1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. ΠΣΕΑΔ: Έτοιμος να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

ΠΣΕΑΔ: Έτοιμος να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

ΠΣΕΑΔ: Έτοιμος να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την ετοιμότητα του να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, στα πρότυπα λειτουργίας κι άλλων επαγγελματικών σωμάτων, εξέφρασε με επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Η συγκεκριμένη συζήτηση ξεκίνησε προ ημερών όταν οι φορείς της ασφαλιστικής βιομηχανίας κλήθηκαν στη βουλή για να συζητήσουν νομοσχέδιο που αφορά τον μόνιμο διορισμό Εφόρου Ασφαλίσεων.

Μέσα από την επιστολή του ο ΠΣΕΑΔ, εκφράζει τη θέση ότι ο στόχος της Τροποποίησης για ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιριών δεν θα υλοποιηθεί, ακόμη και εάν εγκριθεί η προτεινόμενη τροποποίηση και η κενή θέση του Εφόρου Ασφαλίσεων πληρωθεί με μόνιμο διορισμό.

Αυτό σύμφωνα με την επιστολή του ΠΣΕΑΔ, συμπεραίνεται από αυτά που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της ΥΕΑΕ ανέφεραν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, δηλαδή το γεγονός ότι η Εποπτεύουσα Υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως και επαρκώς στον εποπτικό της ρόλο λόγω της υποστελεχωμένης λειτουργίας της.

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Πάνος Τσιολής, ο σύνδεσμος εκφράζει ξεκάθαρα την ετοιμότητα του να στηρίξει και να βοηθήσει το έργο της Υπηρεσίας Ελέγχουν. Όπως αναφέρεται «Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σε περιπτώσεις άλλων επαγγελμάτων όπως δικηγόροι, ελεγκτές, αρχιτέκτονες, γιατροί, η έκδοση αλλά και η ανανέωση των αδειών εξασκήσεως επαγγέλματος υλοποιείται από τους Επαγγελματικούς τους Συνδέσμους και Σώματα, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε και γραπτώς ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το έργο της Υπηρεσίας όσον αφορά στο κομμάτι της εποπτείας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η SoEasy Insurance ξανά Μέγας Χορηγός στο συνέδριο του ΠΣΕΑΔ

Μέσα από την επιστολή του, ο ΠΣΕΑΔ διαβεβαιώνει ότι μετά από 21 χρόνια από την ίδρυση του και με τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί από την πλευρά του, έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί  αποτελεσματικά στα πρότυπα που λειτουργούν και άλλα επαγγελματικά σώματα. Τονίζεται ότι ο  σύνδεσμος διαθέτει Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας, τηρεί αρχείο ωρών εκπαίδευσης των εγγεγραμμένων μελών του και επιπρόσθετα, από την πανδημία και έπειτα, διοργάνωσε πλειάδα διαδικτυακών εκπαιδεύσεων στα πλαίσια πάντα της νομοθεσίας, γεγονός για το οποίο έχει λάβει και τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες, Μεσίτες Ασφαλίσεων και Χρηματοοικονομικούς Διαμεσολαβητές (BIPAR).

Ξεκαθαρίζοντας όσα λέχθηκαν κατά την συνεδρία της επιτροπής από τους εκπροσώπους της ΥΕΑΕ ως προς το ότι ο ΠΣΕΑΔ δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στην επιστολή του ο σύνδεσμος αναφέρει συγκεκριμένα δεδομένα και αριθμούς γύρω από το θέμα. Όπως αναφέρει σήμερα υπάρχουν περίπου 2200 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εκ των οποίων οι 600 αποτελούν νομικές οντότητες που ασκούν ασφαλιστική διαμεσολάβηση εκτός Κύπρου. Οι 900 είναι εγγεγραμμένα μέλη του ΠΣΕΑΔ, ενώ οι υπόλοιποι αποτελούν τραπεζικούς υπάλληλους, οι οποίοι κατέχουν άδεια εξασκήσεως ασφαλιστικού επαγγέλματος με σκοπό την πώληση συνδεδεμένων με την κύρια τους δραστηριότητα προϊόντων και όσοι απομένουν, αποτελούν νέους στο επάγγελμα, οι οποίοι πολύ πιθανόν να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν και την ετήσια τους συνδρομή στον ΠΣΕΑΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ο Πάνος Λελεδάκης στο 9ο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ

Όπως αναφέρει ο ΠΣΕΑΔ «… είναι η θέση μας ότι σε περίπτωση υποχρεωτικής εγγραφής στον ΠΣΕΑΔ για την δυνατότητα έκδοσης άδειας ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, όπως ακριβώς γίνεται σε άλλα επαγγέλματα, τότε όλοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που προηγουμένως αναφέρθηκαν θα αποτελούσαν μέλη μας.»

«Τελευταίο και πολύ σημαντικό σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι ότι περίπου το 75% της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων προέρχεται από το κανάλι διανομής των επαγγελματιών διαμεσολαβητών, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο το ρόλο που διαδραματίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην ασφαλιστική αγορά» συμπληρώνει για το πιο πάνω θέμα.

Στην μακροσκελή επιστολή του ο σύνδεσμος επιστεί την προσοχή της επιτροπής οικονομικών στο γεγονός ότι σε ένα τόσο αναπτυσσόμενο κλάδο όπως τον ασφαλιστικό, στον οποίο υφίστανται αυξημένοι κίνδυνοι και ρίσκα και ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί καταδικαστέα η όποια έλλειψη εποπτείας παρατηρείται τόσο σε επίπεδο ασφαλιστικών εταιριών όσο σε επίπεδο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Κλείνοντας θέτει τον σύνδεσμο στη διάθεση της βουλής αλλά της ίδιας της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, για να παρουσιάσει τις εισηγήσεις του, με σκοπό την ενίσχυση του έργου της υπηρεσίας και αναφέρει ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσει πρακτικές λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Έκλεψε τις εντυπώσεις το καλωσόρισμα της AXERIA στην Κύπρο

«Θεωρούμε ότι, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή αφού μπορούν να δοθούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον ΠΣΕΑΔ με σκοπό την αποσυμφόρηση της ΥΕΑΕ ώστε να λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά» συμπληρώνει.

Καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ενίσχυση της εποπτείας θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας της Κύπρου και παράλληλα θα μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε Ασφαλιστικό κέντρο για διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να ασκήσουν ασφαλιστικές εργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνεπακόλουθα οφέλη για την κυπριακή οικονομία.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.