1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Τα τρία πρόσωπα της ασφαλιστικής καινοτομίας

Τα τρία πρόσωπα της ασφαλιστικής καινοτομίας

Τα τρία πρόσωπα της ασφαλιστικής καινοτομίας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Η καινοτομία αποτελεί μία έννοια που αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επαγγελματίες του κλάδου, αποσκοπώντας στη διαφοροποίησή τους από τον ανταγωνισμό αλλά και στη χρήση πρωτοεμφανιζόμενων συστημάτων εργασίας στον κλάδο δραστηριοποίησής τους. Ωστόσο, η κάθε εταιρεία ερμηνεύει διαφορετικά τον όρο καινοτομία, προσδίδοντάς του ένα ξεχωριστό νόημα που καθορίζεται βάσει των προσδοκιών της. Η διαφορετική ερμηνεία του όρου, ωστόσο, δεν αποτελεί κάτι το αρνητικό. Αντιθέτως, υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων μπορεί μία εταιρεία να ενισχύσει την καινοτομία της στην ασφαλιστική αγορά.

Σε γενικές γραμμές τα κύρια σημεία στα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν για να ενισχύσουν την καινοτομία τους είναι τα εξής:

  • Βέλτιστες πρακτικές εσωτερικής καινοτομίας
  • Αναδυόμενη τεχνολογία
  • Insurtech Startups

Οι βέλτιστες πρακτικές εσωτερικής καινοτομίας είναι οι τρόποι με τους οποίους οι ίδιοι οι ασφαλιστές μπορούν να ενισχύσουν την καινοτομία των εταιρειών τους ή να δημιουργήσουν πιο καινοτόμες ομάδες, εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα εργασίας τους. Αυτό καλύπτει προσεγγίσεις όπως συστήματα γρήγορης διαχείρισης κινδύνων, ομάδες εργασίας, κατάργηση ιεραρχικού μοντέλου εργασίας, επένδυση σε νέα ταλέντα.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες εστιάζουν στην ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων και των εικονικών μοντέλων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η χρήση των AI / ML, NLP, IoT, RPA, blockchain, machine vision και άλλων νέων τεχνολογιών. Οι ασφαλιστές θέλουν να κατανοήσουν αυτούς τους αναδυόμενους χώρους και να εμβαθύνουν στην χρήση και την εφαρμογή τους προκειμένου να αντιληφθούν ποιες εξ αυτών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα για αυτούς. Κανένας ασφαλιστής δεν μπορεί να επενδύσει σε όλες τις αναδυόμενες τεχνολογίες ταυτόχρονα, αλλά η παρακολούθηση όλων αυτών είναι βασική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024

Οι νεοσύστατες εταιρείες Insurtech αντιπροσωπεύουν έναν συναρπαστικό νέο βραχίονα του ασφαλιστικού κλάδου, τροφοδοτούμενες από επιχειρηματίες και εξωτερικές επενδύσεις, εξετάζοντας και επιλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους εισάγοντας νέους τρόπους στην προσέγγιση της αγοράς. Οι ασφαλιστές θέλουν να μάθουν από τις νεοσύστατες εταιρείες, να συνεργαστούν μαζί τους, να αξιοποιήσουν την τεχνολογία τους και να επενδύσουν στις νέες εταιρείες.

Όλοι αυτοί οι τομείς αντιπροσωπεύουν την καινοτομία και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να εξετάζουν και τους τρεις. Αν και όλοι αυτοί οι τομείς αλληλεπικαλύπτονται, είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και απαιτούν την προσοχή των εταιρειών, έχοντας άλλωστε διαφορετικά αποτελέσματα.

Οι βέλτιστες πρακτικές εσωτερικής καινοτομίας μπορούν να επιτρέψουν στον ασφαλιστή να εξερευνήσει καλύτερα τις αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά η εξερεύνηση δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στις νεότερες τεχνολογίες. Πολλά από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα εσωτερικής καινοτομίας δημιουργούν καλύτερες ψηφιακές εμπειρίες για διαδικτυακές πύλες και εφαρμογές για κινητά, καμία από τις οποίες δεν έχει “αναδυθεί” για μερικές δεκαετίες. Οι καλές πρακτικές εσωτερικής καινοτομίας βοηθούν τους ασφαλιστές να συνεργαστούν με τις νεοσύστατες εταιρείες καθώς και να αξιοποιήσουν ορισμένες από τις προεπιλεγμένες προσεγγίσεις των νεοσύστατων εταιρειών στην δική τους επιχείρηση προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές.

Η αναδυόμενη τεχνολογία είναι το κλειδί για πολλά έργα καινοτομίας. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας AI ή NLP ή κάποιας άλλης νέας τεχνολογίας μπορεί να μοιάζει με το τελικό προορισμό, ωστόσο, η εκμάθηση αυτών των τεχνολογιών και η δημιουργία εσωτερικών συνόλων δεξιοτήτων απαιτεί μια ευρεία προσέγγιση βέλτιστων πρακτικών εσωτερικής καινοτομίας. Για έναν ασφαλιστή, αυτό μπορεί να σημαίνει αναβάθμιση, πρόσληψη ταλέντων ή παρακολούθηση των συνεχών αλλαγών. Μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως και μία πρόσληψη ενός συνεργάτη υπηρεσιών πληροφορικής. Μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας με μια αναδυόμενη τεχνολογική προσφορά. Ή απλώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι παρακολουθεί αυτές τις τεχνολογίες και εξετάζει την πρόοδο τρίτων εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024

Οι νεοσύστατες εταιρείες Insurtech συνήθως αξιοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές καινοτομίας και συχνά αξιοποιούν αναδυόμενες τεχνολογίες. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις στο χώρο χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνολογίες και προσεγγίσεις αναζητώντας νέες αγορές, νέα προϊόντα και νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα απεικονίζουν αυτόν τον εκρηκτικό χώρο, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι μια καλή υπενθύμιση ότι η καινοτομία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.