1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. Swiss Re: Αυτές είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες σε οικονομικές απώλειες...

Swiss Re: Αυτές είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες σε οικονομικές απώλειες λόγω κλιματικής αλλαγής

Swiss Re: Αυτές είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες σε οικονομικές απώλειες λόγω κλιματικής αλλαγής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Swiss Re Institute έχει προβλέψει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις οικονομικές απώλειες στο μέλλον, με τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες να αναμένεται να πληγούν περισσότερο.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, τέσσερις βασικοί καιρικοί κίνδυνοι, δηλαδή οι πλημμύρες, οι τροπικοί κυκλώνες, οι χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη και οι σοβαρές καταιγίδες, προκαλούν τώρα παγκόσμιες οικονομικές απώλειες ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Με ετήσιες οικονομικές απώλειες 3% του ΑΕΠ, οι Φιλιππίνες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τους τέσσερις καιρικούς κινδύνους και των 36 χωρών που καταγράφονται στη νέα ανάλυση της Swiss Re, ενώ εκτίθενται επίσης σε υψηλή πιθανότητα εντατικοποίησης των κινδύνων.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι οι δεύτερες πιο εκτεθειμένες. Στα 97 δισ. δολάρια (0,38% του ΑΕΠ), η Swiss Re σημείωσε ότι βιώνει τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες σε απόλυτες τιμές από καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως και ταυτόχρονα, μια μέτρια πιθανότητα να ενταθούν οι κίνδυνοι.

«Σε γενικές γραμμές, οι χώρες με σημαντικά κενά ασφαλιστικής προστασίας και όπου η θέσπιση μέτρων μετριασμού των ζημιών και προσαρμογής υστερεί σε σχέση με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, κινδυνεύουν περισσότερο οικονομικά από την εντατικοποίηση των κινδύνων. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες όπως η Ταϊλάνδη, η Κίνα, η Ινδία και οι Φιλιππίνες είναι πιο ευάλωτες», παρατηρεί η έκθεση του Swiss Re Institute.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών

Η ανάλυση του Ινστιτούτου σημείωσε επίσης ότι ενώ ο κίνδυνος πλημμύρας προβλέπεται να ενταθεί παγκοσμίως, ο κύριος παράγοντας των μεγάλων οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, καθώς και στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, είναι οι τροπικοί κυκλώνες.

«Σήμερα, σε απόλυτους αριθμούς, οι οικονομικές απώλειες από καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ είναι οι υψηλότερες στον κόσμο, κυρίως λόγω τροπικών κυκλώνων (τυφώνες). Οι σοβαρές καταιγίδες αντιπροσωπεύουν επίσης μεγάλο μερίδιο των οικονομικών απωλειών», ανέφερε το Swiss Re Institute.

Ο Jérôme Jean Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Swiss Re, σχολίασε:

«Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα αυξανόμενες επιπτώσεις στις οικονομίες. Ως εκ τούτου, καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη η λήψη μέτρων προσαρμογής. Η μείωση του κινδύνου μέσω της προσαρμογής ενισχύει την ασφαλισιμότητα. Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο λειτουργώντας ως καταλύτης επενδύσεων στην προσαρμογή, άμεσα ως μακροπρόθεσμος επενδυτής και έμμεσα μέσω της αναδοχής έργων που υποστηρίζουν το κλίμα και της ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με τους κινδύνους. Όσο ακριβέστερα τιμολογούνται οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνουν πραγματικά οι απαραίτητες επενδύσεις».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.