1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. ΣΑΕΚ: Η ασφάλιση δεν είναι επαρκής στην Κύπρο

ΣΑΕΚ: Η ασφάλιση δεν είναι επαρκής στην Κύπρο

ΣΑΕΚ: Η ασφάλιση δεν είναι επαρκής στην Κύπρο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η άνοδος της ασφαλιστικής αγοράς σε περίοδο κρίσης, η πολύπλευρη συμβολή της στην εγχώρια οικονομία και η επιτάχυνση του ψηφιακoύ της μετασχηματισμού αποτέλεσαν τα βασικά συμπεράσματα της 43ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που έφερε η COVID-19, η ασφαλιστική βιομηχανία κατάφερε να λειτουργήσει απρόσκοπτα προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πολίτες. Με τα γρήγορα αντανακλαστικά που τις χαρακτηρίζουν οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου προσάρμοσαν τις λειτουργίες τους στα νέα δεδομένα θέτοντας σε προτεραιότητα την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Ο ασφαλιστικός κλάδος διαφάνηκε πως αξιοποίησε με επιτυχία τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας καθώς επίσπευσε τη ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών προβαίνοντας σε ακόμη μεγαλύτερη και ταχύτερη επένδυση σε διαδίκτυο και τεχνολογία.

Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε και η ανάπτυξη των εργασιών του κλάδου κατά τα τελευταία χρόνια και η συνδρομή του στην κυπριακή οικονομία μέσω της συνεισφοράς στο  Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Συγκεκριμένα, για το έτος 2020, η ασφαλιστική αγορά σημείωσε αύξηση 2.8% στην παραγωγή ασφαλίστρων έναντι του 2019, φτάνοντας τα €917εκ. Ο Κλάδος Ζωής σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 7.5%, από €382εκ το 2019 σε €410εκ το 2020. Οι ασφαλίσεις γενικού κλάδου μειώθηκαν οριακά κατά 0.7% από €510εκ σε €507εκ, κυρίως λόγω μείωσης στις ασφαλίσεις στον Κλάδο Ατυχημάτων και Ασθενειών. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν αισιοδοξία για την εξέλιξη της Ασφαλιστικής Αγοράς, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021.

Η ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας με περισσότερα από €2.6 δις επενδυμένα κεφάλαια και απασχολεί περισσότερα από 4000 άτομα δημιουργόντας οικονομική δραστηριότητα που υπερβαίνει το 4.4% του ΑΕΠ.  Επιπρόσθετα, το 2020 καταβλήθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες σχεδόν €480 εκ. σε απαιτήσεις και ωφελήματα, κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα την οικονομία σε μια χρονιά ύφεσης.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, η ασφάλιση δεν είναι επαρκής στην Κύπρο, γεγονός που σχολίασε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο Πρόεδρος του ΣΑΕΚ κ. Αντρέας Στυλιανού.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες με τη χαμηλότερη διείσδυση της ασφάλισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περιουσία, την ευθύνη εργοδότη και την συνταξιοδότηση». Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέδειξε τη θεμελιώδη ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής κουλτούρας στην Κύπρο κάτι που μπορεί, όπως εξήγησε, να επιτευχθεί με ενέργειες και πρωτοβουλίες των εταιρειών. Η ασφαλιστική συνείδηση θα είναι εφικτή, πρόσθεσε, με την συνδρομή της Πολιτείας την οποία και κάλεσε να επενδύσει σε παιδεία και εκπαίδευση «ώστε να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα οικονομικού αναλφαβητισμού στην κοινωνία».

Αναφερόμενος και σε άλλες προκλήσεις των καιρών, ο Πρόεδρος εστίασε την προσοχή του στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας μετά και την εφαρμογή του ΓεΣΥ καθώς και στην εφαρμογή των αλλαγών στο νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον που λειτουργεί η βιομηχανία.

Το 2021 ήταν άλλο ένα έτος κατά το οποίο ο ΣΑΕΚ και τα μέλη του έδειξαν τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα και κατέστησαν σαφές ότι ο κλάδος είναι δίπλα στους πολίτες. Ο Σύνδεσμος προχώρησε σε δωρεά €10,000 προς τον ΟΚΥπΥ για ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Λάρνακας. Η πρωτοβουλία κρίθηκε σημαντική για την παιδιατρική φροντίδα των παιδιών και τη ψυχολογία τόσο των ιδίων αλλά και των γονιών τους και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης δωρεάς ύψους €100.000 του ΣΑΕΚ προς τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΕΚ, το οποίο απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

  • Πρόεδρος: Ευάγγελος Αναστασιάδης,
  • Αντιπρόεδρος Κλάδου Ζωής: Αβραάμ Πεκρής,
  • Αντιπρόεδρος Κλάδου Γενικής Φύσεως: Αντρέας Στυλιανού,
  • Μέλη: Δρ Νάκης Αντωνίου, Κυριάκος Αποστολίδης, Έβαν Γαβάς, Κωνσταντίνος Δεκατρής, Σωκράτης Δημητρίου, Ανδρεανή Καλλιμάχου, Κώστας Κώστα, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σταύρος Φλωρίδης, Τάκης Χατζηανδρέου και Χρίστος Χριστοδούλου.

Πηγή: inbusinessnews.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.