1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ο Ρωσικός κυβερνοπόλεμός και οι απειλές για τους ασφαλιστές!

Ο Ρωσικός κυβερνοπόλεμός και οι απειλές για τους ασφαλιστές!

Ο Ρωσικός κυβερνοπόλεμός και οι απειλές για τους ασφαλιστές!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζονται για 7η ημέρα, την ίδια στιγμή ένας ακόμη πόλεμος διεξάγετε στον κυβερνοχώρο με τον ασφαλιστικό κλάδο να μην μένει ανεπηρέαστος.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι Ρώσοι πράκτορες είχαν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και εταιρικών συστημάτων εν όψει της εισβολής. Η προοπτική ευρύτερων εισβολών αφήνει τους ασφαλιστές και τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων αβέβαιους ποιος θα επωμιστεί το κόστος σε περίπτωση παραβίασης των συστημάτων.

Οι ασφαλιστές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να βελτιώσουν τις πολιτικές τους και να εξηγήσουν ακριβώς τι καλύπτεται και τι όχι σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία σαν αντίποινα για τις κυρώσεις και άλλες ενέργειες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η κυβερνοασφάλεια είναι μια σχετικά καινούργια βιομηχανία και στερείται καθορισμένων προτύπων λογοδοσίας σε σχέση με πιο παραδοσιακά συμβόλαια.

Όπως δήλωσε ο Darin McMullen, cyber product leader της μεσιτικής εταιρείας Aon Plc, «το ζήτημα της κάλυψης από κυβερνοεπιθέσεις είναι ένα θέμα που πρόκειται να απαντηθεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά με βάση τα γεγονότα του κάθε συμβάντος και τις λεπτομέρειες του ασφαλιστηρίου συμβολαίου».

Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ένωσης Ασφαλιστικών Επιτρόπων στην Αμερική, μεταξύ των μεγαλύτερων παρόχων κυβερνοκάλυψης για το 2021 είναι η Chubb Ltd., η Axa SA και η American International Group Inc.(AIG).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιατί οι επιχειρήσεις δεν ασφαλίζονται και o Ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή!

Η όλη συζήτηση επικεντρώνετε γύρω από το θέμα της εξαίρεσης του πολέμου, ένας όρος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Η συγκεκριμένη εξαίρεση αναφέρει ότι οι απώλειες που προκαλούνται από ένοπλες μάχες συνήθως δεν καλύπτονται. Αν και ο κυβερνοπόλεμος δεν είναι ένοπλη μάχη, ο συντονισμός της κυβερνοεπίθεσης και της στρατιωτικής δράσης πιθανώς θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα και να αναγκάσει τους ασφαλιστές να αλλάξουν τον τρόπο διατύπωσης τέτοιων εξαιρέσεων.

Ο Mark Lance, ανώτερος διευθυντής κυβερνοάμυνας στην GuidePoint Security, δήλωσε ότι «Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες πρόκειται απλώς να κάνουν περισσότερες τροποποιήσεις στους όρους των συμβολαίων τους και να παρουσιάσουν περαιτέρω πολύ συγκεκριμένα πράγματα που θα καλύπτουν ή όχι λόγω και των αυξημένων πληρωμών εδώ και δύο χρόνια από κυβερνοεπιθέσεις».

Εν κατακλείδι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τις ικανότητές της στον κυβερνοχώρο για να τιμωρήσει χώρες που της έχουν επιβάλει κυρώσεις μετά την εισβολή. Και γι’ αυτό η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να προετοιμαστεί τόσο για την εξυπηρέτηση τέτοιων επιθέσεων σε ασφαλισμένους αλλά και να βελτιώσει τα συμβόλαια της έτσι ώστε να προστατεύονται από τέτοια περιστατικά όπως ακριβώς κάνει και για τον στρατιωτικό πόλεμο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.