1. Home
 2. »
 3. Blog
 4. »
 5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Υγείας
 6. »
 7. Οι κυριότερες παγκόσμιες τάσεις στην Ασφάλιση Υγείας το 2023

Οι κυριότερες παγκόσμιες τάσεις στην Ασφάλιση Υγείας το 2023

Οι κυριότερες παγκόσμιες τάσεις στην Ασφάλιση Υγείας το 2023
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Έρευνα που διεξήγαγε η συμβουλευτική εταιρεία «Mercer Marsh Benefits (MMB)» καταδεικνύει τις πέντε πιο σημαντικές τάσεις του κλάδου της Ασφάλισης Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα.

Στην έρευνα της ΜΜΒ έλαβαν μέρος 226 ασφαλιστικοί οργανισμοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε 56 χώρες με στόχο να εξετάσει τις πιο σημαντικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της ασφάλισης υγείας που προσφέρεται σε εργαζόμενους.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι αν και ο COVID-19 συνεχίζει να επιδρά πάνω στα σχέδια υγείας, το ευρύτερο περιβάλλον της ασφάλισης υγείας σε όλο τον κόσμο έχει σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί σε επίπεδα και δείκτες προ της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η καινοτομία στον κλάδο συνεχίζει να παρέχει νέες ευκαιρίες που οι εργαζόμενοι μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην αναβάθμιση των σχεδίων υγείας που διατηρούν.

Οι 5 κύριες τάσεις σύμφωνα με την πιο πάνω έρευνα είναι οι εξής:

 1. Το κόστος περίθαλψης ανά άτομο αυξάνεται και φτάνει στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία
 2. Ο COVID-19 συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην εμπειρία των απαιτήσεων
 3. Η μοντερνοποίηση των σχεδίων υγείας έχει ξεκινήσει
 4. Το κενό κάλυψης για ψυχικές ασθένειες παραμένει σταθερό
 5. Η διαχείριση των σχεδίων υγείας απαιτεί μεγαλύτερη αυστηρότητα

Τάση Νο1: Το κόστος περίθαλψης ανά άτομο αυξάνεται και φτάνει στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία

ΤΟ 2021, οι ασφαλιστές  είδαν σε γενικές γραμμές τους δείκτες του κλάδου υγείας να επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν πριν την έξαρση της πανδημίας (2019). Παρόλα αυτά. οι περισσότεροι ασφαλιστές αναμένουν αύξηση των δεικτών το 2023, οι οποίες θα οφείλονται κυρίως σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους περίθαλψης λόγο του πληθωρισμού, αύξηση των περιθάλψεων λόγο της αργοπορημένης διάγνωσης ασθενειών γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα συνήθως την ανάγκη για θεραπείες υψηλότερου κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι είναι οι περίοδοι αναμονής στην Ασφάλιση Υγείας και πότε δεν ισχύουν;

Τάση Νο2: Ο COVID-19 συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην εμπειρία των απαιτήσεων

Περισσότερο από τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει τον ασφαλιστικό κλάδο υγείας σε επίπεδο απαιτήσεων, παρότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν εξαλειφθεί στις περισσότερες χώρες.

Τα Lockdowns και ο φόβος νόσησης κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας προκάλεσε προβλήματα στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ορισμένων περιστατικών. Οι συνέπιες αυτών των καθυστερήσεων είναι ακόμη αισθητές και έχουν αντίκτυπο τόσο στη συχνότητα όσο και στο κόστος των απαιτήσεων το 2022. Παγκόσμια, περισσότεροι από 3 στους 5 ασφαλιστές (61%) λένε ότι τα μοτίβα απαιτήσεων έχουν αλλάξει το 2022 ενώ 55% των ασφαλιστών δηλώνουν ότι έχουν παρατηρήσει περισσότερες αργοπορημένες διαγνώσεις. Το κόστος των απαιτήσεων λόγο COVID-19 συνεχίζει να είναι σημαντικός παράγοντας στις χώρες της λατινικής Αμερικής και την καραϊβικής, ενώ σε άλλες γεωγραφικές περιοχές έχει καταστεί λιγότερο σημαντικός. 

