νερού, η κλοπή και οι κακόβουλες ενέργειες. Φυσικά αυτές οι εξαιρέσεις και το όριο των ημερών μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Επίσης εάν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. συστήματα ασφαλείας) η κάθε εταιρεία μπορεί να επεκτείνει το συγκεκριμένο όριο ημερών.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να δίνουμε όλες τις πληροφορίες με ειλικρίνεια στην ασφαλιστική μας, περιγράφοντας έτσι την πραγματική κατάσταση του κινδύνου που αναλαμβάνει η εταιρεία. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουμε την εταιρεία μας εάν οτιδήποτε από αυτά που έχουμε δηλώσει, μεταβληθούν κατά τη διάρκεια του συμβολαίου μας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη σωστή κάλυψη της περιουσίας μας.

Επειδή τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, βεβαιωθείτε ότι θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία ενώ είναι σημαντικό πάντα να διαβάζετε και οι ίδιοι τους όρους του συμβολαίου σας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.