1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πως η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα απέναντι σε...

Πως η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα απέναντι σε Φυσικές Καταστροφές!

Πως η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα απέναντι σε Φυσικές Καταστροφές!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στο παρόν άρθρο οι κας Nicola Ranger* και Sibylle Steimen* εκφράζουν την γνώμη τους σχετικά με τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Όπως αναφέρουν, η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη ενώ ταυτόχρονα η δημόσια συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις επενδύσεις και σε μέτρα προσαρμογής για τη μείωση του φυσικού κινδύνου της κλιματικής αλλαγής. 

Οι φυσικές καταστροφές που έχουν επέλθει λόγω των αλλαγών στο κλίμα παγκοσμίως, φέτος έχουν επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό τις κυβερνήσεις, τα κράτη αλλά ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Υπό αυτές τις ολοένα αυξανόμενα καταστροφικές συνθήκες, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να μετριάσει τον κίνδυνο για τους πολίτες και να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα κρατών και κυβερνήσεων.

Ποιος ρόλος μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος (αντ)ασφάλισης στην υποστήριξη της κλιματικής ανθεκτικότητας; 

Nicola Ranger: Τα δεδομένα είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ανθεκτικού στο κλίμα και οι (αντα)ασφαλιστές μπορούν να προσφέρουν τόσα πολλά με τη βαθιά γνώση τους για τον κίνδυνο, επίσης σε σχέση με τον κλιματικό κίνδυνο. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει ήδη κάνει πολλά, αλλά νομίζω ότι μπορεί να κάνει σημαντικά περισσότερα. Ηγούμαι μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Global Resilience Index Initiative, η οποία βασικά λαμβάνει γνώση των ασφαλίσεων και παρέχει ανοιχτά δεδομένα για τους κλιματικούς κινδύνους. Είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία, αλλά πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτός είναι ένας βασικός τομέας όπου μπορούν να γίνουν περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Allianz προειδοποιεί: Η χρονιά πολλαπλών εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο πολιτικής βίας

Οι ασφαλιστές μπορούν επίσης να κάνουν πολλά για να προωθήσουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στο underwritting. Μπορούν να κάνουν περισσότερα από τη διασφάλιση τιμολόγησης επαρκούς κινδύνου, για παράδειγμα, δημιουργώντας περισσότερα κίνητρα για να προσαρμοστούν οι πελάτες τους, με καλύτερες πρωτοβουλίες.

Τέλος, ως ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, οι ασφαλιστές έχουν τεράστιο πλεονέκτημα από την πλευρά των επενδύσεων. Ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να επιταχύνει τις επενδύσεις σε ανθεκτικές υποδομές προσαρμόζοντας τα δικά του επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Sibylle Steimen: Εμείς ως ασφαλιστές πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να κατανοήσουν τις αλλαγές στον κίνδυνο αφενός και, αφετέρου, να τους συμβουλεύσουμε πώς να προστατεύσουν καλύτερα την περιουσία τους και τον εαυτό τους.

Πώς μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να ενισχύσει τον διάλογο γύρω από την προσαρμογή; 

Νίκολα Ρέιντζερ: Στην πραγματικότητα, πριν από 20 χρόνια στις πρώτες διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα, ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν ο μόνος χρηματοοικονομικός κλάδος που ήταν παρών. Και ήδη τότε οι ασφαλιστές έλεγαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μεγάλος κίνδυνος και πρότειναν λύσεις. Οι συζητήσεις τώρα στο COP είναι αναπόφευκτα πολύ εστιασμένες στην καθαρή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές και η φωνή των ασφαλιστών έχει πνιγεί κάπως από όλες αυτές τις μεγάλες συμμαχίες τραπεζών και ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Allianz προειδοποιεί: Η χρονιά πολλαπλών εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο πολιτικής βίας

Αλλά οι ασφαλιστές είναι σημαντικοί ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων και η ασφάλιση αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να επανέλθει και να επικεντρωθεί επίσης στον κίνδυνο και την προσαρμογή. Επιπλέον, οι ασφαλιστές πρέπει να είναι πολύ πιο δυναμικοί σε αυτές τις συζητήσεις σε διεθνή κλίμακα, σε εθνική κλίμακα, ακόμη και σε επίπεδο πελατών.

Οπότε, το θέμα είναι να βγει η φωνή της ασφαλιστικής βιομηχανίας εκεί έξω και να φωνάξουμε: αυτοί είναι τεράστιοι κίνδυνοι, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Κάτι που νομίζω ότι το κάνετε ήδη, αλλά πρέπει να γίνει πολύ, πολύ πιο δυνατά.

Sibylle Steimen: Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι μια κοινή προσπάθεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε μια ασφαλιστική κάλυψη όχι από το μηδέν, αλλά από λίγο ψηλότερα, βοηθώντας έτσι να διατηρηθούν τα ασφάλιστρα για τον πελάτη πιο σταθερά.

Επιπλέον, μπορούμε να συμβουλεύουμε τους πελάτες για το πώς να προστατεύσουν την περιουσία τους από πολύ συχνές απώλειες, αυτές που θα έπρεπε να διατηρήσουν χωρίς αντίμετρα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι η σκέψη που θα έχουν οι περισσότεροι πελάτες λιανικής στην κορυφή της λίστας τους – αλλά η από κοινού αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής θα γίνει αναγκαιότητα για να διατηρηθεί το ασφαλιστικό σύστημα υγιές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Allianz προειδοποιεί: Η χρονιά πολλαπλών εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο πολιτικής βίας

Οι περισσότεροι εμπορικοί πελάτες έχουν συνηθίσει να μετριάζουν τους κινδύνους για την επιχείρησή τους και έτσι έχουν διαφορετικό επίπεδο συνειδητοποίησης κινδύνου, επομένως τα μέτρα προσαρμογής βρίσκονται ήδη ψηλά στη λίστα τους. Ωστόσο, για να δημιουργήσουμε πραγματική ανθεκτικότητα απέναντι σε τέτοιες καταστροφές για όλους, πρέπει να έχουμε ανοιχτό διάλογο με όλους τους πελάτες μας και πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό.

*Nicola Ranger, Leader, Resilience and International Development Program at the Environmental Change Institute; and Executive Director for Oxford Martin Systemic Resilience Program

*Sibylle Steimen, Managing Director Advisory & Services at Allianz Re

Διαβάστε περισσότερα: allianz.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.