1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πώς η ασφάλιση προσφέρει σταθερότητα σε έναν ασταθή κόσμο

Πώς η ασφάλιση προσφέρει σταθερότητα σε έναν ασταθή κόσμο

Πώς η ασφάλιση προσφέρει σταθερότητα σε έναν ασταθή κόσμο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η προβλεψιμότητα στη ζωή παρέχει ασφάλεια. Ο κόσμος ευδοκιμεί σε αυτήν, αλλά ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολους και απρόβλεπτους καιρούς με αρνητικές εξελίξεις που συνέπεσαν ταυτόχρονα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό δημιουργεί αστάθεια σε πρωτοφανή επίπεδα που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο κόσμος βρίσκεται ως επί το πλείστον σε κατάσταση ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19, για ορισμένους οι επιπτώσεις είναι ακόμη ανοιχτές πληγές. Ταυτόχρονα, είδαμε την καθυστέρηση των οικονομιών σε μεγάλες αγορές, την πολιτική αστάθεια, τις ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές, την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων και μια ενεργειακή κρίση που τροφοδοτείται από τον πόλεμο, τα οποία σε συνδυασμό έφεραν την καταστροφή στην πόρτα τόσων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κόσμος αναζητά σημεία σταθερότητας, μικρά κομμάτια φωτός που αντιπροσωπεύουν την ελπίδα. Σε τέτοιες στιγμές ο ρόλος των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, οι ασφαλιστικές εταιρείες αντισταθμίζουν τον κίνδυνο και παρέχουν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Παρέχουν σταθερότητα και όχι μόνο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν ένα επίπεδο προβλεψιμότητας και ασφάλειας

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχουν για να επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακολουθούν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους με τη βεβαιότητα ότι οι συνέπειες ενός δυσμενούς γεγονότος μπορούν να μετριαστούν. Παρέχουν έναν βαθμό βεβαιότητας διασφαλίζοντας περιουσιακά στοιχεία και παρέχοντας προστασία. Παρέχουν ένα επίπεδο προβλεψιμότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο. Αυτό το επιτυγχάνουν ως ειδικοί διαχειριστές κινδύνων – αλλά και ως μακροπρόθεσμα στοχαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στη φύση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν έναντι των πελατών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ζήτηση για αντασφάλιση αυξάνεται

Ο στόχος που κινείται προς τα εμπρός πρέπει να παραμείνει η προστασία των πελατών ως βασική σταθερά. Ταυτόχρονα, όμως, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένο το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προωθήσουν την αμοιβαία ανάληψη συγκρίσιμων κινδύνων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει επαρκές κίνητρο για το άτομο ή την επιχείρηση να λάβει μέτρα για τη μείωση του εν λόγω κινδύνου.

Οι τρέχουσες προκλήσεις διαμορφώνουν το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου

Κατά την τελευταία δεκαετία, νέα και καταστροφικά γεγονότα εμφανίστηκαν στο προσκήνιο εισάγοντας εντελώς νέες δυναμικές που ανάγκασαν τον ασφαλιστικό κλάδο να αναδιαμορφωθεί.

Είδαμε κατακλυσμιαία γεγονότα με τεράστιο αντίκτυπο: πανδημίες, σημαντικά εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα, κυβερνοκινδύνους και τρομοκρατία για να αναφέρουμε μερικά από αυτά. Πολλά από αυτά επηρέασαν ταυτόχρονα εκατομμύρια ανθρώπους. Εδώ έγκειται ένα δίλημμα.

Ενώ τεχνικά αυτοί οι κίνδυνοι θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της συνασφάλισης, η πραγματικότητα είναι ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί να καλύψει ολοκληρωτικά μόνος αυτούς τους κινδύνους. Πρέπει να δημιουργηθούν συστήματα συνεργασίας μεταξύ των ασφαλιστών, των αντασφαλιστών και των κυβερνήσεων, και η συνεργασία πρέπει να γίνει τώρα σε μια πρωτοφανή κλίμακα.

