1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων
  6. »
  7. Oι κορυφαίοι κίνδυνοι στον κόσμο για τις επιχειρήσεις σήμερα! Τι δείχνει...

Oι κορυφαίοι κίνδυνοι στον κόσμο για τις επιχειρήσεις σήμερα! Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα;

Oι κορυφαίοι κίνδυνοι στον κόσμο για τις επιχειρήσεις σήμερα! Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ανεξάρτητα από τη φύση της εργασίας τους, το μέγεθος τους ή τη χώρα που δραστηριοποιούνται, οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο είναι καθημερινά αντιμέτωπες με αμέτρητους, απρόβλεπτους αλλά και κάποιες φορές προβλεπόμενους κινδύνους. Είτε αυτοί οι κίνδυνοι είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί, οικονομικοί ή μη, η κάθε επιχείρηση και ο κάθε επιχειρηματίας καλείται να πάρει τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μπορέσει να τους αντιμετωπίσει και έτσι να παραμείνει η επιχείρηση ανταγωνιστική, βιώσιμη και κερδοφόρα.

Ανάμεσα στις τόσες δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας σήμερα για να πετύχει, μία βασική ικανότητα είναι η σωστή εκτίμηση των κινδύνων που είναι εκτεθειμένη η επιχείρηση του και η λήψη εκείνων των μέτρων που είτε θα μειώσουν την πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός είτε θα μετριάσουν το οικονομικό αντίκτυπο. Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση και η ασφάλιση ως ο ιδανικότερος τρόπος μετριασμού και μεταφοράς διαφόρων οικονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση.

Ποιοι είναι όμως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο σήμερα;

Αυτό έρχεται να αναδείξει ξανά με την έρευνα της η Allianz, αφού η  έκθεση της Risk Barometer 2023 παρουσιάζει τους 10 κορυφαίους κινδύνους για τις επιχειρήσεις σήμερα. Σε αυτή την 12η έρευνα της Allianz συμμετείχαν πάνω από 2700 ερωτηθέντες, από 94 χώρες και περιοχές. Στην έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο, συμμετέχουν επιχειρήσεις – πελάτες της εταιρείας, μεσίτες, εμπορικές ενώσεις, ειδικοί στη διαχείριση και ανάληψη κινδύνων, έμπειροι ηγέτες ομάδων και ειδικοί διαχείρισης ζημιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής

Οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις σήμερα!

#1 Περιστατικά στον Κυβερνοχώρο (34%)

Στην κορυφή των κινδύνων βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο, όπως οι διακοπές των πληροφοριακών συστημάτων, οι επιθέσεις ransomware και οι παραβιάσεις στα δεδομένα των εταιρειών. Το τελευταίο είναι και εκείνο που ανησυχεί τις επιχειρήσεις περισσότερο αφού το μέσο κόστος τέτοιων περιστατικών το 2022 ήταν $4,35 εκατομμύρια ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα $5 εκατομμύρια τη χρονιά που διανύουμε.  Ακολουθούν οι επιθέσεις ransomware και η αποτυχία των ψηφιακών εφοδιαστικών αλυσίδων ή των παρόχων cloud υπηρεσιών.

#2 Διακοπή Εργασιών (34%)

Παρότι ο κίνδυνος αυτός υποχώρησε από την πρώτη θέση που βρισκόταν στη συγκεκριμένη έρευνα το 2021, για άλλη μία χρονιά παραμένει ανάμεσα στους κορυφαίους 2 κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2018, ο κίνδυνος της διακοπής εργασιών βρίσκεται σταθερά στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Ακόμη ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που έχει ενδιαφέρον και συνδέεται με τον No1 κίνδυνο, είναι ότι το 45% των επιχειρήσεων ανησυχούν περισσότερο για μία πιθανή διακοπή εργασιών λόγο ενός περιστατικού κυβερνοασφάλειας.

#3 Μακροοικονομικές Εξελίξεις (25%)

Το 2022 ξεκίνησε για τις επιχειρήσεις με θετικές προοπτικές για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας του Covid-19, με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όμως να ανατρέπει τις προβλέψεις, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα να μην είναι καθόλου αισιόδοξοι για τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Οι συνθήκες αυτές έχουν κατατάξει τον συγκεκριμένο κίνδυνο στην 3η θέση του βαρόμετρου της Allianz σημειώνοντας μία τεράστια μετακίνηση από τη θέση 10 που βρισκόταν το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

#4 Ενεργειακή Κρίση (22%)

Ο κίνδυνος της Ενεργειακής Κρίσης εμφανίζεται για πρώτη φορά στους κορυφαίους 10 κινδύνους του βαρόμετρου της Allianz, καταλαμβάνοντας την 4η θέση ενόσω ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, τον πληθωρισμό και τις άλλες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

#5 Αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς (19%)

Την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων κινδύνων συμπληρώνει η ανησυχία των εταιρειών για τις αλλαγές στις νομοθεσίες και τους κανονισμούς, Μπορεί η ενεργειακή κρίση να κατέστησε ξεκάθαρη την ανάγκη για απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα αλλά αυτό απαιτεί πέραν των πολλών δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις νέων τεχνολογιών και ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό των εταιρικών αναφορών γεγονός που συμβάλει στη διασφάλιση ότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος παραμένει στην πρώτη πεντάδα.

Οι υπόλοιποι κίνδυνοι που απασχολούν τις επιχειρήσεις

Την πρώτη δεκάδα των κορυφαίων κινδύνων που ανησυχούν τις επιχειρήσεις το 2023 θα συμπληρώσουν οι φυσικές καταστροφές (19%) που θα πέσουν από τη θέση 3 που είχαν το 2022, η κλιματική αλλαγή (17%), η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού (14%), οι καταστροφές από φωτιά και έκρηξη (14%) και οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία (13%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυβερνοασφάλεια: Βασικές έννοιες και πρακτικές

Οι κορυφαίοι κίνδυνοι στην Ελλάδα

Με την έρευνα να μην έχει δεδομένα για τη χώρα μας, πιο κάτω μπορείτε να δείτε την κατάταξη των κινδύνων στην Ελλάδα το 2023.

Δείτε ολόκληρη τη έκθεση εδώ.

Δείτε την ανάλυση ανά περιοχή και χώρα εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.