1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πως η παγκόσμια πανδημία επέφερε σημαντικές καινοτομίες στην ασφαλιστική αγορά

Πως η παγκόσμια πανδημία επέφερε σημαντικές καινοτομίες στην ασφαλιστική αγορά

Πως η παγκόσμια πανδημία επέφερε σημαντικές καινοτομίες στην ασφαλιστική αγορά
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για το νέο κύμα αποδοχής και χρήσης καινοτόμων συστημάτων και μεθόδων στην ασφαλιστική αγορά. Παρά τις προκλήσεις, επέδειξε τους τρόπους με τους οποίους οι καινοτομίες και η τεχνολογία μπορούν να κάνουν περισσότερα από απλά να εκτελούν αποτελεσματικά τη δουλειά.

Παρά τις προκλήσεις που συνόδευσαν την πανδημία, αυτή δημιούργησε επίσης ευκαιρίες και έδωσε στην ασφαλιστική αγορά την απαραίτητη ώθηση για να ενσωματώσει την καινοτομία, σύμφωνα με στοιχεία που αντλούμε από το Insurance Journal. Με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες τεχνολογίες, την αυξανόμενη διαθεσιμότητα πόρων, την πιο ενημερωμένη ηγεσία και μια εργατική δύναμη πιο εκπαιδευμένη και αφοσιωμένη, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η καινοτομία θα συνεχίσει να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση της AM Best, “Special Report: Insurers Continue to Innovate, Albeit to Varying Degrees”.

Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης “Scoring and Assessing Innovation” για τον Μάρτιο του 2020, η AM Best βαθμολόγησε τις εταιρείες από 1 έως 4 και συγκρίνει τις βαθμολογίες από τον Μάρτιο 2021 με αυτές από τον Ιανουάριο 2023.

Η AM Best ορίζει την καινοτομία ως μία πολυεπίπεδη διαδικασία, κατά την οποία μια οργάνωση μετατρέπει ή αναπτύσσει ιδέες σε νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα, διαδικασίες, υπηρεσίες ή μοντέλα επιχείρησης, τα οποία έχουν μετρήσιμη επίδραση με την πάροδο του χρόνου και επιτρέπουν στην οργάνωση να έχει επιτυχία. Η αξιολόγηση του επιπέδου καινοτομίας μιας εταιρείας βασίζεται στην καινoτομία εισόδου – τα στοιχεία της διαδικασίας καινοτoμίας μιας εταιρείας- και την καινoτομία εξόδου.

Λίγο μετά τη δημοσίευση των κριτηρίων της AM Best για τη μέτρηση της καινοτομίας, η πανδημία “χτύπησε γερά”, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η ασφαλιστική αγορά. Το 2021, η πανδημία συνεχίστηκε και οι χαμηλές αποδόσεις και η στασιμότητα της ανάπτυξης πίεσαν τη βιομηχανία να καινοτομήσει για να παραμείνει κερδοφόρα. Η πληθωρισμός, τα αυξανόμενα επιτόκια και οι ολοένα και πιο γνώστες της τεχνολογίας – καταναλωτές βοήθησαν επίσης στην ενθάρρυνση της μετάβασης.

Η διαδικασία πλήρους υιοθέτησης και επίτευξης μετρήσιμων αποτελεσμάτων μπορεί να είναι αργή. Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτό που μπορούν να κάνουν οι νέες τεχνολογίες για μια ασφαλιστική εταιρεία – ή για μια βιομηχανία γενικότερα – απαιτείται περισσότερο από το απλές αγορές λογισμικού. Απαιτείται μια αλλαγή της κουλτούρας της εταιρείας.

Πριν από την πανδημία, ήταν δύσκολο να επιτευχθεί η απαραίτητη αποδοχή, ειδικά από την ηγεσία. Καθώς οι ομάδες αναγκάστηκαν να εργαστούν απομακρυσμένα, η βιομηχανία έπρεπε να αντιδράσει γρήγορα για να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Αυτή η ικανότητα να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς συνηθισμένου, συντηρητικού και μεθοδικού τρόπου εργασίας στον κλάδο της ασφάλισης επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς της λειτουργίας, κάνοντας την ηγεσία και τις ομάδες πιο πρόθυμες να εκμάθουν καινοτόμες τεχνολογίες, όπως αναφέρει η AM Best.

Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν όλο και περισσότερο νέους υπαλλήλους με καινοτόμες δεξιότητες, δημιουργώντας μια νέα γενιά υπαλλήλων που προσαρμόζονται εύκολα ή/και έχουν προσαρμοστεί πλήρως σε ένα καινούργιο τεχνολογικό περιβάλλον.

Λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας πόρων, των βελτιωμένων συστημάτων και της τεχνoλογίας, οι βαθμολογίες βελτιώθηκαν για πολλές εταιρείες που προηγουμένως είχαν χαμηλές βαθμολογίες. Αυτοί οι πόροι μπορεί να αφορούν την τεχνoλογία, αλλά μπορεί επίσης να αφορούν μεγαλύτερα χρηματοδοτικά πλαίσια και περισσότερες ώρες εργασίας από τις ομάδες για την εφαρμογή και την εκμάθηση της τεχνoλογίας.

Ωστόσο, παρά την αύξηση της προσαρμογής, οι περισσότερες εταιρείες χρειάζεται ακόμα να αναπτύξουν μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία καινoτομίας. Η πανδημία ανέδειξε την έντονη αντίθεση μεταξύ εταιρειών που βρίσκονταν στο προσκήνιο της καινoτομίας και αυτών που έμειναν πίσω.Καλώς ή κακώς, η ηγεσία έπρεπε να εξετάσει ποια συστήματα υπήρχαν για την αξιολόγηση και την καθιέρωση της καινoτομίας. Και μαζί με αυτό έρχεται η ανάγκη για τον καθορισμό κριτηρίων για τη δημιουργία στόχων και την αξιολόγηση μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Στην κατηγορία “Επίπεδο Μετασχηματισμού”, λιγότερο από το 1% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στην έκθεση κέρδισε την υψηλότερη βαθμολογία – 4, ενώ μόνο το 5% κέρδισε βαθμολογία 3. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 94% των εταιρειών που εξετάστηκαν χρειάζονται βελτίωση όσον αφορά τις μετασχηματιστικές πρωτοβουλίες. Οι μετασχηματιστικές πρωτοβουλίες ορίζονται ως αυτές που δημιουργούν αξία, βελτιώνουν τη συμμετοχή και εμπειρία του πελάτη, συνδράμουν στη δημιουργία ανώτερων μοντέλων επιχειρηματικής λειτουργίας ή ενισχύουν σημαντικά τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.