1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι τιμές ανεβαίνουν, η υποασφάλιση καραδοκεί!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι τιμές ανεβαίνουν, η υποασφάλιση καραδοκεί!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι τιμές ανεβαίνουν, η υποασφάλιση καραδοκεί!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Αισθητές αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών καταγράφονται τον τελευταίο χρόνο, αφού μέσα σε 12 μήνες το κόστος εκτινάχθηκε σημειώνοντας αύξηση 10,98 για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021. Την ίδια στιγμή η αύξηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες υλικών είναι ακόμη πιο θεαματική, με τον κατασκευαστικό χάλυβα και τον σίδηρο οικοδομής να είναι στην κορυφή των αυξήσεων με πάνω από 45% σε σχέση με το 2020.

Το όλο σκηνικό που διαμορφώνετε με τις τιμές των κατασκευαστικών υλικών, σαφέστατα επηρεάζει τον κατασκευαστικό κλάδο σε όλο του το εύρος, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τον ασφαλιστικό κλάδο επηρεάζοντας εταιρείες, διαμεσολαβητές και πολύ περισσότερο τον τελικό καταναλωτή – ασφαλισμένο. Ο τομέας που επηρεάζετε φυσικά είναι αυτός της Περιουσίας.

Όταν ασφαλίζουμε την ακίνητη μας περιουσία (σπίτι, εξοχικό, επιχείρηση) η πιο σημαντική πληροφορία που θα μας ζητήσει ο ασφαλιστικός μας σύμβουλος είναι η αξία του κτηρίου. Όταν λέμε αξία του κτηρίου μας ενδιαφέρει το κόστος που θα χρειαστεί για να κτίσουμε ξανά το υποστατικό σε περίπτωση ολικής καταστροφής υπολογίζοντας όλα τα πιθανά έξοδα. Η αξία επανοικοδόμησης του κτηρίου δεν έχει να κάνει καθόλου με την αξία πώλησης του, αφού σε αυτόν τον υπολογισμό θα συμπεριλαμβάναμε τόσο την αξία του οικοπέδου όσο και την αξία της περιοχής που το υποστατικό είναι κτισμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σταθερά αυξημένος ο πληθωρισμός και τον Μάρτιο

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις στον κατασκευαστικό τομέα, ανεβάζουν αναπόφευκτα και το κόστος επανοικοδόμησης των κτηρίων.

Από την μία αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα εισπράξουν περισσότερο ασφάλιστρο ενώ από την άλλη θα αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο και θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά στις περιπτώσεις αποζημιώσεων.

Από την άλλη σαν ασφαλισμένοι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και μαζί με τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο να καθορίσουμε ένα ποσό ασφάλισης που θα ανταποκρίνεται στην σημερινή εικόνα της αγοράς.

Ειδικά εάν έχουμε χρόνια να αναθεωρήσουμε το ποσό ασφάλισης τόσο του κτηρίου αλλά και των περιεχομένων μας, καλό είναι να το κάνουμε το συντομότερο.

Ποιος ο κίνδυνος;

Ο κίνδυνος σε περίπτωση που η περιουσία ασφαλίζεται σε χαμηλότερη αξία από την πραγματική της, ακούει στο όνομα Υποασφάλιση.

Σκοπός της ασφάλισης είναι να μας επαναφέρει στην ίδια κατάσταση πριν το γεγονός που προκάλεσε την ζημιά. Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο όταν ασφαλιζόμαστε σωστά και καθορίζουμε τις σωστές αξίες για την περιουσία μας.

Για να το πούμε πιο απλά εάν δηλαδή η περιουσία μας αξίζει για παράδειγμα 100 χιλιάδες ευρώ και την έχουμε ασφαλισμένη για 80 χιλιάδες, επειδή τόσα χρειαζόταν πριν κάποια χρόνια που κάναμε το συμβόλαιο, σε περίπτωση οποιασδήποτε ζημιάς η ασφαλιστική μας εταιρεία θα μας αποζημιώνει μόνο το 80% της ζημιάς ενώ σε περίπτωση ολικής καταστροφής θα πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας για να μπορέσουμε να κτίσουμε την περιουσία μας ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

Χρειάζεται λοιπόν, μεγάλη προσοχή τόσο κατά την σύναψη ενός συμβολαίου περιουσίας αλλά και σε κάθε ανανέωση έτσι ώστε να διασφαλίζουμε ότι είμαστε ορθά ασφαλισμένοι.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.