1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Τα 22 γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2022

Τα 22 γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2022

Τα 22 γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2022
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά έφτασε στο τέλος της. Τα διδάγματα πολλά και ουσιαστικά υπό την σκιά του πληθωρισμού που θέτει αντικειμενικές δυσκολίες, αυξάνοντας διαρκώς τα κόστη αλλά και το ρίσκο του επιχειρείν.

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Η ασφαλιστική αγορά, ωστόσο, απέδειξε για ακόμη μια χρονιά ότι διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά και προσαρμόζεται άμεσα στις νέες συνθήκες των αγορών, βγαίνοντας αλώβητη από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν δοκιμάσει την παγκόσμια βιομηχανία τα τελευταία χρόνια.

Για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά το 2022 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανατρεπτικό. Με νέα deals, συνεργασίες αλλά την είσοδο νέων προσώπων σε θέσεις κλειδιά, που φέρουν έναν αέρα ανανέωσης στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αποχαιρετώντας το 2022, πάμε να δούμε τα 22 πιο σημαντικά γεγονότα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά για την χρονιά που μας πέρασε!

1. Deal Allianz–Ευρωπαϊκή Πίστη

Η Allianz εξαγόρασε την Ευρωπαϊκή Πίστη το Φεβρουάριο του 2022 έναντι 207 εκατ. ευρώ, με τις διαδικασίες ενοποίησης των δύο εταιρειών να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, υλοποιώντας το όραμα για “Μία Allianz” (One Allianz) στην Ελλάδα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Allianz Ελλάδος ανακοίνωσε ότι ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, παράλληλα με τη σημερινή του θέση ως CEO της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, θα αναλάβει το ρόλο του CEO της Allianz Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2023, με την κα Φιλίππα Μιχάλη να αποχωρεί από την Allianz έπειτα από 25 χρόνια.

Τα 22 γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2022
Από Αριστερά: Μαριάννα Πολιτοπούλου, Φιλίππα Μιχάλη

2. Αποχώρηση Πολιτοπούλου από την ΝΝ Hellas

Στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ανακοίνωσε η Μαριάννα Πολιτοπούλου την αποχώρησή της από την ηγεσία της θυγατρικής του Ολλανδικού ομίλου στην Ελλάδα.

Έπειτα από την ομολογουμένως επιτυχημένη επταετή πορεία της στο τιμόνι του ομίλου, με αποκορύφωμά την εξαγορά της MetLife, μέσω της οποίας το NN Group απέκτησε παρουσία και ένα ισχυρό δίκτυο στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η κα Πολιτοπούλου αποχώρησε από τον όμιλο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγω για βελούδινο διαζύγιο κοινή συναινέσει. Το τελευταίο μήνα ο οικονομικός τύπος αναφέρει ότι η κα Μιχάλη αναμένεται να βρεθεί στη θέση της CEO της ΝΝ Hellas, ωστόσο μέχρι στιγμής τόσο η εταιρεία, όσο και η ίδια η κα Μιχάλη δεν έχουν σχολιάσει ή επιβεβαιώσει τις εν λόγω φήμες.

3. Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC

Η Εθνική Ασφαλιστική, μια εταιρεία σταθμός για την ελληνική ασφαλιστική αγορά φέτος άλλαξε σελίδα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πώλησής της στον αμερικανικό όμιλο CVC Capital.

Η CVC Capital Partners είναι μια εταιρεία επενδύσεων με γραφεία σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται είναι επενδυμένα σε πάνω από 100 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 450 χιλ. εργαζομένους. Τα CVC Funds έχουν σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει πάνω από €1.5 δις. στη χώρα από το 2017.

