1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνική Ασφάλιση
  6. »
  7. Στο 1,5% η απόδοση των επενδύσεων του ταμείου συντάξεων

Στο 1,5% η απόδοση των επενδύσεων του ταμείου συντάξεων

Στο 1,5% η απόδοση των επενδύσεων του ταμείου συντάξεων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στο 1,5% καθορίζεται η απόδοση των επενδύσεων του ταμείου συντάξεων βάσει των παραδοχών της αναλογιστικής μελέτης που έγινε για το συνταξιοδοτικό, δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών ο αναλογιστής, Μαρίνος Θεοδοσίου.

Ενημερώνοντας την επιτροπή για τις βασικές παραδοχές της μελέτης, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως η άλλη παραδοχή αφορά προσδόκιμο ζωής στα 83 έτη για τους άνδρες και για τις γυναίκες στα 87. «Οι συντάξεις θα πληρώνονται μέχρι το 93 έτος του μέλους», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την παραδοχή για απόδοση 1,5% πάνω από τον πληθωρισμό, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως αν η απόδοση είναι περισσότερη σημαίνει ότι το κράτος δεν θα καταβάλλει επιπλέον εισφορές, αλλά θα πληρώσει εφόσον η απόδοση είναι κατά 1,5% χαμηλότερη από τον πληθωρισμό.

Η Θέσπιση νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπάλληλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα καλύπτει όσους είχαν προσληφθεί μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, περιλαμβανομένων και των αορίστου χρόνου. Οι εισφορές εργαζομένων και εργοδότη έχουν καθοριστεί στο 5% αντίστοιχα.

Ο κ. Θεοδοσίου διαβεβαίωσε ότι η μεταφορά των ωφελημάτων των εργαζομένου αορίστου χρόνου εξυπακούει κάποιο κόστος για το κράτος, αλλά αυτό δεν θα προκαλέσει σημαντική διαταραχή στο νέο ταμείο. Εξήγησε ότι η απώλεια αυτή αφορούσε ποσά που δεν είχαν επενδυθεί, δηλαδή αφορούν κάποια απώλεια τόκων για το ταμείο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών που συνέδεσαν τη βιωσιμότητα του ταμείου με τον αριθμό των εργαζομένων που θα ενταχθούν σε αυτό, ο κ. Θεοδοσίουείπε πως η βιωσιμότητα των σχεδίων δεν σχετίζεται με τον αριθμό των ατόμων, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο επενδύονται τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου.

Η λογική είναι οι εισφορές να χρηματοδοτήσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό του κράτους στο μέλλον, είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι δόθηκε στους υπαλλήλους το δικαίωμα να επιλέξουν το κατά πόσον θα ενταχθούν στο νέο σχέδιο ή όχι διότι όταν είχαν εργοδοτηθεί υπήρχε η επιλογή.

«Το κάθε μέλος χρηματοδοτεί μαζί με τον εργοδότη του την υποχρέωσή του, όχι οι επόμενες γενιές, είπε.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως τα ταμεία προνοίας στην Κύπρο, λόγω κάποιων φόβων, όπως είπε, προτιμούσαν να επενδύουν τα αποθεματικά τους σε καταθέσεις, οι οποίες είχαν αρνητικό επιτόκιο.

Εξάλλου, ο Έφορος Ταμείων Προνοίας Νίκος Κουλλαπής δήλωσε ενώπιον της επιτροπής πως η βιωσιμότητα των ταμείων προνοίας θα εξαρτηθεί από τα άτομα που θα παραμείνουν σε αυτά και τα οποία αναλαμβάνουν το κόστος διαχείρισης του ταμείου.

Τόνισε πως ο ίδιος θα ζητήσει έρευνα βιωσιμότητας των ταμείων προτού αποχωρήσουν μέλη του για να ενταχθούν στο νέο συνταξιοδοτικό. Βάσει του νόμου μετά την εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού οι εργαζόμενοι έχουν έξι μήνες να αποφασίσουν κατά πόσον θα ενταχθούν ή όχι, ενώ μια έρευνα βιωσιμότητας χρειάζεται ένα μήνα για να ολοκληρωθεί, όπως είπε.

