1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλισης Κατοικίας
  6. »
  7. Βραχυκύκλωμα: Αιτίες, επιπτώσεις και συμβουλές για πρόληψη

Βραχυκύκλωμα: Αιτίες, επιπτώσεις και συμβουλές για πρόληψη

Βραχυκύκλωμα: Αιτίες, επιπτώσεις και συμβουλές για πρόληψη
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το βραχυκύκλωμα είναι ένα φαινόμενο που ακούμε συχνά – πυκνά και μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε μία ή περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές ή ακόμη να προκαλέσει φωτιά στην κατοικία μας με άσχημες συνέπειες!

Τι είναι «βραχυκύκλωμα»;

Η λέξη βραχυκύκλωμα είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «βραχύ» που σημαίνει μικρό και «κύκλωμα» που σημαίνει επιστροφή. Βραχυκύκλωμα ονομάζεται η αγώγιμη σύνδεση δύο ακροδεκτών μιας ηλεκτρικής συσκευής με έναν αγωγό αμελητέας αντίστασης.

Με πιο απλά λόγια, το βραχυκύκλωμα είναι ένα ηλεκτρικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν δύο σημεία ενός κυκλώματος, που συνήθως δεν θα έπρεπε να έχουν άμεση ηλεκτρική επαφή, συνδέονται μεταξύ τους λόγω κάποιας βλάβης ή λάθους.

Αυτή η απροσδόκητη επαφή προκαλεί ροή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος, πολύ πάνω από το κανονικό, που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ηλεκτρικές συσκευές, να προκαλέσει φωτιά ή ακόμη και ηλεκτροπληξία. Τα βραχυκυκλώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της κατοικίας μας.

Σε τι μπορεί να οφείλεται το βραχυκύκλωμα σε ένα σπίτι;

Ένα βραχυκύκλωμα μπορεί να συμβεί και να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που προκαλούν βραχυκύκλωμα σε μία κατοικία είναι οι πιο κάτω.

Φθορά στα ηλεκτρικά καλώδια: Με την πάροδο του χρόνου, τα ηλεκτρικά καλώδια μπορεί να φθαρούν εκθέτοντας τους αγωγούς τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος.

Υπερφόρτωση κυκλώματος: Η σύνδεση πολλών ηλεκτρικών συσκευών σε μία μόνο πρίζα ή σε ένα κύκλωμα που δεν είναι σχεδιασμένο για τόσο μεγάλο φορτίο μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση και ακολούθως βραχυκύκλωμα.

Ελαττωματικές ηλεκτρικές συσκευές: Κάποιες φορές, ηλεκτρικές συσκευές που έχουν εσωτερικά ελαττώματα μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα όταν συνδέονται στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Υγρασία: Η παρουσία υγρασίας μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, ειδικά αν το νερό έρθει σε επαφή με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή καλώδια.

Λανθασμένη ηλεκτρική εγκατάσταση: Εάν η ηλεκτρική εγκατάσταση δεν έχει γίνει σωστά ή σύμφωνα με τα πρότυπα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για βραχυκύκλωμα.

Ζημιές από παρεμβάσεις: Εργασίες όπως το τρύπημα τοίχων για τοποθέτηση ραφιών ή κάδρων μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα κρυμμένα μέσα στον τοίχο καλώδια.

Πως μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες βραχυκυκλώματος;

Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να συμβεί ένα βραχυκύκλωμα στο σπίτι μας. Ας πάμε να δούμε 7 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ένα βραχυκύκλωμα.

  1. Ελέγχετε τακτικά τα ηλεκτρικά καλώδια: Ελέγξτε όλα τα καλώδια στο σπίτι σας για σημάδια φθοράς και αντικαταστήστε όποια έχουν σημάδια φθοράς.
  • Αποφύγετε την υπερφόρτωση πριζών: Μην συνδέετε πολλές συσκευές σε μια μόνο πρίζα. Χρησιμοποιήστε πολύπριζα με ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας για να αποφύγετε υπερφορτώσεις.
  • Προστατευτείτε από την υγρασία: Βεβαιωθείτε ότι οι πρίζες κοντά σε πηγές νερού, όπως η κουζίνα ή το μπάνιο, είναι προστατευμένες από υγρασία.
  • Επιλέξτε ποιοτικές ηλεκτρικές συσκευές: Αγοράστε συσκευές που έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας και ακολουθήστε τις οδηγίες λειτουργίας τους.
  • Αντικαταστήστε τις παλιές συσκευές: Εάν έχετε πολύ παλιές και φθαρμένες ηλεκτρικές συσκευές, φροντίστε να τις αντικαταστήσετε σύντομα με ποιοτικές και καινούργιες.
  • Κρατήστε τα καλώδια μακριά από υψηλές θερμοκρασίες: Αποφύγετε την τοποθέτηση καλωδίων κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως θερμαντικά σώματα ή ηλιακούς θερμοσίφωνες.
  • Προσλάβετε επαγγελματίες: Για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στο σπίτι σας ή για οποιεσδήποτε ηλεκτρολογικές εργασίες επιλέξτε πάντα να αποταθείτε σε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Τελευταίο μέτρο προστασίας: Η Ασφάλιση!

Εάν τώρα επιθυμείτε να είστε προστατευμένοι εάν παρόλα τα μέτρα προστασίας συμβεί κάποιο βραχυκύκλωμα, η ασφάλιση είναι η ιδανική λύση για εσάς. Επιλέξτε ένα συμβόλαιο που να καλύπτει τις ζημιές από βραχυκύκλωμα και μείνετε ήσυχοι ότι ακόμη και εάν συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό, δεν θα σας επηρεάσει οικονομικά.

Η κάλυψη του βραχυκυκλώματος δεν είναι συνήθης στα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας και θα πρέπει να επιβεβαιώσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο, ότι το συμβόλαιο σας έχει τη σχετική κάλυψη.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.