Robert Gauci, CEO, Εθνική Ασφαλιστική
Robert Gauci, CEO, Εθνική Ασφαλιστική

4. Ο Robert Gauci στο τιμόνι της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο άρτι αφιχθέντας από τη Uniqa Insurance Group της Τσεχίας κ. Robert Gauci, θα βρεθεί στη θέση του CEO από τον Ιανουάριο του 2023, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την Εθνική Ασφαλιστική υπό τη διοίκηση της CVC Capital.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H Allianz αναδεικνύεται μία από τις «50 Most Sustainable Companies in Greece 2024»

Ο κ. Gauci διατηρεί στενούς δεσμούς με τη χώρα μας, ενώ γνωρίζει καλά εκτός από την εγχώρια ασφαλιστική αγορά και την ελληνική γλώσσα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Εθνική Ασφαλιστική στο επίσημο καλωσόρισμα του νέου CEO αναφέρεται στον κ. Gauci ως «Έλληνα του εξωτερικού», τέχνασμα το οποίο προμηνύει τις διαθέσεις της για κλίμα ενότητας εντός της εταιρείας, θέλοντας παράλληλα να κατευνάσει τις φωνές που αντιδρούν στην τοποθέτηση ενός στελέχους από το εξωτερικό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Διευθύνον Σύμβουλος της Eurolife FFH
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

5. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Αντιπρόεδρος Insurance Europe

Η Γενική Συνέλευση της Insurance Europe, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των ενώσεων των ασφαλιστικών εταιριών, εξέλεξε τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ως Αντιπρόεδρο. Η θητεία του κ. Σαρρηγεωργίου είναι σε άμεση ισχύ και θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Από τη θέση του Αντιπροέδρου της Insurance Europe ο κ. Σαρρηγεωργίου θα λειτουργεί ως ενεργός εκπρόσωπος της ασφαλιστικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εκλέγεται στο σημαντικό αυτό αξίωμα.

Τα 22 γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2022

6. 34th Thessaloniki Insurance Conference – Το πρώτο δια ζώσης συνέδριο για την ασφαλιστική αγορά στη μετα-Covid εποχή

Έπειτα από 2 χρόνια απουσίας λόγω των υγειονομικών συνθηκών, το Thessaloniki Insurance Conference (THINC) επανήλθε δυναμικά, αποτελώντας το πρώτο συνέδριο για τον ασφαλιστικό κλάδο που πραγματοποιείται δια ζώσης στην μετά-Covid εποχή.

Το συνέδριο αποτέλεσε μια ευκαιρία συνάντησης για περισσότερους από 230 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αλλά και στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, που με μεγάλη προσήλωση παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες και περιεκτικές ομιλίες των 23 ομιλητών, μέσα από τις οποίες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες τάσεις της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και τις προκλήσεις που φέρει η meta-Covid εποχή.

Παράλληλα, πάνω από 600 επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου μέσω livestreaming από το thinc.gr. Στις 10 Μαρτίου του 2023 το 35th Thessaloniki Insurance Conference επιστρέφει πιο ανατρεπτικό από ποτέ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο στοιχείο που κάνει τα συνέδρια της Insurance Innovation να ξεχωρίζουν, το networking!

7. Η απώλεια του Δημήτρη Κοντομηνά 

Μια μεγάλη απώλεια για τον ασφαλιστικό κλάδο ήταν αυτή του Δημήτρη Κοντομηνά. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα και μεγαλα σε στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυττού. Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican. Μετά την προσχώρηση της INTERAMERICAN στον Όμιλο EUREKO, διατήρησε τη θέση του προέδρου του ομίλου INTERAMERICAN.

8. Ολοκληρώθηκε το deal της NN Hellas με την MetLife

Ολοκληρώθηκε και επίσημα η συγχώνευση με απορρόφηση της ΝΝ Hellas ΙΙ (πρώην MetLife) από την ΝΝ Hellas. To NN Group εξαγόρασε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της MetLife στην Πολωνία και στην Ελλάδα έναντι 584 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 22 γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2022
Από Αριστερά: Μανώλης Χαραλάμπης, Μάρκος Ροντογιάννης

9. Μανώλης Χαραλάμπης και Μάρκος Ροντογιάννης ενώνουν τις δυνάμεις τους – Εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της IONIOS NEW AGENCY A.E.

