1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πώς οι ευρωπαίοι ασφαλιστές μπορούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή

Πώς οι ευρωπαίοι ασφαλιστές μπορούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή

Πώς οι ευρωπαίοι ασφαλιστές μπορούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στον απόηχο της COP26, η βιωσιμότητα έχει αναλάβει τη θέση που της αξίζει στην κορυφή της εταιρικής ατζέντας. Ωστόσο, καθώς οι ασφαλιστές καθορίζουν τις στρατηγικές βιωσιμότητας για το επόμενο έτος, είναι σημαντικό να έχουμε μια ολιστική κατανόηση του τι σημαίνει πραγματικά ο όρος – για τις επιχειρήσεις και για την κοινότητα.

Η βιωσιμότητα ορίστηκε ιστορικά από την Επιτροπή Brundtland των Ηνωμένων Εθνών ως «η ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες». Με αυξανόμενες απειλές για την κλιματική αλλαγή, οι ασφαλιστές έχουν την ευθύνη να χρησιμοποιούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τα βασικά επιχειρηματικά τους πλεονεκτήματα για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους και οι μελλοντικές γενιές είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή: τι μπορούν να κάνουν οι ασφαλιστές

Πρακτικά, τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλές πτυχές του ασφαλιστικού μοντέλου. Οι ασφαλιστές μπορούν να παρέχουν λύσεις για τη διαχείριση του αντίκτυπου των κινδύνων των πελατών τους, να το θεωρούν ως παράγοντα στη διαδικασία αναδοχής, να ανταμείβουν τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες προσεγγίσεις για π.χ. μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και να αναζητούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προωθούν την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Όπως είδαμε στις πρόσφατες συζητήσεις στην COP26, οι ευρωπαϊκές χώρες και βιομηχανίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα. Ως ασφαλιστές, μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό αποστασιοποιώντας τους εαυτούς μας από την ασφάλιση και την επανεισαγωγή άνθρακα και εξετάζοντας την κάλυψή μας από άλλες βιομηχανίες υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών

Δεδομένα: η βασική ισχύς του ασφαλιστικού κλάδου

Οι ασφαλιστές είναι εξοικειωμένοι με τη μοντελοποίηση και την αξιολόγηση των δυνητικών κινδύνων. Αυτό έδωσε στη βιομηχανία μια πρώτη θέση στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, στις απειλές που συνιστούν για τους ανθρώπους και στην καταστροφή που αφήνουν πίσω τους. Με ψηφιακά εργαλεία όπως προηγμένες εναέριες εικόνες και μηχανική μάθηση, μπορούμε να ενημερώσουμε βαθύτερη κατανόηση του κινδύνου, με αποτέλεσμα προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά προϊόντα που ανταποκρίνονται σε καταστροφές, αλλά και να βοηθήσουμε τις κοινότητες που οι ασφαλιστές εξυπηρετούν για να προετοιμαστούν για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πώς οι ευρωπαίοι ασφαλιστές οδηγούν την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή

Τον Ιούλιο του 2021, οκτώ ασφαλιστές, μεταξύ των οποίων η AXA, η Allianz, η Munich Re και η Ζυρίχη, εντάχθηκαν στη Συμμαχία Ασφάλισης Net-Zero (NZIA). Η ομάδα που συγκαλείται από τον ΟΗΕ δεσμεύθηκε να μεταφέρει τα χαρτοφυλάκια αναδοχής σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και η ένταξη αναμένεται να αυξηθεί στον ευρύτερο κλάδο. Μια άλλη συνεργασία μπορεί να βρεθεί στην ειδική ομάδα ασφάλισης (ITF) σε συνεργασία με τη Lloyd’s, η οποία στην COP26 ανακοίνωσε το πλαίσιο ανθεκτικότητας σε καταστροφές για τις ευάλωτες στο κλίμα χώρες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την Πρωτοβουλία Βιώσιμων Αγορών (SMI) του Πρίγκιπα της Ουαλίας. Το πλαίσιο ανθεκτικότητας σε καταστροφές για τις ευάλωτες στο κλίμα χώρες αναδεικνύει την ευκαιρία να συνδυαστούν οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με την ασφάλιση για τη δραστική βελτίωση της ανθεκτικότητας σε καταστροφές για ορισμένες από τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στην Κένυα, όπου οι ασφαλιστές θα συνεργαστούν με άλλους κλάδους για να δημιουργήσουν έναν πιο ανθεκτικό γεωργικό τομέα σε ολόκληρη την περιοχή που είναι επιρρεπής στις πλημμύρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του 2024

Οι ασφαλιστές στην Ευρώπη προωθούν επίσης βιώσιμους στόχους μεμονωμένα. Η Swiss Re ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καταργήσει σταδιακά την ασφάλιση που σχετίζεται με τον θερμικό άνθρακα στις χώρες του ΟΟΣΑ μέχρι το 2030, στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι το 2040 και θα καταργήσει σταδιακά την κάλυψη για τις πιο εντατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο μέχρι το 2023. Η Lloyds έχει δώσει εντολή στους πράκτορες να μην παρέχουν νέα κάλυψη για την άμμο πετρελαίου, τους θερμικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, τα θερμικά ανθρακωρυχεία ή τις νέες δραστηριότητες εξερεύνησης της Αρκτικής από τις αρχές του 2022 και να μην ανανεώσουν την εν λόγω κάλυψη από το 2030.

Όσον αφορά την παροχή ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή πολιτικών στους πελάτες, οργανισμοί όπως η Consorcio de Compensación de Seguros στην Ισπανία αποζημιώνουν τις ζημίες που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο ή τα επηρεαζόμενα αγαθά έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτή η Έκτακτη Ασφάλιση Κινδύνων χρηματοδοτείται από μια μικρή προσαύξηση σε οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Επέκταση του ορισμού της βιωσιμότητας

Καθώς η εστίασή μας στη βιωσιμότητα εντείνεται και εξελίσσεται στον κλάδο, είναι σαφές ότι ο ορισμός δεν αφορά μόνο την κλιματική αλλαγή ή τη διαχείριση κινδύνων. Για την κάλυψη των αναγκών του σήμερα, διασφαλίζοντας παράλληλα τις ανάγκες για το μέλλον, πρέπει να επικεντρωθούμε στην παροχή βοήθειας σε όσους είναι πιο ευάλωτοι σε κινδύνους. Για παράδειγμα, οι κοινότητες χαμηλότερου εισοδήματος, οι υποεξυπηρετούμενες κοινότητες υποφέρουν στατιστικά από κλιματικές καταστροφές, και με τους γηράσκοντες πληθυσμούς να αυξάνονται, πρέπει να επανεκτιμήσουμε τα υφιστάμενα μοντέλα υποστήριξής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής

Πηγή: Accenture

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.