1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Γενικές Ασφάλειες: Στο απρόβλεπτο της φύσης, προβλέπουμε την ασφάλεια!

Γενικές Ασφάλειες: Στο απρόβλεπτο της φύσης, προβλέπουμε την ασφάλεια!

Γενικές Ασφάλειες: Στο απρόβλεπτο της φύσης, προβλέπουμε την ασφάλεια!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Φυσικές καταστροφές – προκλήσεις και προεκτάσεις

Γράφει ο Κώστας Κώστα, Γενικός Διευθυντής Γενικών Ασφαλειών

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο κόσμος. Οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές σε όλες τις ηπείρους και οι προβλέψεις αναφέρουν πως θα γίνουν ακόμη πιο συχνές και έντονες τις επόμενες δεκαετίες. Οι αλλαγές που συντελούνται στις κλιματολογικές συνθήκες έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον πλανήτη μας, επηρεάζοντας την προμήθεια τροφίμων και νερού και κατ’ επέκταση την υγεία μας. Η λήψη έγκαιρης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.

Η θερμοκρασία στη γη ολοένα και αυξάνεται με τους επιστήμονες να προβλέπουν πως μέχρι το τέλος του αιώνα, θα εκτοξευθεί κατά 3-5 °C, όσο δηλαδή αυξήθηκε τα τελευταία 10.000 χρόνια. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα, με τις προβλέψεις της για τα επόμενα χρόνια να είναι δυσοίωνες. Στις μέρες μας βιώνουμε όλο και περισσότερο τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο οικοσύστημα που ζούμε. Το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, προκαλεί με τη σειρά του άνοδο της στάθμης της θάλασσας και οδηγεί σε πλημμύρες. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των συχνών και έντονων καιρικών φαινομένων, όπως οι καταιγίδες, η ξηρασία, οι καύσωνες και οι δασικές πυρκαγιές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια, προκαλώντας βαρύ ανθρώπινο και οικονομικό τίμημα παγκοσμίως, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν για περαιτέρω καταστροφές. Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες σημειώθηκαν 7.348 μεγάλες καταστροφές σε όλο τον πλανήτη που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 1,23 εκατομμύρια ζωές και να επηρεαστούν άλλα 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Γεγονότα που προκάλεσαν 2,96 τρισεκατομμύρια δολάρια απώλειες παγκοσμίως, με τις οκτώ από τις 10 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο να είναι στην Ασία. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Κίνα με 577 καταστροφές και δεύτερη οι ΗΠΑ με 467. Το Reuters δημοσίευσε πρόσφατα πως οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές παγκοσμίως για το 2021, έφτασαν σε 120 δισεκατομμύρια, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στα πιο ζημιογόνα έτη μετά το 2017 (146 δισεκατομμύρια δολάρια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Κύπρος και κλιματική αλλαγή

Στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό τα έντονα φυσικά φαινόμενα με τραγικό παράδειγμα την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στις ορεινές περιοχές των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας. Η φλόγες «κατάπιαν» στο πέρασμα τους 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής και γεωργικής γης, με τραγικό απολογισμό την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή περιουσιών, αποδεικνύοντας μας πως οι εικόνες που βλέπαμε στο εξωτερικό δεν είναι καθόλου μακριά από εμάς.

Το σύνολο των απαιτήσεων για αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά ανήλθε σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι ζημιές αφορούσαν, κυρίως, 43 ασφαλισμένες κατοικίες αριθμός αρκετά μικρός σε σχέση με τον πραγματικό συνολικό απολογισμό των ζημιών που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Κακές αναμνήσεις όμως, είχαν και οι κάτοικοι της Σολιάς, όταν το 2020, ανεμοστρόβιλος έπληξε τα χωριά της περιοχής, με το Νικητάρι να μετρά «πληγές» στις υποδομές του, με 15 σπίτια να κρίνονται ακατοίκητα και άλλα να έχουν σημαντικές ζημιές. Ανεμοστρόβιλος κτύπησε και τους Αγίους Τριμιθιάς το 2018,  καταστρέφοντας στο πέρασμά του, 40 περίπου οικίες.

Η χώρα μας είναι ευάλωτη και στις πλημμύρες, κάτι που βιώσαν στο τέλος του 2021 οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, ενώ από τα φυσικά φαινόμενα δεν λείπουν οι σεισμοί, με τον πρόσφατο εγκέλαδο που συντάραξε το νησί να μας το θυμίζει.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Ανάγκη ανάπτυξης ασφαλιστικής συνείδησης

Ο αντίκτυπος τέτοιων καταστροφών στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, είναι ανυπολόγιστος. Τα γεγονότα αυτά μας αποδεικνύουν πως η ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης και η ανάδειξη της ασφάλισης ως σημαντικού πυλώνα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, παραμένει σημαντική πρόκληση για τον τομέα, ειδικά στην εποχή μας, κατά την οποία τα ακραία φυσικά φαινόμενα προκαλούν τεράστιο κόστος, που αυξάνεται συνεχώς.

Ο ρόλος της ασφάλισης σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Η ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τον ρόλο της  ασφάλισης ως μέτρο διαχείρισης κινδύνων είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους αρμόδιους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Με ένα μικρό και σαφώς αμελητέο σε σχέση με αυτό της αποκατάστασης μιας περιουσίας κόστος, κάθε πολίτης μπορεί να συνάψει ή επεκτείνει μια ασφάλεια, να αυξήσει την κάλυψή του και να εξασφαλίσει άμεση προστασία από φυσικές καταστροφές.

Ως γνωστό, οι ασφαλιστικές πληρωμές συμβάλουν στην ώθηση της οικονομίας και του επιχειρείν, μετά από καταστροφές, συνεισφέροντας στην όσο το δυνατό πιο ομαλή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Γενικές Ασφάλειες –για 70 χρόνια (προ)ηγούνται

Οι Γενικές Ασφάλειες, ως ηγέτιδα εταιρεία στον Κλάδο, στηρίζουν τον ιδιώτη και τον επιχειρηματία με εχέγγυα την αξιοπιστία, την εμπειρία και το κύρος τους. Η υψηλού επιπέδου γρήγορη εξυπηρέτηση, μέσω ενός ολοκληρωμένου φάσματος προϊόντων και αποτελεσματικής διευθέτησης απαιτήσεων, προσφέρει το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας στους πελάτες των Γενικών Ασφαλειών σε απρόβλεπτα γεγονότα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Γενικές Ασφάλειες βραβεύθηκαν ως η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία Γενικού Κλάδου στην Κύπρο στο πλαίσιο των «Global Insurance Awards 2021» που διοργάνωσε το διεθνές οικονομικό περιοδικό «World Finance», γεγονός που μας γεμίζει με υπερηφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Η διάκριση των Γενικών Ασφαλειών είναι άλλη μια αναγνώριση του κύρους και επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλουν καθημερινά, θεμελιωμένη σε γερές βάσεις εδώ και 70 χρόνια, προσφέροντας ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους ασφαλισμένους τους.

Είναι για αυτό το λόγο που περισσότεροι ιδιώτες επιλέγουν τις Γενικές Ασφάλειες για την ασφάλιση της κατοικίας και περιουσίας τους από οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική εταιρεία ως επίσης και περισσότεροι επιχειρηματίες για την ασφάλιση των επιχειρήσεών τους.

*Γενικός Διευθυντής Γενικών Ασφαλειών

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.