1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πρώτες μέρες στο τιμόνι; Μερικές συμβουλές για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες...

Πρώτες μέρες στο τιμόνι; Μερικές συμβουλές για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες του πρωτάρη!

Πρώτες μέρες στο τιμόνι; Μερικές συμβουλές για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες του πρωτάρη!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η στιγμή που περίμενες ήρθε και το δίπλωμα οδήγησης που τόσο καιρό ανυπομονούσες να κρατήσεις στα χέρια σου είναι δικό σου. Πλέον μπορείς να κινείσαι ελεύθερα όπου θες, όποτε θες και να μην υποχρεώνεσαι σε γνωστούς και φίλους για να κάνεις τις δουλειές σου. Μπορεί, βέβαια, να ανήκεις και στην κατηγορία των οδηγών που έχουν από καιρό το δίπλωμα, αλλά αποφασίζουν να πιάσουν τιμόνι λίγο (ή και πολύ) αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι έτοιμος/η να βγεις στον δρόμο, η αγωνία σου είναι δικαιολογημένη. Έχοντας όμως κατά νου κάποια απλά πράγματα, θα καταφέρεις να κατακτήσεις σύντομα την άσφαλτο!

car - καθρέφτες

Για αρχή, είναι καλό να γνωρίζουν και οι άλλοι οδηγοί στον δρόμο ότι είσαι αρχάριος/α. Βάζοντας ένα αυτοκόλλητο με το γράμμα L στο αυτοκίνητό σου, ενημερώνεις ότι είναι οι πρώτες σου μέρες στη θέση του οδηγού, οπότε ζητάς διακριτικά την επιείκεια των υπολοίπων. Αφότου κάτσεις στο τιμόνι, είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσεις σωστά τους καθρέφτες και το κάθισμά σου. Ειδικά αν μοιράζεσαι το αυτοκίνητο με κάποιο μέλος της οικογένειας, θυμήσου τις συμβουλές του εκπαιδευτή σου για τις σωστές αποστάσεις του σώματός σου από το τιμόνι και τα πετάλια, αλλά και για την ορατότητα που πρέπει να έχεις από τους καθρέφτες.

Στη συνέχεια, πριν ξεκινήσεις για οπουδήποτε, φρόντισε να έχεις την ησυχία και την ηρεμία που χρειάζεσαι για να συγκεντρωθείς στην οδήγηση. Εννοείται ότι ξεχνάς κινητό, συζητήσεις με τους συνεπιβάτες που μπορεί να σου αποσπάσουν την προσοχή, ακόμα και το ραδιόφωνο, αν σε αποσυντονίζει. Κάθεσαι στο τιμόνι ξεκούραστος/η, νηφάλιος/α και γνωρίζοντας τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις. Στην πορεία της διαδρομής σου, θα πρέπει να παρατηρείς τα σήματα και να ακολουθείς τις υποδείξεις τους. Ακόμα και όταν έχεις προτεραιότητα σε μια διασταύρωση, μείωσε την ταχύτητά σου. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος άλλος οδηγός παραβιάσει τον ΚΟΚ, έχεις το περιθώριο να αντιδράσεις.

motor signs

Γενικά η ταχύτητα είναι κάτι που πρέπει να τσεκάρεις συχνά, μέχρι να εξοικειωθείς με το πού ελαττώνεις και πού αυξάνεις. Πολλές φορές, ειδικά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, δε συνειδητοποιούμε πόσο τρέχουμε. Φυσικά, η υπερβολικά μειωμένη ταχύτητα μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, ανάλογα με τον δρόμο, οπότε το να διατηρείς την ταχύτητα στο πλαίσιο που υποδεικνύουν τα σήματα είναι το ιδανικό. Ο κανόνας που αφορά τις στροφές είναι επίσης πολύ σημαντικός: οδηγούμε στις αριστερές κλειστά και στις δεξιές ανοιχτά, για να κατευθυνθούμε στη σωστή λωρίδα και φρενάρουμε πριν να στρίψουμε, όχι κατά τη διάρκεια.

car limit

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ είναι να έχεις αυτοπεποίθηση. Όλοι κάνουν λάθη, ακόμα και οι πιο έμπειροι οδηγοί. Κάνε κάθε φορά το καλύτερο που μπορείς, οδήγησε όσο πιο προσεκτικά γίνεται, μάθε από τα λάθη σου και σίγουρα θα έρθει μια στιγμή που δε θα θυμάσαι πότε ήσουν πρωτάρης/α. Επίσης, όπως γενικά στην καθημερινότητά σου, έτσι και στην οδήγηση πρέπει να έχεις υπομονή. Δε σκέφτονται όλοι όπως εσύ και όταν το καταλάβεις αυτό, θα μπορείς και να προβλέπεις «περίεργες» συμπεριφορές στον δρόμο, αλλά και να αντιδράς με την κατάλληλη ψυχραιμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδήγηση στην εγκυμοσύνη; Τι να προσέξετε

Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά όλα γίνονται. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, δώσε του χρόνο και θα δεις ότι με την εξάσκηση θα τα καταφέρεις. Για κάθε στιγμή που χρειάζεσαι να αισθάνεσαι ηρεμία και ασφάλεια στον δρόμο, η Anytime είναι δίπλα σου με ολοκληρωμένα προγράμματα, επιλογές στις καλύψεις και πραγματικά προσιτά ασφάλιστρα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.