1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Oι ασφαλιστικές πιέζουν ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη δημιουργία ενιαίων πηγών...

Oι ασφαλιστικές πιέζουν ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη δημιουργία ενιαίων πηγών ESG δεδομένων

Oι ασφαλιστικές πιέζουν ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη δημιουργία ενιαίων πηγών ESG δεδομένων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Οι προεκτάσεις των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στη λειτουργία των επιχειρήσεων μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθιστώντας απειλή για την οικονομική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις μη χρηματοοικονομικές επιδόσεις τους, με θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τη κοινωνία και τη διακυβέρνηση (Environmental, Social and Governance –ESG) να τίθενται σε πρώτο πλάνο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν εντάξει στη φιλοσοφία τους τους δείκτες ESG, συνυπολογίζοντάς τους κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών.

Ωστόσο, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι καταναλωτές υπογραμμίζουν την έλλειψη πληροφόρησης στο τομέα των ESG, επισημαίνοντας την αδυναμία των διεθνών φορέων στην συλλογή και διάδοση εξειδικευμένων δεδομένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για οργάνωση και άμεση λήψη μέτρων από πλευράς τους.

Στη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων συμμετέχει και η ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία πολλάκις έχει υπογραμμίσει την αξία των ESG δικτύων με σκοπό τον αρνητικό έλεγχο των επενδύσεων και των αναδοχών τους, ιδιαιτέρως όσον αφορά επενδύσεις στις αγορές άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τα ESG δίκτυα αυξάνεται συνεχώς με την ασφαλιστική βιομηχανία στην Ευρώπη να πιέζει τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς για τη δημιουργία μίας ενιαίας πύλης δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες προώθησαν το αίτημα τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συγκροτηθεί ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης για πληροφορίες ESG, υποστηρίζοντας ότι η πρόσβαση σε αξιόπιστα δημόσια δεδομένα θα λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στη χάραξη της στρατηγικής τους για τις μελλοντικές τους επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών

Η ίδια τάση παρατηρείται και στις ΗΠΑ, όπου το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS) και η Εθνική Ένωση Επιτρόπων Ασφαλίσεων (NAIC) ανέλαβαν να καθορίσουν ένα ενιαίο πλαίσιο πληροφόρησης, παρακινώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες της Νέας Υόρκης να συμπεριλάβουν χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στα πλαίσια διακυβέρνησής τους, καθώς και διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και επιχειρηματικές στρατηγικές.

Η NYDFS αναμένεται να κυκλοφορήσει την έκθεσή της για τα ESG φέτος, απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο σχετικά με το ζήτημα. Επιπλέον, η Φορολογική Δύναμη Κλίματος και Ελαστικότητας της NAIC εργάζεται σε μια Έρευνα για την αποκάλυψη κινδύνων για το κλίμα κάνοντας συστάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Δημοσιογραφική Ομάδα insuranceforum.gr

Πηγή: insuranceforum.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.