Με την εξαγορά αυτή, το Συγκρότημα Εταιριών των Μανώλη Χαραλάμπη και ο Μάρκος Ροντογιάννης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης, εισάγοντας καινοτόμες λύσεις προς όφελος των συνεργατών τους και του ασφαλιστικού κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ολοκληρωτικό make over για την Hellas Direct

Παράλληλα, αξιοποιούνται τεχνογνωσίες και τεχνολογίες αιχμής που υποστηρίζουν και βοηθούν τους ασφαλιστικούς συνεργάτες να αναπτυχθούν, να μετασχηματισθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα.

10. Άνοιγμα στη διαμεσολάβηση από την Hellas Direct! Νέα στρατηγική συνεργασία με την 3P INSURANCE

Επέκταση στο χώρο των παραδοσιακών δικτύων διανομής κάνει η Hellas Direct, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την πρακτορειακή εταιρεία 3P INSURANCE.

Η συνεργασία αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Hellas Direct να διανέμει τα προϊόντα της και μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, τονίζοντας, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, «ότι ο ρόλος της φυσικής παρουσίας του συμβούλου σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες, αποσκοπεί στην ολιστική ικανοποίηση των ασφαλισμένων.»

Σταύρος Κωνσταντάς
Σταύρος Κωνσταντάς

11. Ο Σταύρος Κωνσταντάς Επικεφαλής της Δ.Ε.Ι.Α

Στη θέση του Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α) αναμένεται να βρεθεί ο Σταύρος Κωνσταντάς.

Ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντα της πρώην Επικεφαλής Ιωάννας Σεληνιωτάκη, η οποία αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

12. Σταθερή η παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο 9μηνο του 2022

Οριακή αύξηση καταγράφει η παραγωγή ασφαλίστρων στην χώρα μας το 9μηνο του 2022, με τον κλάδο αυτοκινήτου και τον κλάδο ασθενειών να λειτουργούν ως αντίβαρο έναντι των πτωτικών τάσεων που παρουσιάζουν οι ασφαλίσεις ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα της ΕΑΕΕ, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο εννιάμηνο του 2022 εμφανίζεται οριακά αυξημένη κατά 0,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,19 δις. Εξ αυτών τα 1,4 δις προέρχονται από ασφαλίσεις ζωής και 1,7 δις από τις ασφαλίσεις κατά ζημιών.

Chubb

13. Chubb Insurance: Ο ασφαλιστικός κολοσσός ετοιμάζει μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη και δημιουργεί 500 νέες θέσεις εργασίας

Η Chubb, η μεγαλύτερη εισηγμένη στον κόσμο εταιρεία ασφάλισης ακινήτων και ατυχημάτων, ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει ένα νέο κέντρο τεχνολογικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2023 για την παροχή καινοτόμων τεχνολογιών που βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις επενδύσεις στο τεχνολογικό τομέα, ο όμιλος ήδη βολιδοσκοπεί την ελληνική ασφαλιστική αγορά και αναζητά ευκαιρίες για την επέκτασή του στην εγχώρια βιομηχανία.

14. Το Open Car η απάντηση στα ανασφάλιστα οχήματα

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα Open Car μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα, τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Η εν λόγω πλατφόρμα στοχεύει μεταξύ άλλων και στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ
Ελίνα Παπασπυροπούλου

15. Νέα Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ η Ελίνα Παπασπυροπούλου

Τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της ΕΑΕΕ έχει αναλάβει από τη 1.4.2022 η κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου. Η κ. Παπασπυροπούλου είναι καταξιωμένο στέλεχος με εμπειρία άνω των 25 ετών στον ασφαλιστικό κλάδο. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Allianz: Οι απώλειες στη ναυτιλία σημείωσαν ιστορικά χαμηλό επίπεδο παρά τους αυξανόμενους κινδύνους

16. Οπισθοχώρηση για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης περιουσίας

Έπειτα από τις αντιδράσεις της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας, το αμφιλεγόμενο άρθρο 23 αποσύρθηκε από το νέο κλιματικό νόμο λίγες μόλις ώρες πριν το νομοσχέδιο τεθεί υπό ψηφοφορία στη Βουλή. Οι ενστάσεις της ασφαλιστικής αγοράς εισακούστηκαν, με την κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε περιοχές υψηλής τρωτότητας αντιφάσκει με τη βασική ιδέα της ασφαλιστικής κάλυψης.