Οι θετικές δυνατότητες των ασφαλιστικών εταιρειών ως μακροπρόθεσμων επενδυτών

Μεταξύ των άλλων σταθεροποιητικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα οποία τις διαφοροποιούν από άλλους κλάδους σε δύσκολους καιρούς, είναι ο ρόλος τους ως επενδυτές. Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές μεγάλης κλίμακας μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο του «διαιτητή» στην πορεία προς πιο βιώσιμες επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Μεγάλη απειλή ο Milton για τις ασφαλιστικές ακινήτων στη Φλόριντα

Επενδύοντας σωστά στα σωστά περιουσιακά στοιχεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της κλιματικής κρίσης και απομακρυνόμενοι από « επιζήμιες» κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

Οι επιλογές των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν μεγάλη σημασία. Διακυβεύονται πολλά και ο ρόλος τους στην επιρροή των επιλογών που κάνουν οι πελάτες και οι προμηθευτές, καθώς κάνουν τη δική τους μετάβαση προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο, είναι επίσης σημαντικός.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους για να πετύχουν περισσότερα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν μέσω της συνεργασίας γύρω από θέματα που είναι κρίσιμα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή: επενδύσεις σε υποδομές, προληπτικά μέτρα γύρω από θέματα ESG και τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις που παίζουν στα δυνατά σημεία ενός ασφαλιστικού οργανισμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται η γήρανση της κοινωνίας, η υγεία και οι συνταξιοδοτικές παροχές – όλα τα σημεία στα οποία οι κυβερνήσεις δέχονται πιέσεις.

Η στενότερη συνεργασία με τους κυβερνητικούς φορείς που αγωνίζονται να διαφυλάξουν τις ασφαλιστικές παροχές και να αναζητήσουν άλλες λύσεις παρέχει μια ευκαιρία για τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο μέλλον. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σε θέση να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση των κινδύνων και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Αν και δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα στη ζωή, αυτό δε θα σταματήσει τις προσπάθειες των ασφαλιστικών εταιρειών

Σε δύσκολους καιρούς, η πρόβλεψη και η πρόγνωση των τάσεων που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις ίδιες τις δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και στους πελάτες, είναι μια διαρκής διαδικασία. Αλλά δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων κανένα πρόγραμμα «catch all» που να μπορεί να προβλέψει με 100% βεβαιότητα όλα όσα θα έρθουν στο δρόμο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δαπανηρός ο Milton για τις αντασφαλιστικές

Λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια την πανδημία COVID-19, και ομοίως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις καταστροφικές επιπτώσεις του σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που μπορεί να μην είναι ιδανικό, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καθήκον ευθύνης απέναντι στους πελάτες τους να συνεχίσουν να σκέφτονται μακροπρόθεσμα, παρακολουθώντας συνεχώς πέρα από τον ορίζοντα για να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει.

Η προσέγγιση του ασφαλιστικού τομέα όσον αφορά την πρόβλεψη του κινδύνου μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από άλλους κλάδους.

Ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι σαφώς απρόσβλητες από τον αντίκτυπο των γεγονότων, έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην παροχή σταθερότητας στις αγορές, τους ανθρώπους και τις κοινωνίες – περισσότερο από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

Οι προκλήσεις της παροχής σταθερότητας είναι τεράστιες, αλλά έχουν επίσης προκαλέσει μια περίοδο προβληματισμού στον κλάδο που θα πρέπει να ωθήσει σε περαιτέρω δράση.

Η ασφάλιση είναι ένα δίχτυ προστασίας. Παρέχει βασική προστασία, προβλέψιμα αποτελέσματα και έξυπνες βιώσιμες επενδύσεις. Οι ασφαλιστικές είναι έμπειροι συνεργάτες και μακροπρόθεσμοι στοχαστές: ένα θραύσμα φωτός που αντιπροσωπεύει την ελπίδα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.