1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Η Ford δοκιμάζει την τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών (video)

Η Ford δοκιμάζει την τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών (video)

Η Ford δοκιμάζει την τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών (video)
0

Ακολουθήστε μας στο Telegram για να μην χάνετε καμία είδηση!

Η Ford δοκίμασε την τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που θα μπορούσε να ενεργοποιεί αυτόματα το πράσινο διευκολύνοντας τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών και αστυνομικών οχημάτων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ενός ατυχήματος που προκαλείται όταν οι πρώτοι διασώστες διέρχονται από κόκκινους φωτεινούς σηματοδότες. 

«Είτε πρόκειται για ένα πυροσβεστικό όχημα που σπεύδει για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς είτε για ένα ασθενοφόρο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς το σημείο ενός ατυχήματος, το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι αυτοί οι οδηγοί να χρειαστεί να περιμένουν στη σειρά μαζί με άλλα αυτοκίνητα μέχρι το φανάρι να γίνει πράσινο» δήλωσε ο Martin Sommer, μηχανικός έρευνας, Automated Driving Europe, Ford Ευρώπης.

Και η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα μπορούσε επίσης να μειωθεί, με τις πληροφορίες συγχρονισμού κόκκινου-πράσινου να αποστέλλονται από τους φωτεινούς σηματοδότες στα οχήματα που πλησιάζουν.

Η δοκιμή αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου project που εμπεριείχε τη δοκιμή αυτοματοποιημένων και συνδεδεμένων οχημάτων και δικτυωμένης υποδομής σε αυτοκινητόδρομους, αστικούς δρόμους και επαρχιακές διαδρομές. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει τη δέσμευση της Ford στη χρήση της συνδεσιμότητας και της καινοτομίας ενγένει για τη βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας.

Πώς λειτουργεί

Για να δοκιμάσει την τεχνολογία, η Ford χρησιμοποίησε ένα δρόμο με οκτώ διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες στο Άαχεν της Γερμανίας και δύο τμήματα με τρεις διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες λίγο έξω από την πόλη, την εγκατάσταση των οποίων ανέλαβαν οι εταίροι του project.

Εξοπλισμένο με ενσωματωμένες μονάδες, για επικοινωνία με την υποδομή, καθώς και με το κατάλληλο hardware, για την απρόσκοπτη λειτουργία του πρωτότυπου λογισμικού μέσα στο όχημα, το όχημα δοκιμών ήταν ένα Ford Kuga Plug-In Hybrid, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει χρέη ασθενοφόρου και επιβατικού οχήματος για τα διαφορετικά σενάρια της δοκιμής.

Στη δοκιμή σε καθημερινές συνθήκες οδήγησης, το όχημα δοκιμών λάμβανε πληροφορίες συγχρονισμού για το πότε οι φωτεινοί σηματοδότες άλλαζαν από κόκκινο σε πράσινο και από πράσινο σε κόκκινο. Στη συνέχεια, η τεχνολογία Adaptive Cruise Control της Ford προσάρμοζε την ταχύτητα του οχήματος ώστε να συναντά, ως επί το πλείστον, διαδοχικά πράσινα φανάρια, εξασφαλίζοντας πιο ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Όταν ο φωτεινός σηματοδότης ήταν κόκκινος, η ταχύτητα του οχήματος μειωνόταν πολύ πριν από τη διασταύρωση – για παράδειγμα από 50 km/h στα 30 km/h – πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό τον κατάλληλο συγχρονισμό, ώστε φτάνοντας εκεί το όχημα το φανάρι να αλλάζει σε πράσινο.

Για τα οχήματα που συναντούν κόκκινο φωτεινό σηματοδότη, η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του απότομου φρεναρίσματος και του χρόνου που μένουν σταματημένα. Το όχημα έλαβε πληροφορίες από το φωτεινό σηματοδότη πολύ πριν από τη διασταύρωση και επιβράδυνε νωρίτερα, συμβάλλοντας στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και φωτεινών σηματοδοτών ενεργοποιείται από την τεχνολογία C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), μία ενοποιημένη πλατφόρμα που συνδέει τα οχήματα με την οδική υποδομή, άλλα οχήματα και λοιπούς χρήστες του δρόμου.

«Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αυτοκινήτων, οχημάτων έκτακτης ανάγκης και φωτεινών σηματοδοτών σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία κινητών τηλεφώνων καθιστά την οδική κυκλοφορία ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική» δήλωσε ο Michael Reinartz, διευθυντής, Υπηρεσιών Καταναλωτών & Καινοτομίας, Vodafone Germany. «Ο έξυπνος έλεγχος των φωτεινών σηματοδοτών βοηθά να σώζονται ζωές όταν το κάθε δευτερόλεπτο μετράει και την ίδια στιγμή μειώνει τους περιττούς χρόνους αναμονής και τις εκπομπές CO2.»

Οι μηχανικοί της Ford δοκίμασαν αυτό το σύστημα στο πλαίσιο του εγχειρήματος Corridor for New Mobility Aachen-Düsseldorf (ACCorD), το οποίο χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν, τη Vodafone, τη Straßen.NRW (υπηρεσία οδικών μεταφορών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία) και την πόλη του Άαχεν. Το project διήρκησε από τον Ιανουάριο του 2020, έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News στο Google News και μάθετε όλα τα ασφαλιστικά νέα από Κύπρο, Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.