17. Τρία νέα σωματεία εντάσσονται στην ΠΟΑΔ

Στην οικογένεια της ΠΟΑΔ εντάχθηκαν το 2022 ως μέλη ο Σύνδεσμος Ρεθύμνιων Ασφαλιστών (ΣΥ.ΡΕ.Α), ο Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκάνησων «Ισχύς» και ο Σύλλογος Ασφαλιστών Λαρίσης.

Τα 22 γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2022

18. Νέα εποχή για τον ΠΣΑΣ

Έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια σημαντικών προβλημάτων στο εσωτερικό του ΠΣΑΣ, τον Οκτώβριο του 2022 κατάφερε να εκλεχθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο ο ΠΣΑΣ «άφησε» πίσω του μία μελανή εποχή και πλέον προχωρά μπροστά, σχεδιάζοντας σημαντικές κινήσεις για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Η νέα διοίκηση με πρόεδρο την Θεοδώρα Γουργούλη έχει ως άμεσο στόχο την δημιουργία εμπιστοσύνης από πλευράς μελών αλλά και τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του συνδέσμου.

19. Υψηλές οι αποζημιώσεις το 2022 για ζημιές από φυσικές καταστροφές

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ η ελληνική ασφαλιστική αγορά εκτιμάται ότι κατέβαλλε 6€ εκατ. για τις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου στην Αττική, 1,4€ εκατ. για τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου και 5,17€ εκατ. για τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου στην Κρήτη.

20. EIOPA προειδοποιεί ασφαλιστικές και τράπεζες για εποπτικούς ελέγχους στον κλάδο του bancassurance και κυρώσεις για σύγκρουση συμφερόντων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) με επίσημη ανακοίνωσή της προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες προειδοποιεί για ζητήματα προστασίας των καταναλωτών που σχετίζονται με την πώληση προϊόντων ασφάλισης πιστωτικής προστασίας (CPI). Στην προειδοποίησή της, η EIOPA καλεί τις εταιρείες και τις τράπεζες να αναλάβουν δράση, τονίζοντας ότι διαφορετικά θα υποβληθούν εποπτικά μέτρα.

21. Η ERGO και η MAPFRE ASISTENCIA ενώνουν τις δυνάμεις τους – Αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Eurosos Assistance

Η ERGO και MAPFRE ASISTENCIA σύναψαν μια νέα τη στρατηγική τους συνεργασία για να προσφέρουν ολοκληρωμένες προτάσεις υπηρεσιών στους εταίρους τους μέσω της Eurosos Assistance. Η MAPFRE ASISTENCIA παραμένει μέτοχος στην Eurosos Assistance, η οποία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται αυτόνομα με την ίδια άρτια καταρτισμένη και έμπειρη διοικητική ομάδα.

Κύριος στόχος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιρειών αποτελεί η απλοποίηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων λειτουργιών, η επέκταση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η ανάπτυξη νέων συνεργασιών, ώστε να παρέχουν βέλτιστη εμπειρία στον τελικό πελάτη.

22. 23ο Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Υψηλόβαθμα στελέχη της εγχώριας ασφαλιστικής βιομηχανίας, πολιτικοί παράγοντες της χώρας, αλλά και πρόσωπα του κλάδου από το εξωτερικό επισκέφτηκαν την όμορφη Ύδρα για το ετήσιο και πλέον καθιερωμένο Insurance & Reinsurance Meeting, στη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν, αναλύοντας τις προοπτικές και της δυνατότητες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.