1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και τι μπορεί να κάνει...

Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και τι μπορεί να κάνει ο ασφαλιστικός κλάδος

Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και τι μπορεί να κάνει ο ασφαλιστικός κλάδος
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μία δημοφιλής συζήτηση ανά το παγκόσμιο το τελευταίο διάστημα είναι η βιωσιμότητα. Με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής να είναι όλο και πιο εμφανή δικαίως η συζήτηση γύρω από την βιωσιμότητα αυξάνετε συνεχώς.

Σε πρόσφατο άρθρο της Silvia Milian, Iberia Insurance Strategy & Consulting Lead στην Accenture, αναφέρθηκε στη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και το τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την Silvia Milian, στον πυρήνα της η βιωσιμότητα ασχολείται με την ανθεκτικότητα των πόρων να μεταβιβάζονται από τη μία γενιά στην άλλη και τη διασφάλιση ότι οι πόροι είναι προσβάσιμοι σε κάθε άνθρωπο. Συνέχισε ότι, καθώς οι προσδοκίες για τη ζωή αυξάνονται, ένα βασικό δημογραφικό στοιχείο που οι Ευρωπαίοι πρέπει να εξετάσουν στη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα είναι η γήρανση του πληθυσμού.

Η Statistica εκτιμά ότι μέχρι το 2100, η διάμεση ηλικία στην Ευρώπη θα φτάσει τα 48 έτη ενώ . μέχρι το 2050, ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια θα είναι 2,5 φορές υψηλότερος από ό, τι είναι σήμερα. Προβλέπεται ακόμα ότι θα υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι άνω των 100 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2050.

Ο γηράσκων πληθυσμός στην ΕΕ αναμένεται να έχει βαθιές επιπτώσεις για τους πολίτες σε προσωπικό επίπεδο όσον αφορά τα μέσα διαβίωσης, την σταδιοδρομία και τη φροντίδα. Αυτό επιδρά στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας και κοινωνικής περίθαλψης, τις αγορές εργασίας, τα δημόσια οικονομικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Καθώς οι ανάγκες των πελατών αλλάζουν, ως απάντηση σε αυτό οι ασφαλιστές πρέπει να δημιουργήσουν στρατηγικές για να ασφαλίσουν και να παρέχουν λύσεις για έναν πιο μεγάλο σε ηλικία πληθυσμό.

Η τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας στον ασφαλιστικό κλάδο είναι σε θέση να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στη ζωή των ηλικιωμένων καταναλωτών. Καθώς βελτιώνουμε τι μπορούν να κάνουν τα ασφαλιστικά μας οικοσυστήματα, υπάρχουν πολλά σημεία αξίας που πρέπει να διερευνηθούν.

Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη ανάρτηση του Kenneth Saldanha, Global Insurance Sector Lead  στην Accenture, με τίτλο «Η καινοτομία αυξάνεται για να καλύψει την αναπηρία και τον κίνδυνο μακροχρόνιας φροντίδας» αναφέρει ότι κατά την διάρκεια του CES 2022 στο Λας Βέγκας, για υπήρξαν λανσαρίσματα προϊόντων ρομπότ για το σπίτι που βοηθούν στην καθαριότητα. Η κατευθυντήρια αρχή αυτών των οικοσυστημάτων είναι η πρόληψη, ο μετριασμός και η διαχείριση των κινδύνων ασθένειας και αναπηρίας, τα οποία έρχονται αργότερα στη ζωή.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο από ποτέ και το ηλικιακό προφίλ της κοινωνίας αναπτύσσεται ραγδαία, οι ασφαλιστές βρίσκουν τρόπους να επαναπροσδιορίσουν τη μακροχρόνια φροντίδα. Επίσης, παρόλο που το χάσμα μειώνεται, οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών σε μεγαλύτερες ηλικίες και η κοινωνία και οι ασφαλιστές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό το γεγονός κατά το σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών για ηλικιωμένους.

Παραδείγματα για την εξεύρεση νέων τρόπων επαναπροσδιοριστικής ασφάλισης για τους ηλικιωμένους είναι ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος Achmea , ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει πολιτικές μακροχρόνιας φροντίδας που θα επιτρέπουν στους ηλικιωμένους να παραμείνουν ανεξάρτητοι για όσο το δυνατόν περισσότερο. Και η MAPFRE στην Ισπανία εγκαινιάζει νέες πολιτικές μακροχρόνιας φροντίδας που επιτρέπουν την ταχεία πρόσβαση σε παροχές.

Οι ηλικιωμένοι στην Ευρώπη είναι πιο πιθανό να ζουν σε αγροτικές περιοχές, σε σχέση με τις νεότερες γενιές, και αυτές οι περιοχές συχνά υποφέρουν από χαμηλή παροχή υπηρεσιών. Η απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές βασίζεται κυρίως στην αλληλεγγύη, επομένως το μοντέλο των αμοιβαίων κεφαλαίων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την περιορισμένη κερδοφορία θα μπορούσε να είναι καίριας σημασίας για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη.

Δεν έχει να κάνει όμως μόνο με τη γήρανση. Ασφαλιστές όπως η ταξιδιωτική ασφάλιση Staysure παρέχουν προϊόντα προσαρμοσμένα σε ταξιδιώτες άνω των 50 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ταξίδι στη συνταξιοδότηση είναι ένα όνειρο για πολλούς, αλλά στο τρέχον παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, η αποταμίευση μπορεί να είναι μια πρόκληση. Η Insurance Europe αναφέρει ότι η πρόκληση της ύπαρξης επαρκούς εισοδήματος στη συνταξιοδότηση είναι ιδιαίτερα έντονη για ορισμένες ομάδες, κυρίως εκείνες των οποίων η ικανότητα αποταμίευσης έχει πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα πολλαπλών πυλώνων, τα οποία συμπληρώνουν την κρατική παροχή με επαγγελματικές και προσωπικές συντάξεις, θεωρούνται ευρέως ως τα πιο βιώσιμα και αποτελεσματικά συστήματα. Και οι ασφαλιστές ζωής είναι σημαντικοί πάροχοι αυτών των επαγγελματικών και προσωπικών συντάξεων.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε αλλαγή στην αγορά, οι ασφαλιστές μπορούν να επωφεληθούν από τις ανάγκες των πελατών τους. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για την κάλυψη των πλήρων αναγκών ενός σημαντικού τμήματος της αγοράς που θα ενισχύσει τον βιώσιμο αντίκτυπο που θα έχουν οι ευρωπαίοι ασφαλιστές για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Accenture

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.