1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Τι είναι το αφαιρετέο ποσό και τι πρέπει να προσέξω στην...

Τι είναι το αφαιρετέο ποσό και τι πρέπει να προσέξω στην ασφάλεια αυτοκινήτου;

Τι είναι το αφαιρετέο ποσό και τι πρέπει να προσέξω στην ασφάλεια αυτοκινήτου;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το αφαιρετέο ποσό ή η απαλλαγή είναι από τους βασικούς ασφαλιστικούς όρους που πρέπει κάθε καταναλωτής να γνωρίζει αφού είναι ένας παράγοντας που, ειδικότερα στην ασφάλεια αυτοκινήτου, επηρεάζει τόσο το ασφάλιστρο που θα πληρώσουμε όσο και τον τρόπο αποζημίωσης μας σε περίπτωση ζημιάς.

Όσον αφορά την Ασφάλεια Αυτοκινήτου, η επιλογή του πρώτου αφαιρετέου ποσού ή στα αγγλικά «Excess», είναι ένας από τους παράγοντες που ο ίδιος ο ασφαλισμένος μπορεί με την επιλογή του να διαμορφώσει το τελικό ασφάλιστρο που θα πληρώσει.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να αναλύσουμε λίγο περισσότερο τον όρο αυτό και να μάθουμε που συναντάμε το πρώτο αφαιρετέο ποσό στην ασφάλιση αυτοκινήτου και τι επιλογές έχουμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι πρώτο αφαιρετέο ποσό;

Είναι το πρώτο ποσό που θα αφαιρεθεί από την αποζημίωση που θα καταβάλει μία ασφαλιστική εταιρεία και το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί από τον ασφαλισμένο.

Σκοπός της ύπαρξης του πρώτου αφαιρετέου ποσού είναι η αποφυγή από τις ασφαλιστικές εταιρείες μικροαπαιτήσεων από τους πελάτες, γεγονός που συνεπάγετε με αυξημένα κόστη διαχείρισης και στο τέλος της ημέρας θα μεταφραζόταν σε υψηλότερα ασφάλιστρα για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Το αφαιρετέο ποσό καθορίζεται στην πρόταση προς ασφάλιση που υπογράφει ο πελάτης ενώ εμφανίζετε και στα έγγραφα του συμβολαίου.

Που το συναντάμε στην Ασφάλιση Αυτοκινήτου;

Γενικότερα αλλά και στην Ασφάλιση Αυτοκινήτου, το αφαιρετέο ποσό το συναντάμε σε καλύψεις που αφορούν τις ζημιές του ίδιου του ασφαλισμένου. Στην περίπτωση της ασφάλισης αυτοκινήτου θα δούμε το πρώτο αφαιρετέο ποσό στην Περιεκτική Ασφάλιση και στα συμβόλαια Πυρός και Κλοπής.

Τι επιλογές υπάρχουν στην αγορά;

Αφαιρετέο ποσό θα συναντήσουμε στα συμβόλαια όλων των εταιρειών του κλάδου οχημάτων. Όπως είπαμε και πιο πάνω, συναντάμε τον όρο αυτό στην Περιεκτική Ασφάλιση και στα συμβόλαια Πυρός και Κλοπής με το ύψος του ποσού και τις επιλογές αύξησης ή μείωσης του, να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Το ελάχιστο που θα συναντήσουμε είναι ένα ποσό ύψους 200 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του ελάχιστου ποσού για κάθε εταιρεία μεταβάλετε ανάλογα και με την αξία του ασφαλισμένου οχήματος.

Ο γενικός κανόνας που ισχύει στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ότι όσο υψηλότερο είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό, τόσο χαμηλότερο είναι το ασφάλιστρο αφού οι εταιρείες δίνουν συγκεκριμένες εκπτώσεις όσο ανεβάζουμε το ποσό αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης: Όλες οι εξελίξεις για την πράσινη κάρτα και της διεθνή ασφάλιση αυτοκινήτων
car-excess

Τέλος στην αγορά θα συναντήσουμε και επιλογές από εταιρείες για μηδενικό πρώτο αφαιρετέο ποσό, γεγονός φυσικά που συνεπάγετε υψηλότερα ασφάλιστρα.  

Για ποιες ζημιές του οχήματος ισχύει το αφαιρετέο ποσό;

Κατά κανόνα το πρώτο αφαιρετέο ποσό εφαρμόζετε σε ζημιές του ασφαλισμένου από:

  • Κλοπή
  • Φωτιά
  • Ατύχημα
  • Κακόβουλες Ενέργειες
  • Φυσικές καταστροφές (εάν έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη κάλυψη)
  • Οχλαγωγίες – Απεργίες (εάν έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη κάλυψη)

Που δεν θα συναντήσουμε αφαιρετέο ποσό;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, πρώτο αφαιρετέο ποσό θα συναντήσουμε στα είδη συμβολαίων που αφορούν τις ζημιές σε περιουσία του ιδίου του ασφαλισμένου, άρα στην περίπτωση μας, του αυτοκινήτου μας.

Συνεπώς, δεν θα συναντήσουμε τον όρο αυτό στις καλύψεις που αφορούν τις ζημιές που προξενήσαμε σε τρίτους.

Ακόμη, κατά κανόνα δεν θα πληρώσουμε αφαιρετέο ποσό στην περίπτωση που η αποζημίωση αφορά τυχαία θραύση του ανεμοθώρακα ή των παραθύρων του οχήματος, κάτω από την κάλυψη «Θραύσης Υαλοπινάκων».

Τι αφαιρετέο ποσό να διαλέξω;

Αυτή μπορεί να είναι μία εύλογη απορία κάθε ασφαλισμένου αλλά ταυτόχρονα είναι και μία απόφαση που ο καθένας θα πρέπει να πάρει εξετάζοντας τις προσωπικές του ανάγκες και δεδομένα.

Όπως είπαμε όσο πιο ψηλό είναι το αφαιρετέο ποσό, τόσο λιγότερο ασφάλιστρο θα πληρώσουμε όμως σε περίπτωση αποζημίωσης θα πρέπει εμείς να καλύψουμε μέρος της ζημιάς. Άρα εξετάζοντας τον προϋπολογισμό πρέπει να διαλέξουμε ένα ποσό που θα είμαστε σε θέση να καταβάλουμε σε περίπτωση ζημιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης: Όλες οι εξελίξεις για την πράσινη κάρτα και της διεθνή ασφάλιση αυτοκινήτων

Σε κάθε περίπτωση η ασφαλιστική σας εταιρεία είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει καλύτερα εξετάζοντας μαζί τα πιο πάνω δεδομένα που αναφέραμε.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.