1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. ΕΑΕΕ: Kαταγράφει ζημιές αξίας 372 εκατ.€ από την κακοκαιρία Daniel

ΕΑΕΕ: Kαταγράφει ζημιές αξίας 372 εκατ.€ από την κακοκαιρία Daniel

ΕΑΕΕ: Kαταγράφει ζημιές αξίας 372 εκατ.€ από την κακοκαιρία Daniel
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ΕΑΕΕ ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Daniel: βροχοπτώσεις – πλημμύρες) που επικράτησαν στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη ένταση σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο κ.ά.) την περίοδο 5 – 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Η κακοκαιρία Daniel ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη. Η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Ελλάδα.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο Πέλαγος. Τις επόμενες ημέρες το
φαινόμενο κορυφώθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες πλημμύρες, με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις να φθάνουν τα 720.000 στρέμματα.

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για το πλήθος και την σοβαρότητα των ασφαλισμένων ζημιών που σημειώθηκαν στις πληγείσες περιοχές καταγράφει συνολικά 7.426 ζημιές αξίας 372 εκατ.€

Η έρευνα της ΕΑΕΕ

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, εξ’ αιτίας των συγκεκριμένων φαινομένων.

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 24 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 97% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.

Από τις συνολικά 7.426 ζημιές, οι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Βαλτιμόρη: Ο πλοιοκτήτης επικαλέστηκε τον Τιτανικό για να μειωθούν όσα πρέπει να πληρώσει!

-5.138 αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 364 εκατ. €)
-2.278 τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 7,7 εκατ. €)
-6 τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 43 χιλ. €)
-4 τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση 61,5 χιλ. €)

Όσον αφορά τις ασφαλίσεις περιουσίας, η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 18,1 δισ. € ενώ ζημιές δηλώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις).

Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην Π. Ε. Λάρισας (ασφαλισμένη αξία 8,4 δισ. €) με ποσό πρώτης εκτίμησης 40,7% επί του συνόλου, ενώ οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας (23,1% του συνόλου).

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων που επλήγησαν, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 297.987€ για τους βιομηχανικούς, 74.927€ για τους εμπορικούς, 8.986€ για τις κατοικίες, 12.483€ για τα ξενοδοχεία, 152.568€ για τα τεχνικά έργα, 596.771€ για τα έργα υποδομών εν λειτουργία, 58.273€ για τα φωτοβολταϊκά και 2.875€ για τις αγροτικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε την εισήγηση του κ. Εμμανουήλ Μάνου στο 19ο Ασφαλιστικό Συνέδριο Κύπρου για την Ασφάλιση Περιουσίας και την καταιγίδα Daniel κλικάροντας στον σύνδεσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Βαλτιμόρη: Ο πλοιοκτήτης επικαλέστηκε τον Τιτανικό για να μειωθούν όσα πρέπει να πληρώσει!

Διαβάστε λεπτομερώς την έρευνα της ΕΑΕΕ για τις ζημιές από το καιρικό φαινόμενο Daniel κλικάροντας στον σύνδεσμο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

To Insuranceforum.gr είναι μια κλαδική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Είναι online από το 2010 και είναι το μοναδικό κλαδικό site για τον Ασφαλιστικό Κλάδο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό περιεχόμενο ενημερώνει καθημερινά πάνω από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 το insuranceforum.gr και το Cyprus Insurance News συνεργάζονται στενά μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής πρωτογενούς περιεχομένου για την Ασφαλιστική αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.