Επιφυλάξεις για την επενδυτική πολιτική

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της επιτροπής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της επενδυτικής πολιτικής, προσθέτοντας κάποια μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν όπως η επενδυτική πολιτική καθορίζεται από επενδυτική επιτροπή.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο που επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά έχει και αντίκτυπο στα οικονομικά του τόπου, είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι κανόνες για την επενδυτική πολιτική, κανόνες πλαίσιο, ποιος έχει ποια και πόσα δικαιώματα.

Οπόταν αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα σε επίπεδο περιεχομένου του νομοσχεδίου και αυτά θα συνεχίσουμε να συζητούμε στις 17 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για έγκριση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι η επιτροπή το εξετάζει με γρήγορους ρυθμούς μετά την κατάθεσή του στα τέλη Ιουνίου.

«Στόχος», πρόσθεσε, είναι να έχουμε ένα νομοσχέδιο διαφανές, ξεκάθαρο, που να μην επιτρέπει σε κανέναν να μπορεί να διαχειριστεί με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο τους πόρους αυτού του ταμείου, δηλαδή τις συντάξεις των μελών, αλλά το αντίθετο να έχει ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις και να διασφαλίζει ότι όλα τα μέλη του ταμείου θα έχουν το αντίτιμο των εισφορών τους, δηλαδή μια αξιοπρεπή σύνταξη όταν φτάσουν στο συντάξιμο όριο ηλικίας».

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόνοια του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας την ευθύνη της επενδυτικής πολιτικής τη φέρει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών.

Εισηγήθηκε όπως στο νομοσχέδιο περιληφθεί πρόνοια όπως η επενδυτική πολιτική ασκείται από τον ΥΠΟΙΚ ύστερα από εισήγηση επενδυτικής επιτροπής που δημιουργείται με βάση κανονισμούς. Εξέφρασε ερωτηματικά για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για αγορά κρατικών ομολόγων και των κριτηρίων που πρέπει να υπάρχουν, καθώς και αν η αγορά κυπριακών ομολόγων από το ταμείο θα αντιμετωπίζεται ως ενδυκυβερνητικός δανεισμός.

Και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς συμμερίστηκε τις επιφυλάξεις αυτές και ζήτησε όπως το θέμα ξεκαθαριστεί, όπως και το θέμα πώς θα αντιμετωπίζεται η αγορά κυπριακών κρατικών ομολόγων από το ταμείο.

Προβληματισμό για την «απόλυτη εξουσία» του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ επι της επενδυτικής πολιτικής εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρυσής Παντελίδης, επισημαίνοντας ότι η πρόνοια του νομοσχεδίου δεν έχει σαφείς και συγκεκριμένους περιορισμούς. «Ένα τέτοιο μεγάλο Ταμείο, με τόσο μεγάλη σημασία και αποστολή, θα πρέπει να τυγχάνει διαχείρισης σε πολύ πιο επιστημονικό, τεχνοκρατικό και μακροπρόθεσμο επίπεδο, που να διασφαλίζει, οπωσδήποτε, τη βιωσιμότητα και την αποστολή του Ταμείου αλλά και την υγιή συμμετοχή του στην Οικονομία», είπε.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι Παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα των συμβασιούχων υπαξιωματικών και το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων ή και άλλων εκπαιδευτικών που έχει μονιμοποιηθεί μετά το 2011 και έχουν αφυπηρετήσει πριν το 2020 και συνεχίζουν να παραμείνουν εκτεθειμένοι. Σημείωσε ακόμη τη δέσμευση του Υπουργού Άμυνας ότι μέχρι τις 13 Οκτωβρίου θα καταθέσει τη συμφωνία ή την πρόταση της κυβέρνησης όσον αφορά το συνταξιοδοτικό των 1.150 συμβασιούχων υπαξιωματικών.

Πηγή: inbusinessnews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.