Τάση Νο3: Η μοντερνοποίηση των σχεδίων υγείας έχει ξεκινήσει

Ενόσω ο COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, οδήγησε επίσης τις ασφαλιστικές εταιρείες στον δρόμο της καινοτομίας και τους ώθησε να εκσυγχρονίσουν τα σχέδια υγείας που προσφέρουν.

Αυτό είναι κυρίως εμφανές μέσα από την εφαρμογή νέων ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών που υποστηρίξουν τόσο την ευεξία των ασφαλισμένων αλλά και την έγκαιρη διάγνωση. Ειδικότερα η εφαρμογή τεχνολογιών τηλεϊατρικής, όπως η συνομιλία με γιατρούς μέσω βίντεο, έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος των ωφελημάτων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ιάσων Χαλκίδης: H επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της ασφάλισης

Παρόλα αυτά, ενώ η ψηφιοποίηση των παροχών υγείας εξελίσσετε, υπάρχει περιορισμένη εξέλιξη όσον αφορά τη βιωσιμότητα στον κλάδο. Τα μελλοντικά σχέδια των ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν ότι αν και μερικές εταιρείες κάνουν αλλαγές στα συμβόλαια τους και στον τρόπο λειτουργίας, αυτές οι αλλαγές δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Ακόμη, προκειμένου οι καλύψεις των σχεδίων να γίνουν πιο περιεκτικές για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ένας στους δύο ασφαλιστές έχει αλλάξει ή αναμένετε να αλλάξει τις προϋποθέσεις και τα όρια κάλυψης.

Τάση Νο4: Το κενό κάλυψης για ψυχικές ασθένειες παραμένει σταθερό

Το 2021, οι ψυχικές ασθένειες ήταν ανάμεσα στους 5 πιο συχνούς λόγους αύξησης του κόστους απαιτήσεων στην Ευρώπη. Παρόλη όμως την εξέλιξη που υπάρχει, αρκετά σχέδια υγείας συνεχίζουν να εξαιρούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή να προσφέρουν πολύ μειωμένη κάλυψη.

Συγκεκριμένα στην έρευνα, τα 2/3 των ασφαλιστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν ότι καλύπτουν ψυχολογικές ή ψυχιατρικές συνεδρίες, στην πράξη όμως αυτές καλύπτουν μέχρι 10 συνεδρίες το μέγιστο το οποίο αναλογεί περίπου στο 20% των απαιτούμενων συνεδριών που χρειάζεται ένας ασθενής κάθε έτος.

Το ποσοστό των ασφαλιστών που δεν προσφέρει καμία κάλυψη για ασθένειες ψυχικής υγείας ήταν σύμφωνα με την έρευνα στο 16% για το 2023 σε σύγκριση με 26% το 2022.

Τάση Νο5: Η διαχείριση των σχεδίων υγείας απαιτεί μεγαλύτερη αυστηρότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Το Top10 των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο Ατυχημάτων και Υγείας για το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα αν και οι τάσεις του κλάδου ασφάλισης υγείας για το 2023 είναι πανομοιότυποι με το 2022, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Σχεδόν οι μισοί από τους ασφαλιστές παγκοσμίως δεν έχουν αυτόματα προσαρμόσει τα ποσά απαλλαγής και τα ποσοστά συνασφάλισης σύμφωνα με τα επίπεδα του πληθωρισμού και δεν έχουν σκοπό να το κάνουν. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ασφαλισμένοι να είναι σε συνεννόηση με τους ασφαλιστικούς τους συμβούλους έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο υγείας τους είναι συμβατό με τις αυξήσεις του πληθωρισμού.

Τέλος σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους πέντε ασφαλιστές έκαναν αλλαγές στα κριτήρια αποδοχής τους λόγο του COVID-19.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.