1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Moody’s: Τι λέει για τις τροποποιήσεις στο Solvency II και την...

Moody’s: Τι λέει για τις τροποποιήσεις στο Solvency II και την απελευθέρωση κεφαλαίων

Moody’s: Τι λέει για τις τροποποιήσεις στο Solvency II και την απελευθέρωση κεφαλαίων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι αναλυτές της Moody’s Investors Service παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αναθεώρηση του Solvency II, επισημαίνοντας τις τροποποιήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των δεικτών φερεγγυότητας και στην απελευθέρωση ορισμένων κεφαλαίων.

Οι τροποποιήσεις αυτές στο Solvency II τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2023 και αναμένεται να εφαρμοστούν έως το 2026. Παράλληλα με την πρόταση ενός πλαισίου για την επίλυση των προβλημάτων των ασφαλιστών, γνωστή ως οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Η Moody’s τονίζει: “Μία από τις βασικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης θα είναι να καταστήσει τους δείκτες φερεγγυότητας των ασφαλιστών πιο οικονομικούς ή να αντανακλούν πραγματικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν”.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με τον κίνδυνο επιτοκίου.

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση στοχεύει να μετριάσει τον κυκλικό χαρακτήρα του κεφαλαιακού καθεστώτος και να περιορίσει την αντιληπτή υπερβολική χρήση από τις ρυθμιστικές αρχές μηχανισμών που ενισχύουν τους δείκτες φερεγγυότητας των ασφαλιστών.

Επιπλέον, η Moody’s αναμένει ότι οι αλλαγές αυτές θα απελευθερώσουν ένα μέτριο ποσό κεφαλαίου. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης της εφαρμογής μέχρι το 2026 και των πιθανών οικονομικών μεταβολών, σε συνδυασμό με την πιθανή κατανομή των αποδεσμευμένων κεφαλαίων από τους ασφαλιστές στους μετόχους ή σε άλλους σκοπούς, η Moody’s προβλέπει: “Επομένως, δεν προβλέπουμε κάποια διαρκή αύξηση των μέσων δεικτών φερεγγυότητας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του 2024

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αναμενόμενος θετικός αντίκτυπος στο κεφάλαιο προέρχεται κυρίως από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων. Μια επιστροφή σε χαμηλά επιτόκια θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κεφάλαιο και τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών.

Οι μεταρρυθμίσεις του πλαισίου Φερεγγυότητα ΙΙ του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit ευθυγραμμίζονται με την αναθεώρηση της ΕΕ, αν και με ορισμένες διαφορές. Η μεταρρύθμιση αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με μια σημαντική τροποποίηση που ισχύει από το τέλος του 2023 και περιλαμβάνει μείωση του περιθωρίου κινδύνου, ενός κρίσιμου στοιχείου των συνολικών υποχρεώσεων των ασφαλιστών στο πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ.

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην επέκταση της προσαρμογής αντιστοίχισης της Φερεγγυότητας ΙΙ, επιτρέποντας στις ασφαλιστικές να προεξοφλούν βαθύτερα τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις όταν αντιστοιχίζονται με αντίστοιχα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία.

Η Moody’s αναφέρει: “Αναμένουμε ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ έως το τέλος του 2024 και θα απελευθερώσουν κάποια κεφάλαια. Προβλέπουμε κάποιες πρόσθετες επενδύσεις σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, αλλά αναμένουμε ότι τα κεφάλαια των ασφαλιστικών θα παραμείνουν ισχυρά”.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.