1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Προετοιμάστε το σπίτι σας για τον χειμώνα

Προετοιμάστε το σπίτι σας για τον χειμώνα

Προετοιμάστε το σπίτι σας για τον χειμώνα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Είτε είστε λάτρης του Χειμώνα είτε όχι και παρόλο που ο καιρός θυμίζει ακόμη καλοκαίρι, ο η πιο κρύα εποχή του χρόνου είναι προ των πυλών και εμείς καλά θα κάνουμε να προετοιμάσουμε το σπίτι μας γι’ αυτό. Ακόμη ένας παράγοντας που επιβάλει την προετοιμασία αυτή είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που λόγο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον τόσο σπάνια.

Θεωρούμε δεδομένο βέβαια ότι το σπίτι μας είναι επαρκώς ασφαλισμένο και αν όχι καλό είναι να μιλήσουμε με τον ασφαλιστή ή την ασφαλιστική μας εταιρεία και να αγοράσουμε ένα συμβόλαιο κατοικίας έστω και τώρα.  Θα μιλήσουμε σε επόμενα άρθρα όμως για αυτό το θέμα.

Για την ώρα ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε το σπίτι μας να είναι έτοιμο για τον χειμώνα.

Έλεγχος και συντήρηση συστήματος θέρμανσης

Με όποιον τρόπο και αν έχετε επιλέξει να θερμαίνετε το σπίτι σας, είναι η ώρα να καλέσετε τεχνικό για να εκτελέσει τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρηση της εγκατάστασής σας. Ειδικά οι κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης πετρελαίου θα  πρέπει να επιθεωρηθούν σχολαστικά. Σε όσα σπίτια υπάρχουν κλιματιστικά, είτε ως κύρια είτε ως εφεδρική πηγή θέρμανσης, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των φίλτρων και γενικός έλεγχος των εσωτερικών και εξωτερικών στοιχείων των συσκευών.

Επιδιόρθωση σκασιμάτων και ρωγμών εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων

Η χειμωνιάτικη υγρασία μπορεί να μετατρέψει ένα σκάσιμο στον τοίχο σε πιο σοβαρή ζημιά που θα χρειάζεται εκτεταμένη επισκευή. Οι ρωγμές από την άλλη, αποτελούν δίοδο εισόδου υγρασίας και νερού στο εσωτερικό των τοίχων με τις γνωστές συνέπειες της εμφάνισης μούχλας που είναι πολύ βλαβερή για το αναπνευστικό σύστημα.  Για τον λόγο αυτό, πρέπει αυτή την εποχή να γίνει ένας σχολαστικός έλεγχος της τοιχοποιίας και να διορθωθούν οι ατέλειες, προτού ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις.

Κλάδεμα δέντρων

Οι καταιγίδες και οι ισχυροί άνεμοι του χειμώνα, μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο κλαδιών ή ακόμα και πτώση δέντρων. Για αυτό, αν υπάρχουν μεγάλα δέντρα περιμετρικά από το σπίτι σας, ίσως χρειαστεί να περικόψετε τα κλαδιά που ακουμπούν ή βρίσκονται κοντά στους τοίχους και στα παράθυρά σας. Σε κάθε περίπτωση να ελέγξετε μήπως κάποιο το δέντρο έχει πάρει κλίση.

Έλεγχος υδρορροών

Συχνά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι υδρορροές γεμίζουν φύλλα και σκουπίδια. Έτσι με την πρώτη δυνατή βροχή βουλώνουν, τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν  πολλά προβλήματα όπως πλημμύρες και συσσώρευση υγρασίας σε τοίχους, δάπεδα και στέγες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσετε τις υδρορροές και να τις ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Καθαρισμός τζακιού ή σόμπας

Αρχικά ελέγξτε την καμινάδα του τζακιού και το μπουρί της σόμπας για τυχόν απόφραξη και στη συνέχεια ξεκινήστε τον καθαρισμό. Αν δεν έχετε χρόνο ή δε ξέρετε πώς να το κάνετε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα εξιδεικευμένο συνεργείο, που θα κάνει τη δουλειά πολύ αποτελεσματικά και χωρίς να λερώσει το σπίτι με στάχτη και μαυρίλα.

Προετοιμασία βεράντας

Η βεράντα, που τόσο απολαύσατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήρθε η ώρα να προετοιμαστεί για τον χειμώνα. Μαζέψτε λοιπόν όλα τα καλοκαιρινά στολίδια και αποθηκεύστε τα. Ξεσκονίστε τα έπιπλα βεράντας, πλύντε και στεγνώστε τα μαξιλάρια τους. Καλύψτε τα όλα με νάιλον και μετακινήστε τα είτε σε ένα προστατευμένο σημείο της βεράντας, είτε σε μια αποθήκη, εφόσον διαθέτετε τον απαιτούμενο χώρο.

Στη συνέχεια αν χρειάζεται, μετακινήστε τα φυτά σας σε ένα μέρος της βεράντας που δεν θα είναι τόσο εκτεθειμένα στον άνεμο ή ενισχύστε τα με ορθοστάτες για να μην σπάσουν οι βλαστοί τους.

Τέλος, ελέγξτε τις τέντες σας ώστε οι μηχανισμοί να είναι σε άψογη κατάσταση και αναζητήστε τυχόν ξήλωμα ή τρύπα στα πανιά.

Πηγή: okmarkets.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.