1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Εμμανουήλ Μάνος: H ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι χαμηλή

Εμμανουήλ Μάνος: H ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι χαμηλή

Εμμανουήλ Μάνος: H ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι χαμηλή
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την πρόκληση των κλιματικών κινδύνων πιο έντονα από ποτέ. Πρόσφατα ο Μεσογειακός Κυκλώνας Daniel έπληξε τις περιοχές της Θεσσαλίας. Λογίζεται ως το πιο καταστροφικό γεγονός τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα!

Στην τρίτη ενότητα του 19ου Ασφαλιστικού Συνεδρίου, ο κ. Εμμανουήλ Μάνος, Managing Director της E.N. Manos LTD μίλησε για την Καταιγίδα Daniel και τις Ασφαλίσεις Περιουσίας στο πλαίσιο των Μεσογειακών Κυκλώνων που κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή τους.

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της καταιγίδας Daniel και τις δυσθεώρατες αποζημιώσεις στα χρονικά της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Σχολίασε την ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της ξεκάθαρης επίγνωσης του τι ασφαλίζουμε και πού.

Οι επιπτώσεις της καταιγίδας Daniel

Οι επιπτώσεις από αυτό το καταστροφικό γεγονός είναι τεράστιες: απώλειες ανθρώπινων ζωών, τεράστια κόστη και ζημιές πρωτόγνωρα για τα Ελληνικά δεδομένα, προβλήματα στις παραγωγές με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονόμικα και απώλειες περιουσιών!

Πιο συγκεκριμένα:

  • 17 θάνατοι πολιτών,
  • 7.426 ασφαλισμένες ζημίες: σε Κατοικίες, Επιχειρήσεις, Βιομηχανίες, ΦΠ, Τεχνικά Έργα Υποδομής, Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια, Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις,
  • θάνατοι ζωικού δυναμικού: 49.050 αιγοπρόβατα – 19.295 χοίροι – 4.186 βοοειδή – 40.330 πτηνά – 43.980 μελισσοσμήνη,
  • 185.300 στρέμματα γης πλημμύρισαν,
  • διακοπή Σιδηροδρομικής διασύνδεσης μεταξύ Αθήνας & Θεσσαλονίκης,
  • διακοπή κυκλοφορίας Οδικού Δικτύου Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ),
  • ≈ 600.000.000€ είναι η 1η εκτίμηση για τις συνολικές αποζημιώσεις εκ μέρους των ασφαλιστικών
  • εταιρειών προς τους πελάτες τους,
    (*Σημείωση: από το 1998 μέχρι και το 2022 οι Ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, έχουν καταβάλει ως αποζημιώσεις στον Κλάδο Ασφάλισης Περιουσίας συνολικά ≈ 720.000.000€, εκ των οποίων ≈200.000.000€ αφορούν στις ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα),
  • σύνολο ζημιών άνω του 1,3 δις Ευρώ (ασφαλισμένων & μη ασφαλισμένων),
  • απώλεια 1,7% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Θεσσαλίας

Ένα άλλο φαινόμενο που σημειώθηκε στα πλαίσια της Καταιγίδας Daniel ήταν ότι άλλαξε η κατάσταση των Ελληνικών λιμνών, γεγονός που μαρτυρά τη σφοδρότητα του φαινομένου!

Συγκεκριμένα o κ. Μάνος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η λίμνη Κάρλα της οποίας ένα μέρος είχε αποξηρανθεί τη δεκαετία του 1970 και βρισκόταν στην 9η θέση στην κατάταξη λιμνών στην Ελλάδα, μετά την εν λόγω Καταιγίδα βρέθηκε στη 2η θέση και τα στρέμματα που πλέον περιλαμβάνει ήταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και όχι μόνο…»

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κυκλώνα DANIEL

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κυκλώνα DANIEL αναμένεται να έχουν πολύ σημαντικό
αντίκτυπο το επόμενο χρονικό διάστημα στην οικονομία της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση
στην εθνική οικονομία, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, καθώς στη Θεσσαλία παράγεται:

  • το 38% της εγχώριας παραγωγής βαμβακιού,
  • το 52% της βιομηχανικής ντομάτας,
  • το 50% της εγχώριας παραγωγής φρούτων (αχλάδια, μήλα, ακτινίδια),
  • το 45% της εγχώριας παραγωγής ξηρών καρπών (καρύδια, κάστανα, αμύγδαλα),
  • το 18% της εγχώριας παραγωγής βόειου κρέατος,
  • το 19% της εγχώρια παραγωγής πρόβειου γάλακτος,
  • το 14% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.

Στο Ελληνικό Δημόσιο ανασφάλιστοι, έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποζημίωση από 30.088 επαγγελματίες στη φυτική παραγωγή & επιπλέον 2.366 αιτήσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο έχει προκύψει αφορά την καταστροφή πολλών Φωτοβολταϊκών Πάρκων. Οι εταιρείες κατασκευής panel σταματάνε τις Εγγυήσεις για διαβροχή panel μέχρι το junction box, ανέφερε ο κ. Μάνος!

«Οπότε ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει ένα καινούργιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο δε δέχεται να επισκευάσει τα panel του, αλλά θέλει να πάρει καινούρια γιατί κόβεται η εγγύηση κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά.» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα τόνισε πως αυτή είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλία μόνο το 12,1% των κατοικιών ήταν ασφαλισμένες.

Στο κλείσιμο της εισήγησής του ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε το φαινόμενο Daniel στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά.

«Αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα αλλά και για εμάς σαν πραγματογνώμονες. Αυτό που προτείνουμε σαν πραγματογνώμονες είναι να δίνουμε σημασία στους ασφαλιστικούς και μη ελέγχους και να ξέρουμε τι ασφαλίζουμε και πού ασφαλίζουμε κάτι.»

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.