1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Moody’s: Τι προβλέπει για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2024

Moody’s: Τι προβλέπει για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2024

Moody’s: Τι προβλέπει για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2024
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Moody’s προβλέπει σταθερές προοπτικές το 2024 για τον κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, οι οποίες υποστηρίζονται από την εποικοδομητική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, το ευνοϊκό περιβάλλον για τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων (P&C) και τα σταθερά περιθώρια EBITDA.

Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, η οργανική ανάπτυξη θα παραμείνει σε μεσαία μονοψήφια ή υψηλότερα ποσοστά, καθώς η οικονομική ανάπτυξη σταθεροποιείται και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων του Κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων μετριάζονται.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ για τις οικονομίες των G-20 θα σταθεροποιηθεί σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο το 2024 σε σύγκριση με το 2022 και το 2023, καθώς η παγκόσμια οικονομία μεταβαίνει σε μια μετα-πανδημική ισορροπία.

Η πρόβλεψη ενσωματώνει σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ από 2,5% το 2023 σε 2,1% το 2024 και 1,8% το 2025, καθώς επιβραδύνεται η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των μισθών.

Οι ειδικοί αναμένουν επίσης ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 3,9% το 2024 από 3,6% το 2023 και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σωρευτικά κατά 100 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του 2024 στο 4,25%-4,50%.

Το ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά, από 0,5% το 2023 σε 0,8% το 2024 και 1,6% το 2025, αντανακλώντας την αύξηση των πραγματικών μισθών, τη μείωση του πληθωρισμού, τη μείωση των επιτοκίων και τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ρωτήσαμε το CHAT GPT πώς μπορεί να βοηθήσει έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή στη σχέση με τους πελάτες του

Σύμφωνα με τη Moody’s, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αρχίσει επίσης να μειώνει τα επιτόκια το 2024, ενώ υπογράμμισε τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον πληθωρισμό που παραμένουν ως πιθανές απειλές για τις φετινές προοπτικές.

Η ευνοϊκή τιμολόγηση στους περισσότερους επιμέρους κλάδους του Κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων, η περαιτέρω αύξηση σε ασφαλιστέους κινδύνους, η ισχυρή διατήρηση των πελατών και η δημιουργία νέων εργασιών θα στηρίξουν επίσης την οργανική αύξηση των εσόδων σε μεσαία μονοψήφια ή υψηλότερα ποσοστά το 2024, σύμφωνα με την έκθεση.

Το 2024 τα περιθώρια EBITDA των μεσιτών θα διατηρηθούν επίσης σταθερά μέσω της ισχυρής οργανικής αύξησης των εσόδων και του καλού ελέγχου των εξόδων.

“Οι μεσίτες θα διατηρήσουν σταθερά περιθώρια EBITDA μέχρι το 2024 και μετά, μέσω της ισχυρής οργανικής αύξησης των εσόδων και του καλού ελέγχου των εξόδων. Η κάλυψη των τόκων για τους μεσίτες επενδυτικής και κερδοσκοπικής βαθμίδας μειώθηκε ελαφρώς τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της αγοράς”, αναφέρει η Moody’s.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι επίμονα υψηλοί πολλαπλασιαστές αγοράς θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των εξαγορών. Οι αναλυτές ανέφεραν: “Οι εταιρείες που έχουν εξαγοράσει τις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία: “Παρά την επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι μεσίτες ασφαλίσεων θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε στρατηγικές εξαγορές για να ενισχύσουν τις δυνατότητες των προϊόντων τους, τη γεωγραφική τους εμβέλεια και τις οικονομίες κλίμακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του 2024

Η διαδοχή ιδιοκτησίας/διοίκησης καθώς και η πρόσβαση σε ειδικότητες κλάδου/προϊόντος, τα καλύτερα δεδομένα και αναλύσεις και οι ευνοϊκότεροι όροι από τους ασφαλιστικούς φορείς, είναι ορισμένες αιτίες που έχουν ωθήσει τους μεσίτες να πουλήσουν, αποκάλυψε η έκθεση.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στις σταθερές προοπτικές για το 2024 είναι ότι οι μεσίτες ασφαλίσεων αξιοποίησαν τις αγορές χρέους στις αρχές του έτους.

Οι αναλυτές εξήγησαν: “Το συνολικό χρέος των αξιολογημένων μεσιτών αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία σε περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2024. Οι μεσίτες είχαν καλή πρόσβαση στις αγορές χρέους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της αύξησης των επιτοκίων του Δημοσίου και των διακυμάνσεων των πιστωτικών περιθωρίων.

“Τα υψηλότερα επιτόκια του Δημοσίου που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των πιστωτικών περιθωρίων οδήγησαν σε κάπως υψηλότερο αλλά διαχειρίσιμο κόστος δανεισμού κατά μέσο όρο. Οι περισσότεροι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν αναχρηματοδοτήσει το χρέος τους και έχουν επεκτείνει τις λήξεις τους έως το 2027 και πέραν αυτού”.

Τέλος, οι τακτικές επενδύσεις των μεσιτών ασφαλίσεων στην τεχνολογία, τα δεδομένα και την ανάλυση και την κυβερνοασφάλεια – που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των εργασιών τους, ιδίως των αλληλεπιδράσεων με τους αγοραστές ασφαλίσεων και τους μεταφορείς – θα παραμείνουν στο επίκεντρο και αυτό το 2024, σύμφωνα με την έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποκαλύπτοντας το αύριο: Οδηγός για τις επαναστατικές τεχνολογίες που θα σχηματίσουν την επόμενη δεκαετία

Οι περισσότεροι από αυτούς επενδύουν στην ψηφιοποίηση, τη μηχανική μάθηση και τη ρομποτική και μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο cloud για να βελτιώσουν την ποιότητα και την προσβασιμότητα των δεδομένων.

Με την αύξηση της εμπορευματοποίησης της generative AI, εξήγησε η Moody’s, οι μεσίτες διερευνούν τις δυνατότητές της για την ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι πρώτοι που θα υιοθετήσουν τις διαδικασίες αυτές θα μπορούσαν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εάν αυτές οι διαδικασίες ενσωματωθούν σε βάθος στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων.

Μεταξύ αυτών των πρακτικών, η διαχείριση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο αποτελεί προτεραιότητα για τις ομάδες διαχείρισης για την προστασία τόσο των υφιστάμενων όσο και των αποκτηθέντων δραστηριοτήτων, τονίζεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.