1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Υγείας
  6. »
  7. Πόσοι Κύπριοι έχουν Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας σήμερα; Πόσο ευχαριστημένοι είναι;

Πόσοι Κύπριοι έχουν Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας σήμερα; Πόσο ευχαριστημένοι είναι;

Πόσοι Κύπριοι έχουν Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας σήμερα; Πόσο ευχαριστημένοι είναι;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος «Ατυχημάτων και Υγείας» δοκιμάστικε μετά τη σταδιακή εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) που ξεκίνησε το 2019 με την πρωτοβάθμια νοσηλεία.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο μικτών ασφαλίστρων, ο κλάδος υποχώρησε κατά 18% από το 2019 μέχρι το 2021 ενώ το 2022 αναμένεται ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά.

Πόσοι Κύπριοι έχουν όμως σήμερα ασφάλιση υγείας;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  που πραγματοποίησε το Aσφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Cypronetwork, ένας στους τέσσερις συμπολίτες μας εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Ιδιωτική Ασφάλιση για την Ιατροφαρμακευτική τους Περίθαλψη συνδιάζοντας έτσι τις σημαντικές πρόνοιες του ΓεΣυ με τις ποιοτικές καλύψεις που προσφέρει ένα ιδιωτικό συμβόλαιο ασφάλισης υγείας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόσφατη πιο πάνω έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022, 26% των συμπολιτών μας δηλώνουν ότι διατηρούν συμβόλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας. Σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο αφού το 2021 ήταν στο 29% και το 2020 στο 28%.

Σε πραγματικούς αριθμούς, όπως λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΕΚ στην συνέντευξη του στο Cyprus Insurance News, περίπου 230 χιλιάδες συμπολίτες μας διατηρούν σήμερα Ιδιωτική Ασφάλεια Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αμερική: Συσχετίζουν την συμπεριφορά οδήγησης με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων

Ομαδικά Συμβόλαια Vs Ατομικά Συμβόλαια

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, από το 26% των συμπολιτών μας που διατηρούν σήμερα (σ.σ. Αύγουστος 2022) συμβόλαιο ασφάλισης υγείας, το 42% αφορά ομαδικό συμβόλαιο υγείας που παρέχεται από τον εργοδότη τους ενώ 58% διατηρούν ατομικό συμβόλαιο υγείας.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούμε μία άνοδο στα ομαδικά συμβόλαια υγείας (35% το 2021, 37% το 2020) ενώ τα ατομικά συμβόλαια παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση (65% το 2021, 63% το 2020).

Όσον αφορά τη μέση Δαπάνη για Ομαδικό Συμβόλαιο Υγείας αυτή σύμφωνα με την έρευνα ήταν το 2022 στα €125 ενώ για ατομικά συμβόλαια υγείας διαμορφώθηκε στα €82,4.

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Κύπριοι από την Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας;

Σε ένα άλλο εύρημα της έρευνας, θετικός είναι ο βαθμός ικανοποίησης των ασφαλισμένων από το συμβόλαιο Υγείας που διατηρούν.

Πιο συγκεκριμένα, το 47% των κατόχων ιδιωτικής ασφάλισης υγείας δηλώνουν Απόλυτα ή πολύ ικανοποιημένοι ενώ το 46% όσων διατηρούν συμβόλαιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι. Τέλος, το μόνο το 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι.

Τι θα κάνουν στο μέλλον με το συμβόλαιο τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αποσπούν την προσοχή στην οδήγηση!

Τέλος η έρευνα καταγράφει τις προθέσεις των ασφαλισμένων για το μέλλον όσον αφορά την διατήρηση ή όχι της Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 κατόχους συμβολαίων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν την ασφάλιση τους παρόλη την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ ενώ ένα 15% δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει και άλλο σχέδιο Υγείας που θα καλύπτει τα κενά του ΓεΣΥ. Το ποσοστό των ασφαλισμένων που δηλώνουν ότι θα διακόψουν το υφιστάμενο συμβόλαιο τους και θα μείνουν μόνο με τις καλύψεις του ΓεΣΥ περιορίστηκε μόνο στο 7% παρουσιάζοντας σημαντική μείωση με το 14% των ασφαλισμένων που δήλωναν πρόθεση διακοπής το 2021.

Συμπερασματικά λοιπόν, ο Κύπριος καταναλωτής συνεχίζει να εμπιστεύεται την Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας αναγνωρίζοντας έτσι τη συμπληρωματική αξία που μπορεί να προσθέσει στο ΓεΣΥ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.