1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ρεκόρ καταγγελιών κατά ασφαλιστικών και τραπεζών στην Αυστραλία

Ρεκόρ καταγγελιών κατά ασφαλιστικών και τραπεζών στην Αυστραλία

Ρεκόρ καταγγελιών κατά ασφαλιστικών και τραπεζών στην Αυστραλία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σε 96.987 καταγγελίες προέβησαν καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων στην Αυστραλία, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, αυξημένος κατά 34% σε σχέση με το προηγούμενο έτος!

Σύμφωνα με τον “Νέο Κόσμο”, τα περισσότερα “παράπονα” αφορούσαν καθυστερήσεις στα αιτήματα αποζημιώσεων ενώ ακολούθως στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μη εγκεκριμένες συναλλαγές λόγω οικονομικής απάτης.

Όσον αφορά τα αργοπορημένα αιτήματα σχετικά με τη διεκπεραίωση αποζημιώσεων (claims) από ασφαλιστές, αυτά σημείωσαν τρομερή άνοδο της τάξης +76% σε σχέση με πέρυσι!

Οι καταγγελίες για γενικές ασφάλειες αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ σημειώθηκε αύξηση 136% στις καταγγελίες για καθυστερήσεις των απαιτήσεων από τα Ταμεία Superannuation, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των παροχών που σχετίζονται με θάνατο (death benefits).

Ακόμα, αυξήθηκαν οι καταγγελίες για μη εγκεκριμένες συναλλαγές, απόρροια οικονομικής απάτης, σε ποσοστό +69%.

Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των καταγγελιών προέρχεται από άτομα με οικονομικές δυσκολίες, καθώς τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού, και ως αποτέλεσμα του κόστους ζωής, αναφέρει η αρμόδια Αρχή Australian Financial Complaints Authority (AFCA)

«Δεν είναι δίκαιο για τους καταναλωτές και δεν είναι καλό για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να δούμε σημαντική βελτίωση από τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο επικεφαλής της AFCA, David Locke.

Οι λογαριασμοί προσωπικών συναλλαγών (personal transaction accounts) ξεπέρασαν τις πιστωτικές κάρτες ως το προϊόν με τα περισσότερα «παράπονα».

Σε αυτές περιλαμβάνονται συναλλαγές που δεν έχουν εγκριθεί από τον κάτοχο, η μη εγκεκριμένη πώληση μιας επένδυσης και οι αναλήψεις μετρητών που έγιναν με κλεμμένες κάρτες.

Συνεχίζοντας, κ. Locke τονίζει, «Είναι ευχάριστο να βλέπουμε πρωτοβουλίες από μεμονωμένες τράπεζες για την καταπολέμηση των απατών, αλλά θα καλωσορίζαμε μια πιο συνεπή προσέγγιση σε ολόκληρο τον τομέα».

Ακόμη υπογραμμίζεται ότι υπάρχει ένα «συνεχιζόμενο ζήτημα» με τις καθυστερησεις στις απαιτήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτό συνεχίζει να αποτελεί ανησυχία».

«Αν και αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ασφαλιστές, το μεγαλύτερο μέρος των καταγγελιών κατά το περασμένο έτος δεν αφορούσε φυσικές καταστροφές αλλά τακτικές απαιτήσεις».

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι οι καταγγελίες για περιπτώσεις “αγοράς τώρα, πληρωμής αργότερα” (Buy now, pay later – BNPL), αυξήθηκαν κατά 57%.

Ενώ το BNPL προωθείται ως «εργαλείο διακριτικής δαπάνης», εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας, είναι ανησυχητικό ότι χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την πληρωμή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τα είδη παντοπωλείου.

Συνολικά, οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, με περίπου 7 στις 10 να επιλύονται με συμφωνία μεταξύ των μερών.

Η διαδικασία καταγγελιών και παραπόνων είναι η εξής: Όταν μια καταγγελία φτάνει στην AFCA, παραπέμπεται στη χρηματοπιστωτική εταιρεία για εξέταση. Εάν δεν είναι δυνατή η έγκαιρη επίλυση, το ζήτημα οδηγείται σε διαμεσολάβηση. Εάν δεν επιλυθεί, η αρμόδια Αρχή εκδίδει απόφαση η οποία, εάν γίνει αποδεκτή από τον καταναλωτή, είναι δεσμευτική για τη χρηματοπιστωτική επιχείρηση.

Το 2022-23 οι καταναλωτές εξασφάλισαν συνολικά 253,8 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και επιστροφές χρημάτων, χάρη στην βοήθεια της AFCA.

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.