1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Οδική Βοήθεια & Φροντίδα Ατυχήματος: Σε τι διαφέρουν και τι καλύπτουν;

Οδική Βοήθεια & Φροντίδα Ατυχήματος: Σε τι διαφέρουν και τι καλύπτουν;

Οδική Βοήθεια & Φροντίδα Ατυχήματος: Σε τι διαφέρουν και τι καλύπτουν;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Είναι αλήθεια ότι με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται ίδιες, αλλά στην πραγματικότητα Οδική Βοήθεια και Φροντίδα Ατυχήματος είναι δύο διαφορετικές καλύψεις τις οποίες παρόλα αυτά συναντάμε ως επί το πλείστων σε όλα τα συμβόλαια αυτοκινήτων.

Βασική Διαφορά

Η βασική διαφορά μεταξύ Οδικής Βοήθειας και Φροντίδας Ατυχήματος είναι ο σκοπός που τη χρειαζόμαστε. Τη μεν πρώτη, θα τη χρειαστούμε σε περίπτωση που το όχημα μας έχει πάθει κάποια μηχανική βλάβη και δε μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας ενώ η δε δεύτερη, είναι απαραίτητη μετά από κάποιο ατύχημα ή ζημιά στο όχημα μας.

Τι είναι η Οδική Βοήθεια;

Η Υπηρεσία Οδικής Βοήθειας που παρέχουν τα συμβόλαια ασφάλισης οχημάτων, συνήθως είναι δωρεάν και παρέχεται όλο το 24ώρο. Οι εταιρείες είτε έχουν το δικό τους δίκτυο ρυμουλκών είτε κατά κανόνα συνεργάζονται με εταιρείες οδικής βοήθειας και προσφέρουν επιτόπου εξυπηρέτηση για αποκατάσταση της βλάβης που έπαθε το όχημα ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό τη ρυμούλκηση του σε προορισμό της επιλογής του πελάτη.

Η οδική βοήθεια προσφέρει συνήθως τις εξής υπηρεσίες:

  • Αντικατάσταση Ελαστικού – Σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος λόγο ζημιάς σε ένα από τα ελαστικά του οχήματος, η υπηρεσία οδικής βοήθειας θα φτάσει κοντά σας για να σας αλλάξει το ελαστικό ή να σας μεταφέρει σε συνεργείο για να το επιδιορθώσετε. Θα ήταν καλό να βεβαιώνεστε πάντα ότι υπάρχει το ελαστικό αντικατάστασης στο όχημα αφού η ύπαρξή του μπορεί να είναι στους όρους του συμβολαίου σας.
  • Έλλειψη Καυσίμων – Σε περίπτωση που το όχημα σας ακινητοποιηθεί λόγο έλλειψης καυσίμων, η υπηρεσία οδικής βοήθειας θα έρθει κοντά σας για να σας φέρει μικρή ποσότητα καυσίμων για να μεταβείτε στο κοντινότερο βενζινάδικο. Την αξία των καυσίμων θα πρέπει να πληρωθεί από εσάς.
  • Μπαταρία – Σε περίπτωση που το όχημα σας δεν ξεκινάει λόγο χαμηλής μπαταρίας, η οδική βοήθεια θα έρθει κοντά σας για να σας ξεκινήσει το αυτοκίνητο ενώ συνήθως προσφέρονται και υπηρεσίες αντικατάστασης της μπαταρίας σας εάν αυτό είναι αναγκαίο. Και πάλι το κόστος αντικατάστασης δεν περιλαμβάνετε στις καλύψεις της οδικής βοήθειας.
  • Ξεκλείδωμα – Εάν έχετε χάσει ή κλειδώσει μέσα στο όχημα τα κλειδιά σας, η οδική βοήθεια θα έρθει κοντά σας με σκοπό να σας βοηθήσει. Σε πιο παλιά αυτοκίνητα είναι συνήθως εφικτό να σας το ξεκλειδώσει ο τεχνικός ενώ στα πιο σύγχρονα θα πρέπει να σας μεταφέρει στο συνεργείο σας.
  • Μετακίνηση από άμμο/λάσπη/χαράδρα – Σε περιπτώσεις που το όχημα σας έχει ακινητοποιηθεί στην άμμο, σε λάσπη ή έχει πέσει σε χαράδρα τότε η οδική βοήθεια θα έρθει επί τόπου για να σας βοηθήσει να μετακινήσετε το όχημα και πάλι στον δρόμο. Συνήθως θα πρέπει να υπογράψετε συμφωνία ότι δεν θα έχετε οποιεσδήποτε απαιτήσεις σε περίπτωση ζημιάς στο όχημα ενώ αν απαιτείται ειδικό όχημα, πιθανών τα έξοδα αυτά να πρέπει να πληρωθούν από εσάς.
  • Επί τόπου επιδιόρθωση ή Ρυμούλκηση – Σε περίπτωση γενικής μηχανικής βλάβης η οδική βοήθεια ή ένα κινητό συνεργείο θα έρθει κοντά σας με σκοπό την επιδιόρθωση της βλάβης επί τόπου. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα σας μεταφέρει σε προορισμό της επιλογής σας με βάση το συμβόλαιο σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Συνηθισμένες εξαιρέσεις όσον αφορά την οδική βοήθεια είναι η παροχή βοήθειας στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ρυμούλκηση του οχήματος για δεύτερη φορά για το ίδιο πρόβλημα αλλά και η μεταφορά από τον αρχικό προορισμό σε άλλο. Επίσης εξαιρέσεις υπάρχουν ανάλογα με το βάρος του οχήματος, εάν είναι φορτωμένο και εάν βρίσκεται σε σημείο που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση της υπηρεσίας οδικής βοήθειας με ασφάλεια.

Τι είναι η Φροντίδα Ατυχήματος;

Η Φροντίδα Ατυχήματος όπως λέει και το όνομα της ενεργοποιείται σε περίπτωση ατυχήματος του ασφαλισμένου οχήματος. Συνήθως αυτή περιλαμβάνει:

  • Συμπλήρωση του εντύπου Απαίτησης και φωτογράφισης των σχετικών εγγραφών που απαιτούνται όπως άδεια οδήγησης και τίτλο ιδιοκτησίας του οχήματος.
  • Σχεδιάγραμμα της σκηνής του ατυχήματος και συλλογή πληροφοριών από μάρτυρες του ατυχήματος.
  • Συλλογή οποιονδήποτε άλλων στοιχείων σχετικών με το ατύχημα.
  • Ρυμούλκηση του οχήματος σε περίπτωση που δεν είναι σε κατάσταση που μπορεί να οδηγηθεί.

Και εδώ φυσικά οι όροι και οι υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι έχετε ξεκάθαρη εικόνα για τους όρους που ισχύουν σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.