1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Πόσο θα αυξηθεί η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου σε περίπτωση ατυχήματος;

Πόσο θα αυξηθεί η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου σε περίπτωση ατυχήματος;

Πόσο θα αυξηθεί η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου σε περίπτωση ατυχήματος;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μία βασική ερώτηση που έχουν συνήθως οι καταναλωτές όταν ασφαλίζουν το όχημα τους είναι τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος και ειδικά τη σημερινή εποχή του υψηλού πληθωρισμού που όλα ακριβαίνουν, θέλουν να μάθουν αν θα αυξηθεί η τιμή της ασφάλειας τους και πόσο.

Όπως είδαμε και στο άρθρο μας που εξηγούμε τους διάφορους λόγους που επηρεάζουν το τελικό ασφάλιστρο που θα πληρώσουμε, μία κύρια κατηγορία παραγόντων που διαμορφώνουν το τελικό ποσό για την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας είναι τα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον ασφαλισμένο και τους οδηγούς που έχει στο συμβόλαιο του.

Ένας σημαντικός παράγοντας λοιπόν, πράγματι είναι και το εάν είχαμε κάποιο ατύχημα ή πιο σωστά εάν έχουμε υποβάλει απαίτηση με την ασφαλιστική μας εταιρεία να προχωρά σε αποζημίωση, είτε δική μας είτε προς τρίτους.

Η ασφάλιση είναι εκείνος ο μηχανισμός που οι πολλοί πληρώνουν για τις ζημιές που προκαλούν οι λίγοι. Για να μπορεί μία εταιρεία να είναι κερδοφόρα και να συνεχίζει τις δραστηριότητες της, είναι σημαντικό να αξιολογεί σωστά τους κινδύνους που αναλαμβάνει και να τους τιμολογεί ανάλογα με το μέγεθος του ρίσκου που έχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

Ένας οδηγός που είχε ατύχημα ή που κάνει συχνά ατυχήματα αποτελεί όπως είναι λογικό κίνδυνο αυξημένου ρίσκου για την ασφαλιστική εταιρεία. Για τον λόγο αυτό θα ακούσατε σε κάποιες περιπτώσεις ότι οδηγούς με πολλά ατυχήματα δεν τους ασφαλίζει καμία εταιρεία και ως αποτέλεσμα πρέπει να αποταθούν στην Κοινοπραξία Ασφαλιστών για να εξασφαλίσουν κάλυψη.

Έτσι λοιπόν, είναι συνήθης πρακτική, οδηγοί με ατύχημα ή ατυχήματα να τους επιβάλετε από την ασφαλιστική τους εταιρεία αυξημένο ασφάλιστρο το οποίο αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει η εταιρεία.

Πότε αυξάνονται τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου;

Σε περίπτωση ατυχήματος λοιπόν ή απαίτησης, πρέπει να αναμένουμε ότι τα ασφάλιστρα μας θα αυξηθούν. Αυτό δεν θα γίνει μετά το ατύχημα αλλά θα συμβεί φυσιολογικά στην επόμενη ανανέωση του συμβολαίου μας.

Πόσο θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα μου;

Και πάμε τώρα στη βασική ερώτηση. Πόσο θα αυξηθεί το ασφάλιστρο μας μετά από ατύχημα. Εδώ υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρουμε:

  • Εάν απολαμβάναμε κάποια έκπτωση λόγο «Μη Υποβολής Απαίτησης» για συγκεκριμένο αριθμό χρόνων (συνήθως 5 ή 10), τότε από τη στιγμή που είχαμε ατύχημα/απαίτηση στην επόμενη μας ανανέωση όπως είναι φυσιολογικό θα πάψουμε να επωφελούμαστε από τη συγκεκριμένη έκπτωση και θα δούμε την αντίστοιχη αύξηση στο ασφάλιστρο μας.
  • Το δεύτερο είναι το επασφάλιστρο που θα μας επιβάλει η εταιρεία μας λόγο του ατυχήματος. Το ποσοστό αυτό φυσικά διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία αλλά περίπου κυμαίνεται ή ξεκινά στο 20% του καθαρού ασφαλίστρου. Δηλαδή εάν πληρώναμε 200 ευρώ (καθαρό) ασφάλιστρο στην προηγούμενη ανανέωση, στην επόμενη αυτό θα πάει στα 240 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Πως θα αποφύγω την αύξηση των ασφαλίστρων μου;

Εάν γενικά είσαι προσεκτικό οδηγός και στην περίπτωση που τύχει να έχεις ένα ατύχημα δεν θέλεις αυτό να επηρεάσει το ασφάλιστρο σου θα πρέπει να προσθέσεις στο συμβόλαιο την έξτρα κάλυψη «Προστασίας Υποβολής Απαίτησης». Η κάλυψη αυτή θα σε προστατέψει από την επιβολή του επασφαλίστρου που είδαμε πιο πάνω λόγο ατυχήματος.

Η κάλυψη αυτή ισχύει συνήθως για μία απαίτηση σε κάθε ασφαλιστική περίοδο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, ναι είναι πολύ πιθανό να δούμε τα ασφάλιστρα μας να αυξάνονται μετά από κάποιο ατύχημα αφού πλέον θα αποτελούμε αυξημένο ρίσκο για την ασφαλιστική μας εταιρεία. Μπορούμε να δούμε εάν η εταιρεία μας προσφέρει κάποια έξτρα κάλυψη που θα μας προστατεύει από την αύξηση αυτή. Όπως τονίζουμε πάντα, επειδή οι όροι, οι καλύψεις και οι χρεώσεις διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, θα πρέπει να μιλήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για καλύτερη ε

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.